Waarom is er geen kwaliteitsbewaking in de politiek? Pleidooi voor een tuchtcollege om bij herhaling liegende politici te corrigeren

De vraag of er in de politiek ‘flink gelogen’ wordt is niet zo interessant. Het is een kwestie van maatvoering. Dat er in de politiek gelogen wordt staat buiten kijf. Ja, in de politiek wordt door politici gelogen.

De relevante vraag is wat eraan gedaan wordt als een politicus bij herhaling op een leugen wordt betrapt. Wat zijn de instrumenten om de leugenaar tot de orde te roepen en herhaling te voorkomen? Wat is de sanctie voor een systeemmatig liegende politicus? Die bestaat niet. Schorsing of levenslange uitsluiting van het beroep? Kennen politici een ethische code over gewenst gedrag en is voor deze beroepsgroep wettelijk tuchtrecht van toepassing? Zoals bij andere beroepsgroepen als notarissen, advocaten, medici of journalisten? Wellicht is een tuchtcollege geen ideaal instrument vanwege de zelfregulering, maar het heeft wel een preventief effect. Waarom is er geen college of toezichtsraad die actief de kwaliteit van de politiek bewaakt?

Het is gewenst dat hierover een breed maatschappelijk debat wordt gevoerd. Waarbij ook aan de orde komt wat de redenen zouden kunnen zijn om politici hiervan vrij te stellen. Verdienen ze een aparte status? De urgentie om in te grijpen is groot omdat politici als beroepsgroep weinig maatschappelijke waardering hebben. Ze worden niet vertrouwd, niet begrepen en niet geloofd. De kloof tussen burger en politiek wordt eerder groter dan kleiner. Het is de hoogste tijd om middelen in te zetten om die kloof te slechten zodat het vertrouwen in de politiek weer toeneemt. Het liegen door politici kan wellicht niet definitief gestopt worden, maar door kwaliteitsbewaking van de beroepsgroep kan het liegen wel aanzienlijk teruggebracht worden.

Waarom politici geen initiatieven nemen om het wettelijk tuchtrecht in de politiek in te voeren is begrijpelijk omdat het hun vrijheid inperkt. Om die reden moet het initiatief hiertoe niet van de wetgevers komen, maar van elders. Uit de samenleving die kritisch is op medici of journalisten, maar politici om onbegrijpelijke redenen buiten schot laat waar het de kwaliteitsbewaking betreft. Dat is ongewenst. De huidige generatie politici blinkt in de beeldvorming toch al niet uit door kwaliteit, originaliteit en bezieling. De politici kunnen een deel van de gunst terugwinnen door zich positief uit te spreken over kwaliteitsbewaking van de eigen beroepsgroep door onder meer de verplichte invoering van een wettelijk tuchtcollege voor politici.

2 gedachten over “Waarom is er geen kwaliteitsbewaking in de politiek? Pleidooi voor een tuchtcollege om bij herhaling liegende politici te corrigeren

 1. In een reputatie-meritocratie als de onze is, zeker m.b.t. politiek, ‘de kiezer’ het finale instituut waarmee afgerekend wordt.

  Je zou nog kunnen denken aan een nationale versie van http://www.votewatch.eu/ met ook een accent op; beloftes vs. resultaten

  Like

 2. @dutchguy
  Zo’n nationale votewatch zou zeker kunnen helpen om inzicht te geven. Hoewel die nu al in ruwe vorm bestaat. Op de site van de Tweede Kamer wordt bij stemmingen altijd aangegeven hoe de partijen stemden. Maar die informatie haalt het grote publiek niet.

  Van de ene kant begrijp ik de bijzondere positie van politici die alles aan trucs en leugens uit de kast mogen halen om hun gelijk te krijgen. Maar van de andere kant begrijp ik het volstrekt niet omdat de politiek en de politici steeds meer afbladderen. Zelfs in de ogen van velen zwaar beschadigd zijn. Volgens onderzoeken scoren politici structureel laag als het om vertrouwen gaat. In een onderzoek van GfK Verein uit 2016 scoren politici het laagst van alle onderzochte beroepsgroepen met een vertrouwen van 31%. Net onder de bankiers. Zie pagina 23 en 24:
  http://bit.ly/2uiMTBT

  De logica zegt dan toch, neem maatregelen om dat vertrouwen op te krikken. Neem maatregelen die zowel publicitair goed vallen -zodat het tij snel gekeerd wordt- als maatregelen die inhoudelijk dieper ingrijpen en een verschil maken. Waarom is er in Nederland geen publiek debat over de wenselijkheid en mogelijkheid van de invoering van een gedragscode, ethische code of Tuchtrechtregeling voor de beroepsgroep van politici? Begin met de politici uit Tweede en Eerste Kamer en breidt dat vervolgens uit naar lagere colleges.

  Mij ontgaat het waarom burgers, maatschappelijke organisaties, politieke wetenschappers, journalisten, ethici en politieke partijen niet de noodzaak zien om dat proces van wantrouwen in politici te keren voordat nog meer burgers afstand nemen van de partijpolitiek. Actie is nodig. En snel. Om te beginnen kan een publiek debat opgestart worden over de vraag binnen welke marges politici zich behoren te gedragen en wat mogelijke sancties bij overtreding zijn.

  Zijn het alleen de politici zelf die zo’n debat blokkeren? Maar dat hoeven we ons toch niet laten gebeuren? Laten we proberen de politiek uit de handen van de politici te redden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.