Wie aanwezig waren bij gesprek tussen Trump en Putin op G20 in Hamburg is de beste indicatie voor de uitkomst ervan

Belangrijk bij de ontmoeting tussen de presidenten Trump en Putin, hun ministers van Buitenlandse Zaken Tillerson en Lavrov en twee vertalers vandaag in Hamburg tijdens de G20 was wie er aanwezig waren. Over de twee vertalers is weinig bekend, maar de andere vier zijn ‘Kremlin vriendelijk‘. Naar verluidt waren het juist de Amerikanen die het aantal aanwezigen wilden beperken. Waarom? Een mogelijke reden is Fiona Hill. The Daily Beast legde dat op 5 juli in een analyse uit. Zij is als hoogste ambtenaar voor Europa en Rusland van de   Nationale Veiligheidsraad een harde criticus van Putin, schreef een kritisch boek over hem en doorziet wat hij doet. Zij had kunnen bereiken dat zoals nu niet in de beeldvorming het beeld zou ontstaan dat de uitslag van de wedstrijd Russische Federatie – VS 4-0 is. En ze had inhoudelijk kunnen reageren in het gesprek. Even opmerkelijk was dat haar baas, Nationale Veiligheidsadviseur Herbert McMaster evenmin aanwezig was.

Minister Rex Tillerson zegt niet om te willen zien naar de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016, maar naar de toekomst te willen kijken. Er lopen meerdere onderzoeken van speciale aanklager Robert Mueller en in het Congres naar die Russische inmenging. In oktober 2016 constateerden 17 Amerikaanse inlichtingendiensten na onderzoek van 4 diensten die zich bezighielden met de Russische Federatie dat die inmenging aangetoond is. Trump en Tillerson schieten het liefst in eigen doel.

Advertentie

6 gedachten over “Wie aanwezig waren bij gesprek tussen Trump en Putin op G20 in Hamburg is de beste indicatie voor de uitkomst ervan

 1. Wel, wat voor CNN is ‘troubeling’, is voor anderen een opluchting.

  Like

 2. @Jeroen
  Inderdaad zijn er verschillende invalshoeken om tegen het presidentschap van Trump aan te kijken. Vraag is hoe de machtsverhoudingen tussen die standpunten zijn en hoe ze zich ontwikkelen. Dat speelt op het niveau van de partijpolitiek. En van de sponsors die met hun grote geld kandidaten steunen om hun eigen belangen veilig te stellen. Dus zolang Trump die belangen voldoende dient behoudt hij voldoende steun. Als de sponsors inschatten dat Trump direct of op de korte termijn hun belang of dat van de VS niet langer behartigt zullen ze hun handen van hem aftrekken. En hun pionnen in het congres opdracht geven hun steun voor Trump te stoppen. Probleem daarbij is overigens dat VP Pence ook onder vuur ligt door de Rusland-onderzoeken en op dit moment geen goed alternatief voor Trump lijkt. Dat is in het voordeel van Trump.

  Daarnaast is er de opstelling van de media. Trump trekt dat in het partijpolitieke belang, terwijl de media vinden dat ze per definitie een overstijgende rol hebben als poortwachters van de democratie. Zo ontstaat de merkwaardige situatie dat Trump spreekt over een heksenjacht tegen hem door de media en de instituties zoals de inlichtingendiensten, de speciale aanklager of de rechterlijke macht, terwijl die media en instituties vinden dat zij juist het doelwit zijn van een heksenjacht door Trump. Ze vinden dat de president met die aantijgingen zijn mandaat te buiten gaat met het doel die instituties te beschadigen en zelfs te vernietigen. Dat wordt in actuele analyses Leninistisch genoemd. Erin wordt de hand van adviseur Steve Bannon vermoed.

  Dan is de cirkel rond, want Bannon komt met (onhaalbare) voorstellen zoals toenemende belastingdruk voor de rijken waarvoor Trump niet de macht en steun heeft om die over te nemen. Het gaat er daarbij niet echt om om die beleidsvoornemens uit te voeren, ze dienen voornamelijk om de machtspositie binnen het Witte Huis te versterken. Zo tekent zich een warrig schaduwspel af waarin niets is wat het lijkt. Het web van beschuldigingen tegen de media gaat in de aanleiding helemaal niet om de media, maar is onderdeel van een spel van afleiding, projectie, onderlinge strijd en profilering binnen de regering Trump.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.