Op weg naar een vredelievende islam met Charlie Hebdo

De cartoon op de voorpagina van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo krijgt kritiek omdat het zou aanzetten tot islamofobie. In een artikel geeft het Belgische HLN een overzicht van de reacties. Met verwijzing naar de aanslag in Barcelona door islamisten zegt de tekst ‘Islam, religie van vrede … voor eeuwig!’ Sommigen nemen het ook op voor het weekblad omdat spot moet kunnen en de cartoon de rol van religie in de aanslag belicht. In de berichtgeving wordt dat laatste nauwelijks genoemd en wordt de kwestie omgeleid tot een vraag over de grenzen aan de veiligheid. Ook op de FB-pagina van Charlie Hebdo wordt het debat heftig gevoerd.

Een satirisch blad mag de spot drijven met de islam. Het is een religie met vele verschijningsvormen. Feit is dat sommige ervan niet vredelievend, maar oorlogsgezind zijn. De politieke islam of het islamisme promoot oorlog en chaos. Dat mag genoemd worden. Zelfs als wereldwijd de islam tegen de zin van de meerderheid van moslims op grote schaal gekaapt wordt door pseudo-moslims, dan nog handelen die laatsten binnen de islam in naam ervan. Om die reden kan de islam niet ondubbelzinnig een religie van vrede genoemd worden.

Het is de vraag of Charlie Hebdo verstandig handelt door deze cartoon in de nasleep van de aanslagen in Catalonië op de voorpagina te zetten. Wat beoogt het hiermee? Het is onderhand wel duidelijk dat de islam niet ondubbelzinnig een vredelievende religie is omdat er te veel verschijningsvormen van de islam zijn die haaks staan op die vredelievendheid. Door middel van spot bevordert de cartoon de bewustwording over de islam. Want dit soort aanslagen zijn geen veiligheidskwestie, maar een kwestie van ideologie en geloof.

Dit terrorisme van de politieke islam kan uitsluitend op het niveau van de politiek opgelost worden. Indammen ervan door verhoogde veiligheidsmaatregelen is voor nu noodzakelijk, maar biedt voor de lange termijn geen soelaas. De cartoon raakt aan de aloude kwestie die maar niet definitief beantwoord wordt. Namelijk of moslims de plicht hebben zich ter bescherming van hun geloof er actief voor in te zetten door de pseudo-moslims buiten de deur te zetten en of dit op dit moment in voldoende mate gebeurt. Het antwoord op die laatste vraag is negatief. Dat komt door factoren die de islam verdeeld, verzwakt en onderontwikkeld maken.

Paradox is dat Europa gebaat is bij een sterke, goed georganiseerde, democratische en wetenschappelijke islam die de pseudo-islam van het islamisme resoluut buiten de deur zet, maar Europa het vanwege de verdeeldheid binnen de islam niet aandurft om een stap te zetten en achteraf te moeten constateren dat het een oorlogszuchtige islam heeft helpen versterken. Daarom moet de eerste stap van de moslims zelf komen. Zij moeten Europa ervan overtuigen dat de islam kansvol is als vredelievende religie door concrete resultaten te boeken die vervolgens in de publieke opinie als een koevoet kunnen dienen. Dat is via een omweg de bewustwording die de cartoon vergroot. Het dient een tweeledig doel. Het wijst de vredelievende moslims op de urgentie om georganiseerd en in grote getale in actie te komen en wijst critici van de islam erop dat het einddoel een vredelievende islam kan zijn. Hoe weinig realistisch dat perspectief op dit moment ook lijkt.

Foto: Voorpagina met cartoon van Charlie Hebdo van 23 augustus 2017. Met tekst ‘Islam, religie van vrede … voor eeuwig!. 

2 gedachten over “Op weg naar een vredelievende islam met Charlie Hebdo

  1. Een sterke, goed georganiseerde, democratische en wetenschappelijke islam. Dat zou heel mooi zijn en niet alleen Europa maar vooral het Midden Oosten zouden daar beslist bij gebaat zijn. Mar je vraagt te veel. Religies zijn nu eenmaal niet georganiseerd. Ze zijn een samenraapsel van allerlei opvattingen stromingen. De meeste zijn volledig vreedzaam in het alledaagse leven maar je hebt nu eenmaal altijd extremisten. Niet alleen in de Islam. Ze komen in iedere religie voor en niet alleen in de religie. Ze komen in iedere ideologie voor. Veiligheidsmaatregelen zijn wel degelijk een voornaam instrument. Betonnen (bloem)bakken kunnen al helpen. Als de bakken groot en zwaar genoeg zijn kunnen ze zelfs een vrachtwagen tegenhouden. Zwaarder geschut zal de gemiddelde jihadist niet in kunnen zetten.

    Like

  2. @Raymond
    Zoals ik afsloot, een realistisch perspectief is een goed georganiseerde islam op dit moment niet. We zitten middenin een situatie met een chaotische en verdeelde islam. Ook nog eens gevoed door een politieke agenda van autoritaire regimes in Aziatische en Afrikaanse landen.

    Een oplossing komt slechts met kleine stappen dichterbij. Maar het kan helpen om een stip aan de horizon van een democratische islam te zetten en vervolgens daar op af te koersen. Ook als dat 10, 20 of 50 jaar gaat duren.

    De bewustwording bij de gedemocratiseerde moslims dat ze zich actief in moeten zetten voor hun geloof en het conservatisme en het extremisme moeten bestrijden dient vergroot te worden. Zonder die stap lukt het niet. Dat proces kan het eerst in Europa of een land als Canada op gang komen vanwege de omgeving die de gedemocratiseerde moslims het meeste steun biedt.

    Extremisten heb je altijd. Als ze zich beroepen op een levensovertuiging of een religie, dan is het aan de betrokkenen om de extremisten aan te duiden, te veroordelen en buiten de deur te zetten. Iedereen heeft de plicht het eigen straatje schoon te houden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.