Debat over experiment met soepele bijstand met Jetta Klijnsma legt harteloosheid en gebrek aan compassie gasten ‘Jinek’ bloot

Vaak wordt vooral vanuit rechts-populistische hoek gezegd dat de Nederlandse media links zijn. Het wordt zelfs beschimpend de ‘linkse kerk’ genoemd. Maar het is een misverstand, de Nederlandse media zijn door de bank genomen rechts. De ‘rechtse kerk’ dus. Ze verdedigen de gevestigde orde en schurken tegen de macht aan. Journalisten kunnen weliswaar een sociaal-democratisch of links-liberaal wereldbeeld hebben, maar dat is ondergeschikt aan de media-organisaties waar ze bij in dienst zijn. Die wegen het zwaarst. Deze media vertegenwoordigen een conservatief, rechts-liberaal of zelfs populistisch wereldbeeld. Dat gaat soms gepaard met harteloosheid en een gebrek aan compassie. Dat leidt tot vervangende schaamte dit aan te moeten horen.

Het fragment van de talkshow ‘Eva Jinek’ (KRO-NCRV) uit de uitzending van 4 juli gaat over een tweejarig experiment in vijf gemeenten (Groningen, Ten Boer, Wageningen, Tilburg en Deventer) met soepelere bijstand. Demissionair staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) informeert over een regeling voor bijstandsgerechtigden met een soepelere sollicitatieplicht en de mogelijkheid om maximaal 199 euro per maand bij te verdienen. Opzet is om deze bijstandsgerechtigden uit de bijstand te helpen. Dat kan bereikt worden door ze extra zekerheden te geven. Voorbeeld is kunstenares Bianca uit Groningen die geholpen wordt een eigen bedrijfje, een tassenatelier op te zetten. De regeling is geen hoofdprijs, maar wordt door gast Jan Smit zo voorgesteld. Ook gastvrouw Eva Jinek laat zich niet onbetuigd door te getuigen dat ze hierover wel eens gekke dromen heeft gehad. Klijnsma treft opmerkelijke agressie. De maatschappelijk gearriveerden aan tafel grossieren niet alleen in vooroordelen, maar vooral in harteloosheid en gebrek aan compassie. Het is ontluisterend om te zien. Het symboliseert het failliet van een betrokken samenleving waar mensen zich om elkaar bekommeren.

Staatssecretaris Klijnsma is natuurlijk wel iemand die makkelijk hoon opwekt. Ze mist de factor om serieus genomen te worden. Klijnsma is de uitvinder van het moestuinsocialisme. Ze heeft in haar functie in de afgelopen regeringsperiode weinig kansen gemist om zichzelf of haar partij de PvdA belachelijk te maken. Klijnsma valt niet te betrappen op een diepgaande analyse, maar praat doorgaans in tegeltjeswijsheden. Daarom is het jammer dat het kabinet Klijnsma naar de media afvaardigt om dit interessante experiment te verdedigen. Het verdient beter. Een handigere en minder naïeve bestuurder als staatssecretaris Martin van Rijn had het ongetwijfeld overtuigender verdedigd en minder wantrouwen ontmoet dan Klijnsma. Maar Jan Smit en Eva Jinek schoten ondanks Klijnsma in de eigen voet door zich zo te laten kennen. En dat zegt alles over ons. 

Advertentie

4 gedachten over “Debat over experiment met soepele bijstand met Jetta Klijnsma legt harteloosheid en gebrek aan compassie gasten ‘Jinek’ bloot

 1. Harteloosheid zou ik hier niet op willen plakken. Wel kan je ervan vinden dat de meeste gasten die aan het woord kwamen en Eva Jinek nogal kort door de bocht hun verbazing uitspraken over deze manier van experimenteren. Klijnsma komt niet met sterke maar juist met vrij zwakke argumenten aanzetten. Dat samen schuurt op de buis. Dat men verbaasd is hoe er hier met ondernemerschap wordt omgesprongen (met weglating van allerlei vorming dienodig is om een zelfstandig ondernemer te worden, het blijft hier onbesproken) ligt erg voor de hand. Had de staatssecretaris met een beetje politiek gevoel en zeker in dat programma aanschuivend op haar klompen kunnen voelen aankomen.

  Like

 2. Hier zie je het bekende vooroordeel dat armen arm zijn door eigen schuld en rijken rijk door eigen verdienste. Het is het calvinisme dat in onze genen zit. Arme mensen zijn lui en dom en hardleers en moeten heel streng in de gaten worden gehouden.

  Like

 3. De heren aan tafel buitelden echter over elkaar heen om te melden dat mensen er alleen maar lui van worden. Jan Smit zei dat hij dan ook in de bijstand zou willen. Lekker liedjes zingen voor nog geen duizend euro per maand? Smit heeft 13 miljoen. Jinek, zelf de verpersoonlijking van The American Dream, ging er nog het hardst tegen in. “Ik heb ook wel eens gekke dromen gehad,” zei ze over de kans van bijstandsgerechtigden om zo ondernemer te worden. Alleen Jineks dromen kwamen uit.
  http://www.welingelichtekringen.nl/media/704480/jan-smit-heeft-13-miljoen-hij-legt-jetta-klijnsma-wel-even-uit-hoe-je-mensen-uit-de-bijstand-krijgt.html

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.