Je zou maar kunstenaar of architect zijn met de naam Van Gogh, Mondriaan of Rietveld. Jaren na je dood wordt je ingezet voor marketing, stadspromotie, commerciële projecten of kunsthandel. Als koektrommel eindig je. Wie komt er in hemelsnaam op voor de nagedachtenis van dode kunstenaars? Ze zijn vogelvrij. Iedereen kan met hun roem aan de haal gaan. Dat JB Productions een graantje van een kleine duizend euro per optreden meepikt met ‘de Mondriaan danseressen’ die ‘een spetterend dansoptreden verzorgen’ met ‘de dansact volledig in de stijl van Mondriaan en met originele details uitgewerkt’ is nog onschuldig vermaak.
Maar wat te denken van de provincie Utrecht die de kunstenaars van De Stijl reduceert tot een merk van economie en toerisme? Of het Stedelijk Museum Amsterdam dat in 2016 een vervalste Mondriaan uitleende aan het Brusselse kunstencentrum Bozar, zoals uit een bericht van de NRC blijkt? De anonieme Zwitserse eigenaar is een kennis van Stedelijk-directeur Beatrix Ruf. Die eigenaar was er verschillende malen op gewezen dat het werk vals was. Betrapt, zei het Stedelijk afgelopen woensdag in een verklaring dat ‘de taak van een museum is om kunst te laten zien, niet om de authenticiteit van een werk te bepalen’. Werkelijk? Is het volgens het Stedelijk niet de taak van een museum dat bemiddelt bij bruikleenverkeer om in te staan voor authenticiteit? Het commentaar vanuit het Haags Gemeentemuseum (met expertise over Mondriaan) is dodelijk: ‘Wat betreft Mondriaan praat ik liever over de professionaliteit van het Haags Gemeentemuseum dan over het amateurisme bij het Stedelijk’. Is Beatrix Ruf wellicht bezig met een geheime operatie om criticasters als Rob van Koningsbruggen of Jan Christiaan Braun van munitie te voorzien? Met dank aan Piet Mondriaan.
En dat terwijl Piet Mondriaan al in 1943 afstand heeft genomen van de lijnen met de gekleurde vlakken ertussen. Uiteindelijk kwam hij tot de conclusie dat lijnen ook vlakken zijn. Victory Boogie Woogie was zijn eerste poging tot ontsnapping. Helaas overleed hij kort daarna.
LikeLike
Pingback: Vulgarisering van dode kunstenaars | ensafh
Een complete cultuur van artistieke subversie werd met ons goedvinden door de markt gereduceerd tot enkele losse citaten die als huisdieren om onze aandacht bedelen: een paar regels uit Ulysses van Joyce, afgedrukt op een schoteltje of een koffiekopje, of de befaamde Fountain van Duchamp op een zomers T-shirt. We hebben van de beroemde Sporters van Malevitsj figuren van papier-maché gemaakt waarvan de kleinste in de palm van je hand past en de grootste in een tuin niet zou misstaan. De markt heeft ons, met ons eigen goedvinden, gemaakt tot een erudiete kudde die de kunst adoreert. De kunst (literatuur, schilderkunst, film, muziek…) is ons favoriete pretpark geworden.
https://www.groene.nl/artikel/op-een-bankje-met-ninotchka?utm_source=De+Groene+Amsterdammer&utm_campaign=884c85b4ce-Dagelijks-2017-09-17&utm_medium=email&utm_term=0_853cea572a-884c85b4ce-70779785
LikeLike
Ranzig detail is dat de Zwitserse eigenaar volgens het NRC artikel al bezig was met een groot Duits veilinghuis om de Mondriaan te verkopen. Dat riekt behoorlijk naar oplichting, als dat schilderij met kwaliteitsstempel van Stedelijk en Bozar op de veiling zou zijn gekomen was het gegarandeerd verkocht.
LikeLike
@NP
Zeker, dit riekt behoorlijk naar oplichting door de Zwitserse eigenaar. Maar politiek het meest brisant is de rol van directeur Beatrix Ruf. Wat wist zij op welk moment, en als zij het niet wist had zij het niet moeten weten? Ook CM-directeur Bart Rutten komt -in zijn vorige functie als hoofdconservator SM- als intermediair niet helemaal ongeschonden uit deze kwestie.
LikeLike
De Stijl bestaat 100 jaar en vier van de belangrijkste kunstenaars van die stroming komen uit de omgeving van Utrecht: Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld, Theo van Doesburg en Bart van der Leck. Overal in de stad staan reusachtige Rietveldstoelen in Mondriaankleuren, maar er is bij de Utrechtse Bike & Coffeewinkel Freem in de Gansstraat ook een speciale Stijlfiets te koop. Het is een beukenhouten Sandwichbike in Mondriaanstijl en hij kost 1299 als je hem zelf monteert en 1399 als je hem kant- en-klaar bij je thuis wilt hebben. Stijlvol!
https://www.fietsersbond.nl/nieuws/stijlfiets-in-utrecht/
LikeLike
Pingback: Winterswijk gebruikt Piet Mondriaan als opvang voor zwerfvuil | George Knight