Staat ‘rechts met de bijbel’ tegenover D66?

Rechts met de bijbel is voorlopig het nieuwe normaal in de politiek. PvdA-leider Lodewijk Asscher gebruikte afgelopen week de term in een kamerdebat. Om D66 op stang te jagen. Vrijzinnigheid is uit, conservatisme met de bijbel is in. Zowel in de landelijke politiek als in Rotterdam -waar het college dreigt te vallen omdat een raadslid uit Leefbaar Rotterdam stapte- tekent zich een coalitie af van een rechts-conservatieve partij (VVD of Leefbaar Rotterdam), het CDA, een kleine christelijke partij (CU en SGP/CU) en de centrumpartij D66.

Omdat die laatste partij cultureel progressief is en anders denkt over sociaal-culturele onderwerpen zoals medische ethiek, homorechten, secularisme, integratie dan de christelijke partijen geeft dat D66 een extra verantwoordelijkheid. Het moet het vrijzinnig vuur brandend houden in een sociaal-cultureel conservatieve omgeving. Het is een uitdaging als het lukt en een risico om in conflict te komen met de eigen achterban als het mislukt. In Nederland polderland zijn verschillen overbrugbaar. En politieke formatie is geen reformatie.

3 gedachten over “Staat ‘rechts met de bijbel’ tegenover D66?

  1. D66 is wel D666 genoemd. Wat mij betreft kun je de inhoud van de Bijbel zoals die toegepast wordt met gemak 180 graden omdraaien. Ze weten meestal niet waar ze het over hebben. Minister van justitie Donner had het al over de zondeval waar we voor we nog steeds moeten boeten: “In het zweet uws aanschijns zult gij brood eten.” Hij vergat erbij te zeggen dat Jezus voor onze zonden is gestorven. De zondeval gaat over de eerste incarnatie van de zielen van een hoger niveau in de materie, de diermens van die tijd. Het gaat over seks, dat is zowel de polariteit tussen geest en stof als de sekse waar de mensheid uit is voortgekomen. Christus die allang onder ons is beweert het tegendeel van de politiek die er onder het voorwendsel van de Bijbel mee begonnen is ons te commercialiseren, op het vlak van de diepste onwetendheid over onze afkomst en bestemming.

    Like

  2. Minister van justitie Donner had het al over de zondeval waarvoor we nog steeds moeten boeten: in het zweet uws aanschijns zult gij uw brood eten.
    Er is trouwens met het Brouwerseiland wel een basis van samenwerking tussen D66 en de SP ontstaan.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.