Trump schenkt controversiële ex-sheriff Joe Arpaio gratie

Op vrijdag is het vaak raak in de Amerikaanse media met onthullingen en opvallende berichten. Ook gisteren weer. President Donald Trump schenkt de 85-jarige controversiële ex-sheriff Joe Arpaio uit Arizona gratie. Buiten het ministerie van Justitie en de normale procedure om en onder dekking van orkaan Harvey die Texas en Louisiana bedreigt en alle aandacht opeist. Eerder deze week had de president het al aangekondigd. Arpaio is veroordeeld voor etnisch profileren van Latino’s, maar zijn straf moest in oktober nog vastgesteld worden.

De gratie van de racistische Arpaio staat niet op zichzelf. Het lijkt twee signalen uit te moeten zenden. Naar de achterban van Trump dat de president niet van zijn harde koers afwijkt. En naar de verdachten in het Rusland-onderzoek door speciale aanklager Bob Mueller dat samenwerking niet noodzakelijk is omdat de president te allen tijde gratie kan verlenen. Zonder zich iets van de grondwet aan te trekken. Zelfs vóór de veroordeling of aanklacht van een verdachte. Zo beredeneerd is de gratie aan Arpaio obstructie van de rechtsgang door Trump omdat hij ermee probeert het Rusland-onderzoek tegen te werken. Naar verluidt is Trump in paniek omdat Mueller methodisch zijn zakelijke activiteiten van de afgelopen jaren in kaart brengt.

5 gedachten over “Trump schenkt controversiële ex-sheriff Joe Arpaio gratie

  1. @reinejragolo
    Eventuele wraakzucht wordt eerder aangewakkerd door Trumps gratieverlening, dan het omgekeerde. Het kan niet zo zijn dat Trump denkt boven de wet te staan. Maar dat straalt hij met die gratie wel uit. Recht tegen een lopende juridische procedure in.

    Like

  2. But it turns out that there is a flaw in Trump’s strategy. The presidential pardon only applies to federal crimes. As NBC reported last night, it is possible for state governments to press charges in some of the alleged crimes committed by Trump’s cronies. “You would have to find that one of those [election] crimes occurred in New York,” Jennifer Rodgers, a former federal prosecutor, told NBC. Of course, some of the alleged crimes almost certainly did take place in New York. And sure enough, Josh Dawsey reports, Mueller is teaming up with New York Attorney General Eric Schneiderman. “One of the people familiar with progress on the case said both Mueller’s and Schneiderman’s teams have collected evidence on financial crimes, including potential money laundering,” he notes.
    http://nymag.com/daily/intelligencer/2017/08/robert-mueller-eliminates-trumps-trump-card.html?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.