Drie jaar na de MH17 blijft het Kremlin zich dagelijks bemoeien met een kwestie waarover het zegt niets mee te maken te hebben

Het is vandaag precies drie jaar geleden dat de MH17 boven Oost-Oekraïne werd neergeschoten. Vanwege de politieke belangen worden de bevindingen van de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid en het door Nederland geleide Joint Investigation Team door de Russische Federatie betwist. Dat is tegenstrijdig omdat het Kremlin vanaf het begin heeft beweerd niets met deze zaak te maken te hebben. Het is van tweeën een. Als het niets te vrezen had omdat het op geen enkele manier betrokken was, dan had het de bevindingen kunnen accepteren. Het had dan in 2015 evenmin de resolutie voor de oprichting van een internationaal tribunaal dat de schuldigen wilde berechten hoeven vetoën in de VN-Veiligheidsraad. Want als de Russische Federatie zoals het zelf beweert niet betrokken was bij het neerschieten van de MH17 en dus niets te vrezen had voor de uitspraak van een internationaal tribunaal, dan zou het niet te verbergen hebben. En zich er evenmin mee hoeven bemoeien. Maar publicitair en politiek bemoeit de Kremlin zich nu al drie jaar dagelijks met de MH17. De vorm van de Russische reactie verraadt de inhoud. Mijn reactie bij een recent artikel van Sputnik:

Of course Ukraine is not involved in the downing of the MH17. The most logical known scenario is a Russian BUK operated by regular Russian military and coming directly from the Russian Federation has incidentally downed the MH17. Bad luck for all.

For the credibility of the Russian Federation and the Kremlin it should have been better if the mistake was immediately admitted. But this was impossible for the Kremlin because it could not admit its illegal miilitary presence in Ukraine.

President Vladimir Putin is a poor chess player and even a worse political leader. By occupying Crimea and intervening military in the Donbas he had outmanoeuvred himself in July 2014. He was in an impossible situation. Even a mistake made by the Russian army above East-Ukraine he nor the Ministery of Defense could not admit.

The rest is history. And deception by the state controlled Russian media. What they try to do is not enough to give the truth and also not enough to refute the truth. It is an insecure man’s logic. Russian journalists who have been writing these pieces without logic for three years are not to envy.

Foto: Schermafbeelding van deel artikelCould Ukraine Have Destroyed Evidence of Its Responsibility for MH17 Crash?’ van Sputnik, 24 mei 2017.

5 gedachten over “Drie jaar na de MH17 blijft het Kremlin zich dagelijks bemoeien met een kwestie waarover het zegt niets mee te maken te hebben

 1. Het grappige is dat alles wat u zegt ook is om te draaien.
  “The rest is history. And deception by the ‘state’ controlled western mainstream media”.
  De argumentatie dat het Kremlin niets te vrezen heeft als het onschuldig is en daarmee iedere beschuldiging in onschuld zonder enig respons kan ontvangen is natuurlijk krankzinnig.
  Waarom zou het Kremlin de waarheid geweld aan moeten doen. De waarheid is in het geval van MH17 echter duister. Zowel de mainstream media als Sputnik pissen een beetje naast de pot.
  Wij, u en ik, kunnen alleen gissen… mogelijk hebben seperatisten een ‘foutje’ gemaakt en met een BUK raket het verkeerde vliegtuig uit de lucht geschoten. Maar als dat al zo is.. is dat dan de schuld van het Kremlin. Nee, natuurlijk niet. Hoeveel onschuldige slachtoffers zijn er niet gevallen door wapenarsenaal dat in het geniep door de US en Great Brittian is doorgesluisd naar Al Quiada en ISIS.
  Het blijft het oude sprookje dat moet worden gevoed. Putin en het Kremlin zijn door en door corrupt. Net als Assad een gevaar is voor zijn eigen volk dat hij met gifgas heeft bestookt. Sprookjes en sprookjes en wij volgen blind de maintream media. Dus niet.

  Like

 2. @Jeroen
  Je reactie is een herhaling van zetten. Tegenwoordig wordt in het Westen vanuit rechtse hoek (Donald Trump en dergelijke) beweerd dat de media met nepnieuws komen. Dat de media nep zijn. Er wordt wel gezegd dat Trumps kruistocht tegen de media -samen met de benoeming van hoge rechter Neil Gorsuch- zijn enige wapenfeit tot nu toe is. Maar die bewering van Trump en andere rechtse opinieleiders maakt het nog niet waar wat ze zeggen.

  Er bestaat een essentieel verschil tussen Westerse media en media die volledig door de staat gecontroleerd worden (Noord-Korea, China, Zimbabwe, Russische Federatie etc.). Hoe onvolkomen en gekleurd de Westerse media ook zijn, ze gaan wel uit van de feiten en baseren daar hun opinie en verslaglegging op. Ze verschillen onderling ook van profiel. Fox News is wat anders dan MSNBC, The Guardian is anders dan The Telegraph. Kortom, Westerse media zijn onderling pluriform.

  Bij staatsgecontroleerde media zoals het Russische Russia Today of Sputnik is het andersom. Uitgangspunt is het verkondigen van een politieke mening die in het verlengde van het beleid van de staat ligt. Vaak ook nog eens als verlengde van de oorlogsvoering. Uit die politieke mening worden de feiten geselecteerd. Feiten die de politieke mening weerspreken worden buiten deze media gehouden. Deze media zijn alleen in de vorm journalistieke media, maar naar de geest zeker niet.

  De feiten over de MH17 zijn in drie jaar door onderzoek grotendeels ingevuld en gereconstrueerd. De losstaande feiten wijzen onherroepelijk naar een scenario waarin al die feiten samenhangen. Het meest waarschijnlijke scenario is dat het een ongeluk was en dat een onderdeel van het Russische leger verantwoordelijk was voor een BUK-raket die de MH17 trof. Andere scenario’s komen qua logica niet in de buurt van dit scenario. Vanuit de Russische Federatie zijn de afgelopen drie jaar vele scenario’s en theorieën de wereld in gebracht, maar geen enkele ervan heeft de toets der kritiek doorstaan. Het Kremlin kwam ook steeds met nieuwe alternatieve theorieën. Dat is geen kwestie van waarheidsvinding, maar van bewuste misleiding en het bespelen van de publieke opinie.

  Nogmaals, niet de separatisten, maar militairen van een Russische legeronderdeel hebben volgens dat meest waarschijnlijke scenario de MH17 neergeschoten. Wat nog wel onduidelijk is op welk niveau de opdracht is gegeven. Kwam die uit het Kremlin, van de militaire legertop van het land of van een regionaal militair commandocentrum dat autonoom kon beslissen? Maar dat de opdracht ergens in die politieke en militaire lijn is gegeven leidt geen twijfel bij degenen die zich hierin verdiept hebben.

  Ja, het bewind van Putin is door en door corrupt. Met Oekraïne is de Russische Federatie het meest corrupte land van Europa. Dat wordt objectief jaarlijks vastgesteld door onderzoek van Transparency International. Het is onjuist om wat corruptie betreft een land als de Russische Federatie gelijk te stellen met Westerse democratieën als Nederland, Noorwegen, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk of soortgelijke landen. Die relativering is misleidend en gaat een diepere verklaring uit de weg.

  Wat ik zeg is dus niet om te draaien. De feiten spreken voor zich en leiden onontkoombaar naar een gevolgtrekking die niet anders kan luiden. Het is begrijpelijk dat sommigen dit vanuit politieke motieven wensen te weerspreken, maar het is aantoonbaar onjuist om het als twee kanten van dezelfde medaille te zien die omgedraaid kan worden. Dat is niet zo.

  Like

 3. In onderstaande interessante artikel komen nieuwe bekende feiten naar voren.
  https://sputniknews.com/world/201707231055804418-mh-17-plane-crash-investigation-ukraine/
  German air traffic law expert’ Elmar Giemulla:

  “No matter who is guilty, peace in Europe may be under threat [if we know the truth]. Therefore, most likely no one will be declared guilty,” he said.

  “Like me, they all believe that Ukraine is to blame for the [MH17] catastrophe. Kiev could and should have prevented this tragedy,” Giemulla said.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.