Vakantie 2017. De valkuil van het massatoerisme

Vakantie en toerisme zijn niet voor iedereen weggelegd. Niet vanwege economische, maar vanwege mentale omstandigheden. Je moet eraan mee willen doen. Aan de zwarte zaterdagen, de rijen om in te gaan staan op de luchthaven, het evenement, de hotelbalie of de kunsttentoonstelling. Je moet het gezien hebben en moet er geweest zijn. Anders kom je nergens. Het Nederlands massatoerisme bestaat al sinds 1877. Toen bood het reisbureau Jac Lissone reizen naar Wright en Jeruzalem aan, volgens een artikel in het Historisch Nieuwsblad.

In dat massatoerisme kunnen Nederlanders die prat gaan op hun individualisme zich voegen in de groep. Ze kunnen zichzelf zijn. Zonder chef die op hun vingers kijkt. Het massatoerisme is de geconditioneerde reflex van de Nederlander die aan regels en voorspelbaarheid zit gebakken. En het is maar goed dat hij dat niet lijkt te beseffen. Dat maakt het gevoel van onvoorzichtigheid en laten waaien mogelijk. Het is lastig om de geheel verzorgde reizen die tot in detail gereserveerd zijn te ontwijken. Want treinen moeten gereserveerd worden, zoals hotels of zelfs restaurants. Het massatoerisme is valkuil en accu op het strand van onze onwetendheid.

Komende week verschijnen de postings onregelmatig.

Foto: Scheveningen – Het strand en het Kurhaus 1900

2 gedachten over “Vakantie 2017. De valkuil van het massatoerisme

 1. Sorry,
  Er zitten veel kantjes aan het toerisme die meest onbesproken blijven. Het klinkt wat min om erover te beginnen. Maar toch. Van de week kwam ik iemand tegen die hier ergens een huisje had die zich nog kon herinneren dat hij op een (dat is nu la)waaierige dag alleen op het strand liep waar nu de vele glazen strandtenten de sfeer van een couveuse proberen te evenaren.
  De stierengevechten worden bekritiseerd vanwege hun wreedheid, maar kijk eens op het terras (meest binnen een glazen omheining om de klant voor alle zekerheid af te scheiden van de buurt) waar de steeds toenemende groep parasols die trouwens vaker als paraplu’s dienen, het uitzicht op de lucht verder moet weghalen zodat de consument zich exclusief op zijn bord richt.
  Op sommige terrassen wordt er speciaal zeil aan de zijkanten van de omheining bevestigd de overkoepelende parasol verbindend met de glazen omheining om het terras zo luchtdicht mogelijk te maken.
  Maar ik ken een terras weliswaar van klassieke allure met een rand waar wat stoelen net uitsteken, met kussentjes die steeds nat werden. Steeds als ik eraan kom begon het te regenen. De kussentjes werden dan weggehaald en gelijk was het weer droog. Ook hier plantten de parasols zich lineair voort. Dat terwijl het weer een non-lineair systeem is.

  Like

 2. Noot. De strandtenten hebben nu trouwens een vergunning voor zomer en winter. Het was voor de uitbuiters niet zo geniaal om huizen te bedenken voor op het strand. ($.)

  Trouwens deze week (voor het eerst sinds zestig jaar) executies op de Malediven, dieven.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.