Don Trump Jr. publiceert e-mail die wijst op directe samenwerking van Team Trump met Russische regering. Is het een ‘smoking gun’?

Aldus een e-mail van 3 juni 2016 van muziekproducent Rob Goldstone aan Don Jr, de oudste zoon van Donald Trump. In een opeenvolging van onthullingen door de New York Times is Don Jr. de laatste dagen in het nauw gebracht. Hij maakt nu de e-mails waar afgelopen dagen zoveel over te doen openbaar in een tweet. Naar hij zegt om de transparantie te dienen. Er staat ‘The Crown prosecutor of Russia (..) offered to provide the Trump campaign with some official documents and information that would incriminate Hillary and her dealings with Russia and would be very useful to your father. This is obviously very high level and sensitive information but is part of Russia and its government’s support for Mr. Trump.’ Vooral dat laatste wordt gezien als een ‘smoking gun’ dat zou bewijzen dat het Kremlin en Team Trump hebben samengewerkt in 2016.

Een en ander roept vooral vragen op. Want waarom neemt Don Jr. de verantwoordelijkheid en trekt hij alle flak naar zich toe? Vermoed wordt dat het gebeurt als afleiding voor andere betrokkenen. Don Jr. is relatief onbelangrijk en heeft geen officiële functie in het Witte Huis. Maar zijn zwager Jared Kushner wel. Deze laatste was ook aanwezig bij het gesprek met de Russische advocate Natalia Veselnitskaja in Trump Tower op 9 juni 2016. Dit laat de mogelijkheid open dat Don Jr. zich opoffert voor Kushner die dichter bij het vuur zit en als ‘Assistent van de President en Senior Advisor‘ directer met de president verbonden is. Hoe kwam deze reeks onthullingen eind vorige week op gang? Onduidelijk is vanuit welke hoek ze gelekt werden. Er worden drie opties genoemd. 1) Steve Bannon die als adviseur van Trump in het Witte Huis een machtsstrijd uitvecht met Kushner; 2) De Amerikaanse inlichtingendiensten; 3) Het Kremlin dat enig belang heeft om dit zelf te lekken.

Deze onthulling moeten gezien worden tegen de achtergrond van de onderzoeken naar de samenwerking tussen Kremlin en Team Trump tijdens de campagne van 2016 en daarna. Ze kunnen twee tegenovergestelde doelen beogen. Namelijk de druk van de ketel nemen door met pro-actieve lekken de scherpste angels uit deze onderzoeken proberen te trekken. Dat zou betekenen dat het lek uit de entourage van Trump zelf komt. Of het kan dienen om de druk op de ketel te houden en de Republikeinen die twijfelen over een harde aanpak van Trump over de streep te trekken om hem zo snel mogelijk hard ter verantwoording te roepen omdat de nationale veiligheid van de VS ernstig gevaar loopt. De crises in het Witte Huis volgen elkaar steeds sneller op.

Foto: Schermafbeelding van deel tweet van Don Trump Jr. 11 juli 2017.

9 gedachten over “Don Trump Jr. publiceert e-mail die wijst op directe samenwerking van Team Trump met Russische regering. Is het een ‘smoking gun’?

 1. The June 3, 2016, email sent to Donald Trump Jr. could hardly have been more explicit: One of his father’s former Russian business partners had been contacted by a senior Russian government official and was offering to provide the Trump campaign with dirt on Hillary Clinton.

  Like

 2. Je weet hoe bedreven de Republicans zijn in het toepassen van Dirty Tricks en toch ben je elke keer weer verbaast en geschokt hoe ver ze wel niet durven te gaan. Alles voor de overwinning!

  Like

 3. @Raymond
  Er zit nog een ander aspect aan dit verhaal, namelijk chantage door het Kremlin. De Democratische afgevaardigde Adam Schiff wees daar gisteren op. Want de Russen kunnen het Witte Huis chanteren te dreigen dit soort contacten te openbaren. Want er zijn er ongetwijfeld veel meer tussen Team Trump en het Kremlin. Dit contact in juni 2016 ligt aan het begin van de felle campagnestrijd.

  Dit maakt Trump afhankelijk van het Kremlin dat hem op beleidsniveau steeds weer onder druk kan zetten met een onthulling over hun gemeenschappelijk contact. En let op, dit staat los van schuld of juridische implicaties. Ook als Team Trump niet heeft samengewerkt met het Kremlin kan het Witte Huis hiermee toch onder druk worden gezet.

  Deze situatie alleen al is onaanvaardbaar omdat hiermee het Kremlin een machtspositie over Trump heeft verworven. En mogelijk komt daar ander compromitterend materiaal (Kompromat) bovenop dat het Kremlin over Trump en zijn familie heeft. Zoals ouder seksueel of financieel getinte belastende informatie waarmee Trump al voor het begin van de campagne van 2016 door het Kremlin onder druk werd gehouden.

  Like

 4. Wat een kolder,
  Wat een geschreeuw in de polder,
  Over wat er allemaal rond zal gaan,
  Over chantage en het Krimlin,
  Over The Trumpetter,
  Die al zo dik bevrind is met Putin,
  Putin, de meest gevaarlijke slechterik van de wereld!
  Neen, ik kan alleen maar lachen om deze polderkolder,
  De mainstreammedia loopt voorop in de leugen en het bedrog,
  Om mij, de simpele polderboer, te misleiden.
  Maar ik trap niet in de kuil.
  De groeve is bereid voor de leugenaar.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.