Is er in de Russische Federatie een Derde Tsjetsjeense oorlog in de maak?

Doorgaans is 1 + 1 = 2. Maar niet altijd. Neem nou twee berichten op het blogWindows on Eurasia’ van Paul Goble. Het maakt Russischtalige berichten uit de Russische Federatie en de landen van de voormalige Sovjet-Unie bereikbaar voor een Engelstalig publiek. Het eerste bericht gaat in op de ideeën van de Russische nationalist Andrei Sosjenko die de islamisering wil stoppen door de Russische Federatie te contingenteren naar religie. Dat zou inhouden dat moskeeën niet meer in etnisch Russisch gebied worden opgericht en omgekeerd kerken niet in gebied dat erkend islamitisch is. Op dit moment beschouwt volgens onderzoek 30% van de bevolking van de Russische Federatie zich als islamitisch. In Nederland is dat iets minder dan 5%.

Een tweede bericht gaat over de positie van Tsjetsjenië binnen de Russische Federatie. Het is de islamitische, autonome deelrepubliek in de Kaukasus waar Ramzan Kadyrov de baas is en zich onder de patronage van president Putin kan gedragen als alleenheerser. Op de video paraderen troepen van Kadyrov. Het is bedoeld als vertoon van kracht en afschrikking. Tsjetsjenië heeft sinds 1994 twee oorlogen gekend die resulteerden in de onafhankelijkheid van de republiek. Goble meent dat in het Kremlin een derde Tsjetsjeense oorlog in de maak is. Daar zijn drie redenen voor: Putin heeft als ‘imperiale drug’ een ‘goede kleine oorlog’ nodig om zijn image op te poetsen. In maart 2018 zijn er presidentsverkiezingen. Het Kremlin verwacht geen bezwaar van het Westen tegen die oorlog gezien de slechte mensenrechtenpositie van Kadyrov. En de uitzonderingspositie van Kadyrov binnen de Federatie wordt onhoudbaar. Het gezag van het Kremlin moet er hersteld worden.

De demografische en economische positie van de Russische Federatie is verslechterd. Door de bezetting van de Krim in 2014 is de veelvolkerenstaat internationaal geïsoleerd geraakt. Inzakkende olie- en gasprijzen hebben tot een afnemend staatsbudget, sociale onrust en een recessie geleid. De bevolking van de Russische Federatie daalt gestaag. De Federatie verstedelijkt in hoog tempo. Deze gegevens zijn slechte uitgangspunten voor een oorlog, maar wel de logische indicatoren ervoor. Imperiale drug als afleiding, een oud recept uit de timmerdoos van leiders in nood. Komt er echt ruim voor de presidentsverkiezingen van maart 2018 een Derde Tsjetsjeense oorlog? Het is niet denkbeeldig. Als 1 + 1 = 3, zullen we maar zeggen. Dankzij de X-factor.

10 gedachten over “Is er in de Russische Federatie een Derde Tsjetsjeense oorlog in de maak?

 1. De vechtlustige blikken spreken boekdelen. De Islamitische extremiteiten stralen er van af. Misschien is het tijd dat Putin ingrijpt en voorkomt dat deze fundamentalisten staat zich verder kan uitleven in waanzin. Let wel, ik ben geen mens met een homosexuele geaardheid. Dat moet ieder voor zichzelf uitmaken. Ik ben niet blij met de nieuwe wet in Duitsland voor het homohuwelijk. Maar ik ben niet voor de onderdrukking van deze mensen met een homosexuele geaardheid. In Tsjetjenie gaat men hier op eigen wijze mee om.
  http://www.lindanieuws.nl/fragment-gemist/heftig-mishandelde-homos-tsjetsjenie-verhaal/
  Dat is niet goed, Putin kan dit niet toestaan dat mensen worden mishandeld onder zijn ‘vleugels’.
  De tijden zijn spannend op het wereldtoneel.

  Like

 2. @Jeroen
  Wat je zegt is precies waar het Kremlin op speculeert. Maar het onrecht in Tsjetsjenië gaat verder dan het onrecht voor homoseksuelen. En duurt nu al sinds 1994.

  Wat ik fascinerend vind is dat het Kremlin dat zelf een slechte reputatie heeft ten aanzien van homorechten nu blijkbaar in het Westen tegen Kadyrov die homoseksuele kaart durft te trekken. Want anders kan ik de tsunami aan negatieve publiciteit van de laatste weken over Kadyrov en zijn behandeling van homoseksuelen niet zien. Direct uit de koker van het Kremlin. Zo opgevat is het een directe opmaat naar de Derde Tsjetsjeense oorlog.

  Maar laat Kadyrov zich onder de voet lopen en zich van zijn voorkeurspositie ontdoen? Want met roebels zal zijn weerstand niet afgekocht kunnen worden door de leiding van de Russische Federatie. Of toch een vrijgeleide voor hem en zijn getrouwen naar een Centraal-Aziatische republiek? Dat het Kremlin in moet grijpen in Tsjetsjenië lijkt onvermijdelijk. Dat had al veel eerder moeten gebeuren. Het gaat extreem bloederig worden.

  Like

 3. De homo-onvriendelijkheid in Rusland staat niet in verhouding tot wat er in Tsjetjenie gebeurt. Het verschil met ons is dat het niet wordt ge-etaleerd. Het homohuwelijk is daar niet ter sprake en ‘half’ naakte tongzoenende relnichten met roze strings kunnen niet grootschalig paraderen in Moskou. Okay. Maar er is geen sprake van door de staat opgezette mishandeling van deze mensen met een bijzondere sexuele geaardheid.

  Like

 4. De reden dat bepaalde afwijkende seksuele gebruiken zo taboe zijn in bepaalde landen is dat er wellicht zo de neiging toe bestaat. Alle moslim parlementsleden in Duitsland hebben trouwens voor het homohuwelijk gestemd. Angela Merkel was tegen.

  Like

 5. @Jeroen
  De wetten over homoseksuele propaganda in de Russische Federatie worden actief gesteund of zelfs geïnitieerd door leden van de regeringspartij. Die wetten propageren volgens het Europese Hof voor de Rechten van de Mens de homohaat. Dus het is maar helemaal de vraag in hoeverre de regeringspartij of de regering actief zijn in het oproepen met geweld tegen homoseksuelen.
  http://www.bbc.com/news/world-europe-40338637

  Like

 6. Het mishandelen van een mens met een homosexuele geaardheid is strafbaar in Rusland.

  Like

 7. Het blijft appels vegelijken met aardappels, kijkend naar mensen met een homosexuele geaardheid, in Tsjetjenie en Rusland. Dat is onvergelijkbaar.

  Like

 8. Russia’s economic development ministry says that the country’s GDP growth will be approximately half of one percent lower each year because of projected declines in the number of workers in Russia in the coming decades, a decline that the ministry says must be fought by increasing immigration. (…)

  And third, immigration in the future will add almost exclusively to the Muslim side of the balance. It is already the case that the share of Muslims in Russia is far higher than the Kremlin admits especially if one includes the 12 to 15 million gastarbeiters who are disproportionately from Central Asia and Azerbaijan and Muslim rather than Orthodox.
  http://windowoneurasia2.blogspot.nl/2017/07/russia-caught-between-economic-decline.html

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.