Gouverneur Abbott proclameert dag van gebed wegens orkaan Harvey. Hij spreekt alleen gelovigen en de God van Texas aan

Een bericht van Patheos. Minister van International Relaties van Quebec Christine St-Pierre belde afgelopen week met haar tegenhanger, de Republikeinse minister van Buitenlandse Zaken van Texas Rolando Pablos. Ze bood dekens, bedden, kussens, hygiënische producten en elektriciens om de electriciteistvoorziening  te herstellen aan, maar het antwoord van Pablos was vooralsnog afwijzend. Hij accepteerde de hulp uit Canada op dit moment niet. Zijn antwoord was: ‘Stuur gewoon wat gebeden’, aldus een bericht van CBCNews.

De gouverneur van Texas Greg Abbott heeft naar aanleiding van de gevolgen van de orkaan Harvey officieel een dag van gebed afgekondigd voor zondag 3 september, aldus zijn proclamatie. Hij zegt: ‘Ik roep Texanen van alle geloven en religieuze tradities en achtergronden op om op die dag te bidden voor de veiligheid van onze hulpverleners, veiligheidsambtenaren en militair personeel, genezing van individuen, herbouw van gemeenschappen en herstel van de gehele regio die is getroffen door de ramp.’ De gouverneur laat met deze proclamatie de mensen zonder geloof, religieuze traditie en achtergrond ongenoemd. Hij spreekt ze niet aan, zodat het er sterk op lijkt dat ze voor hem niet meetellen of er toe doen. Hiermee creëert gouverneur Abbott een verdeling tussen gemeenschappen, terwijl hij op dit moment juist zou moeten proberen ze te verbinden.

Hoe een religieuze verwijzing die mensen buitensluit in een officiële proclamatie van een lid van het openbaar bestuur van Texas zich verhoudt tot de scheiding van kerk en staat is de vraag. Het lijkt er zeer sterk op dat Republikeinen als Rolando Pablos of Greg Abbott in tijden van stress en nood terugvallen op hun instincten. Ze geven het aanspreken van hun eigen achterban voorrang boven het aanspreken van de hele gemeenschap die ze geacht worden te vertegenwoordigen. Maar hoe lang nog? Complicatie is dat door demografische veranderingen Texas steeds minder een Republikeins bolwerk is. De confrontatie vindt in Texas dus op vele niveau’s plaats. Het gevaar dreigt dat de loopgraaf waarin Abbott en Pablos zich nu geestelijk verschansen onder water komt te staan. Fysiek, dan wel spiritueel. Ze houden zich nog krampachtig vast aan hun intuïtie.

Advertentie

3 gedachten over “Gouverneur Abbott proclameert dag van gebed wegens orkaan Harvey. Hij spreekt alleen gelovigen en de God van Texas aan

 1. Het is nu eenmaal een Amerikaanse traditie om op te roepen tot gebed. Dit gebeurd iedere keer als er een ramp of een aanslag plaatsvindt. Niets om je over op te winden. De gemiddelde Amerikaan is nu eenmaal gelovig en heel vaak ook nog kerkganger. Dit aspect wordt door progressieve mensen te vaak vergeten.

  Like

 2. @Raymond
  Op de proclamatie van gouverneur Abbott is nu de proclamatie van president Trump gekomen die zondag 3 september tot een nationale dag van gebed uitroept.

  Ik ben het eens met je constatering dat in de VS religie een grote rol speelt in het maatschappelijke leven, maar oneens met de relativering van de Texaanse of landelijke dag van gebed.

  Wall of Separation omschrijft het naar mijn idee treffend in een commentaar en wijst op twee aspecten waarom zo’n proclamatie ongewenst is.
  https://www.au.org/blogs/wall-of-separation/trump-s-call-for-a-national-day-of-prayer-divides-rather-than-unites

  1) Religie of de verwijzing naar God vertegenwoordigt niet de diversiteit van Houston. Velen hebben niets met God en religie. Daarom hebben niet alle inwoners de behoefte om religie te omhelzen. Met andere woorden, zo’n proclamatie verdeelt eerder dan dat het verbindt. Dat was ook mijn kritiek.
  2) Een overheid moet burgers niet opleggen wanneer ze moeten bidden, dat kunnen ze voor zichzelf beslissen. Vooral dat laatste aspect van een terughoudende overheid die zo min mogelijk ingrijpt in de levens van de burgers staat op gespannen voet met een proclamatie van bovenaf. Het is paradoxaal dat juist die categorie Amerikanen die vanuit de wil tot autonomie doorgaans het meeste afstand neemt van de overheid zich nu het meest met de proclamatie lijkt te vereenzelvigen omdat de leden ervan behoren tot de Republikeinse harde kern die traditionele waarden omarmen.

  Anders gezegd, gouverneur Abbott of president Trump waren de scheiding van kerk en staat niet te buiten gegaan als ze in de context van de gevolgen van orkaan Harvey hadden verwezen naar hun eigen religieuze overtuiging of hun wil of behoefte om voor de slachtoffers te bidden. Maar ze overschrijden die scheiding als ze in een officiële proclamatie dat van anderen vragen. Daar ging het me in mijn commentaar om.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.