Barneveld en de kiem van de eiercrisis (1964-2017)

In deze foto uit 1964 komt veel samen dat ook de huidige eier/fipronil-crisis kenmerkt: Barneveld, het geloof van de Protestants Christelijke Organisatie van Pluimveehouders, Boer Koekoek die het protest ondermijnt en lak heeft aan de overheid, onder druk staande eierprijzen en een overheid op afstand. In Nederland regelland ziet het ernaar uit dat het toezicht op de voedselveiligheid van eieren onvoldoende was en verantwoordelijk staatssecretaris Martijn van Dam (PvdA) niet passend optrad. Eieren, het symbool van potentie en het zaad van voortplanting. Ook van conflicten. Het is volgens een volkswijsheid ongelukkig om van eieren te dromen.

Foto: ‘In de Eierveiling van Barneveld is donderdagmiddag een protestvergadering gehouden tegen de bijzonder lage eierprijzen. De vergadering, belegd door de Protestants Christelijke Organisatie van Pluimveehouders en bedoeld als een grote demonstratie, werd een volledig fiasco. In de eerste plaats was de opkomst bijzonder slecht en ten tweede trok de voorzitter van de Boerenpartij, boer Koekoek, meer belangstelling dan de secretaris van de PCOP. Boer Koekoek in gesprek met een pluimveehouder over de eierprijzen’, 16 juli 1964. Collectie: Nationaal Archief.

5 gedachten over “Barneveld en de kiem van de eiercrisis (1964-2017)

 1. “Er was een boef in België die een boef in Barneveld vond, en in Nederland zijn we niet zo goed in boeven bestrijden”, zegt Katan. “Bij de NVWA is enorm bezuinigd en ze hebben daar beperkt geld en aantal mensen. Ze kunnen niet alles meten. Daarom zijn ze pas gaan meten nadat dit bekend was geworden in België.” En die schandalen zullen blijven komen, zegt Katan. “100 procent zekerheid is nooit te krijgen.”
  https://nos.nl/artikel/2187250-de-vijf-meest-gestelde-vragen-over-fipronil-en-de-antwoorden.html

  Like

 2. 2017Z10742

  Vragen van de leden Lodders (VVD), Geurts (CDA), Dik-Faber (ChristenUnie) en De Groot (D66) aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Staatssecretaris van Economische Zaken over fipronil in eieren (ingezonden 10 augustus 2017).
  https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen/detail?id=2017Z10742&did=2017D22320

  Vraag 1
  Heeft u kennisgenomen van het bericht «Toxicoloog over fipronilzaak: Eiercrisis is een puinhoop»?

  Vraag 2
  Kunt u een reactie geven op dit bericht?

  Vraag 3
  Kunt u aangeven hoe de opvolging van een melding in het Rapid Alert on Safe Food and Feed (RASFF) verloopt?

  Vraag 4
  Klopt het dat, zoals de Belgische Minister van Landbouw Ducarme stelt, de Nederlandse autoriteiten in november 2016 wisten van de aanwezigheid van fipronil in eieren?

  Vraag 5
  In uw brief (Kamerstuk 26 991, nr. 486) geeft u aan dat de Belgische autoriteiten op 27 juli 2017 via het RASFF een melding hebben gemaakt van het aantreffen van fipronil in
  Belgische eieren. Waarom verschilt dit van de datum van 15 mei 2017, de «sampling date» op de website van de Europese Commissie?

  Vraag 6
  Kunt u aangeven waaruit de verschillende werkwijzen van de toezichthouders op de voedselveiligheid in de lidstaten Duitsland, België en ons eigen land voortkomen?4 In hoeverre wordt er gewerkt met een verschillende Accepta- bele Dagelijkse Hoeveelheid (ADI) of Acute Referentie Dosis (ARfD) en hoe is dat te verklaren? Kunt u aangeven hoe dit in andere lidstaten gaat, bijvoor- beeld in Frankrijk en Polen?

  Vraag 7
  Kunt u verduidelijken hoe verordening nr. 396/2005 en verordening nr. 1127/2014, waarin de MRL voor fipronil voor onder andere eieren wordt vastgelegd, zich verhouden tot verordening 178/2002?

  Vraag 8
  Kunt u aangeven hoe en wanneer risicomanagement en risicobeoordeling als beschreven in artikelen 3 en 6 van verordening 178/2002 nationaal toegepast kunnen worden?

  Vraag 9
  Kunnen de vragen, gezien de grote onrust, nog deze week worden beant- woord?

  Like

 3. Hier uit blijkt wel weer dat de Overheid in Nederland niet geïnteresseerd is in handhaving. Ze ziet zich in de eerste plaats als facilteerder richting ondernemers. Voedselveiligheid van de consument is in dit geval ondergeschikt aan de winstgevendheid van de pluimveesector. Je ziet het aan de onfatsoenlijk haast die men heeft om de pluimveehouders financieel tegemoet te komen. Zoveel haast had en heeft men niet om besmette waren uit de schappen te halen. Gevolg in de buurlanden doet men dit nu zelf. men heeft terecht geen vertrouwen in de Nederlandse overheid. Dit schandaal kan zich makkelijk tegen de hele landbouwsector in Nederland richten. Waarom zou het elders wel goed geregeld zijn?

  Like

 4. @Raymond
  Die haast van de overheid om de pluimveesector tegemoet te komen verbaasde me ook. Ooit gehoord van het ondernemersrisico, overheid? Dit is geen externe omstandigheid, maar een calamiteit die de sector willens en wetens over zichzelf afgeroepen heeft. Dan past het niet dat de belastingbetaler daar voor opdraait.

  Like

 5. In het strafrechtelijk onderzoek naar het eierschandaal zijn twee bestuurders van Chickfriend opgepakt, het bedrijf uit Barneveld dat vermoedelijk het gif fipronil heeft gebruikt voor het bestrijden van bloedluis bij pluimvee. Op de woningen van de twee eigenaren van het bedrijf, Teunis IJ. uit Nederhemert en Albertus van de B. uit Barneveld, is beslag gelegd, zo blijkt uit onderzoek van het FD in het Kadaster. De twee worden verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid door de levering of het toepassen van fipronil in stallen met legkippen.
  https://fd.nl/economie-politiek/1213703/bestuurders-chickfriend-opgepakt

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.