Museumbezoek om er psychisch beter van te worden is het nieuwe normaal

Museumbezoek om er psychisch beter van te worden is het nieuwe normaal. Dat zegt vooral iets over de rol van het museum in onze samenleving. Die is ijzersterk. Neem het onderzoek van VU-hoogleraar Rose-Marie Dröes dat als uitkomst heeft dat mensen met dementie beter worden van museumbezoek. Het Parool plaatst een ANP bericht. Of mensen met dementie beter worden door de kunst dat ze in het museum zien en erna in een betere stemming verkeren of dat het te maken heeft met extra aandacht en begeleiding die ze krijgen is onduidelijk. Mogelijk treedt hetzelfde effect op na een bezoek aan kerk, bioscoop, stiltecentrum, jaarmarkt of jaarbeurs. Maar Het Parool kopt vrolijk: ‘Mensen met dementie fleuren op in museum’. Moet dat niet gewoon zijn ‘Mensen met dementie fleuren op door betere begeleiding en aandacht’? Musea laten zich het aanleunen.

2 gedachten over “Museumbezoek om er psychisch beter van te worden is het nieuwe normaal

 1. Als er zou staan: “mensen fleuren op door museum” zou je gelijk hebben. Maar dat staat er niet. Het museum als oorzaak is een interpretatie die niet door de tekst van de kop wordt ondersteund.

  Like

 2. @blutch
  De kop ‘mensen fleuren op in museum’ is inderdaad ook een bepaling van plaats. Ze zijn in het museum, en niet elders. Er valt echter ook een impliciete bepaling van reden of oorzaak ‘door’ in te lezen. Want de plek geeft de reden. Dat valt te lezen als ‘het museum is er de reden voor dat de mensen opfleuren’.

  De plek als reden wordt in genoemd ANP-bericht in Het Parool benadrukt doordat een directe reactie wordt gelegd tussen museumbezoek, de kunst en de stemming van demente mensen.

  De kop ‘mensen fleuren op door museum’ zou de betekenis openlaten dat de demente mensen niet fysiek ‘in’ het museum zijn door een bezoek eraan, maar er bijvoorbeeld elders aan denken of er via een begeleidend programma aan worden herinnerd. Om de mogelijkheid uit te sluiten dat het niet om het museum gaat, maar om het museumbezoek aan een fysiek museum heeft de koppenmaker gekozen voor die bepaling van plaats met de impliciete verwijzing van reden en oorzaak.

  Een betere kop bij het Het Parool-artikel zou geweest zijn -en daarom deel ik je opmerking- ‘VU-onderzoek: Mensen met dementie fleuren op door museumbezoek’. Mogelijk werd daar om praktische problemen van afgezien omdat die kop te lang werd.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.