Richard Clarke bezorgd over Russische inmenging in Amerikaanse verkiezingen. En het uitblijven van initiatieven van Trump

Richard A. Clarke was tot 2003 in verschillende functies adviseur over nationale veiligheid onder de presidenten Ronald Reagan, George H.W. Bush, Bill Clinton en George W. Bush. Met een specialisme in cybersecurity. Hij legt bij Bill Maher uit wat de Russen in de presidentsverkiezingen van 2016 precies hebben gedaan. Hij noemt met name de psychologische oorlogsvoering via sociale media of botnets die succesvol de publieke opinie bespeelde. En Trump aan de winst hielp. Clarke constateert dat het Witte Huis geen enkele initiatief neemt om herhaling van de grootschalige Russische inmenging in komende verkiezingen (2018-2020) te voorkomen. Want president Trump was de begunstigde van die Russische inmenging en heeft er mede zijn verkiezing aan te danken. Dat gebrek aan initiatief baart nationale veiligheidsadviseurs zorgen.

Tevens is Clarke stellig in zijn stellingname dat het recente Petya-virus dat gericht was op Oekraïne uit de Russische Federatie afkomstig was, maar vervolgens uit de hand liep en andere landen besmette. Onder meer Nederland. Het is pseudo-gijzelsoftware en bedoeld om schade aan systemen aan te brengen. In de analyse houden deskundigen de slag om de arm dat het virus ook bedoeld kan zijn om de Russische Federatie in een kwaad daglicht te stellen. Clarke wijst direct en zonder aarzeling naar het Kremlin als bron van het virus.

2 gedachten over “Richard Clarke bezorgd over Russische inmenging in Amerikaanse verkiezingen. En het uitblijven van initiatieven van Trump

 1. Wat een walgelijk glag gekapt amerikaans gelul. Inhoudelijk is het slechts bullshit. Geroddel. Geklap op commando en dom gejuich uit het publiek voor een paar nietszeggende opiniemakende idioten.
  Feitelijk wordt er gezegd dat Rusland op grote schaal de verkiezingen heeft gemanipuleerd.
  Vervolgens is er tot op heden niet 1 wereklijk bewijs. Toch wordt er doorgefantaseerd over wat de sufferd Trump die idd niet over veel wijsheid beschikt had moeten doen. Alsof Putin en Trump dikke vrinden zijn?
  De realiteit is anders. De eerste ontmoeting tussen Trump en Putin vind plaats op de G20 top as vrijdag. Dit op initiatief van Putin! Als zij zo dik waren dan was er al veel eerder een ontmoeting geweest. Maar nu is het heet onder alle voeten. Laten we vrijdag even afwachten en vooral niet dit soort idiote glad amerikaans gekapte mornig joe achtige programma’s nemen tot standaard voor de feiten op het wereldtoneel. Wake up! Overigens een pikant detail. Mark Rutte is met zijn twee dikste vrinden Jeroentje Boterbloempje en peer Koenders als ‘gast’ welkom. Kortom, de bv NL mag voor spek en bonen ook aan tafel zitten. Last but not least is ons aller ‘vriend’ Erdogan ook daar. Het wordt spannend komende weken. Maanden.. let op het kon wel eens geen knallen. Dan piepen we allemaal anders.

  Like

 2. @Jeroen
  De Russen hebben zich op grote schaal gemengd in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Dat is uitgebreid aangetoond en door vele publicaties in de media sinds december 2016 naar buiten gebracht. Er lopen meer dan vier verschillende onderzoeken die niet op loze gronden zijn ingesteld met instemming van partijgenoten van Trump. Zie hieronder verder het overzicht van Rachel Maddow die het chronologisch op een rijtje zet. Wie zich serieus wil informeren kan erover alle informatie vinden.

  Richard Clarke zegt niets nieuws. Hij bevestigt wat al 7 maanden publiekelijk bekend is. En zelfs al eerder, toen in oktober 2016 de gezamenlijke Amerikaanse inlichtingendiensten verklaarden dat Russische hackers zich hadden gemengd in die verkiezingen. Maar daar kun je nog van beweren dat ze op eigen initiatief handelden. Overigens, niet logisch in de Russische situatie.

  De realiteit is dat Trump mede dankzij de Russische inmenging (of ‘individuele’ hackers, of de top van het Kremlin, of Russische inlichtingendiensten) de presidentsverkiezingen heeft gewonnen. Waarbij voor zijn geluk meespeelde dat hij in Hillary Clinton een miserabel slechte tegenstander had en het ongenoegen bij middenklasse en lagere middenklasse in tientallen jaren was opgebouwd. Dat laatste wachtte op welke buitenstaander dan ook om daar gebruik van te maken. Maar zelfs ondanks al die seinen die voor Trump op groen stonden haalde hij 3 miljoen stemmen minder dan Clinton. Kortom, twee rampzalig slechte kandidaten.

  Trump is er wisselend onduidelijk over of hij Putin ooit heeft ontmoet. Dan weer zegt hij van wel en dan weer van niet. Maar of ze elkaar ontmoet hebben zegt verder niets over de mate van samenwerking tijdens de verkiezingen van 2016. De vrees van bondgenoten en binnenlandse opposanten is dat Trump door zijn onbegrip, gebrek aan kennis en voorbereiding in hun ontmoeting komende vrijdag door Putin in het pak genaaid wordt. Als schadecontrole is nu al een bezoek van minister BuZa Rex Tillerson twee dagen later aan Kiev voorzien.

  Ik vind de zorg van Richard Clarke gerechtvaardigd over het uitblijven van enig initiatief van het Witte Huis om de presidentsverkiezingen te evalueren. Dat is opvallend. Want er is een hoop maatschappelijke onrust. Of het nu waar is of niet. Bij beide partijen. Het geeft te denken waarom het Witte Huis dit niet grondig onderzoekt. Want mocht er werkelijk geen Russische inmenging zijn geweest, laat staan samenwerking van Team Trump met het Kremlin, dan zou zo’n onderzoek van het Witte Huis alle geruchten erover juist naar de prullenbak kunnen helpen. Dat zou Trump enorm helpen. Als hij werkelijk onschuldig is, is het niet waarschijnlijk dat hij zo’n kans op publicitaire rugwind laat lopen. Trump populariteitscijfers zijn historisch laag en dreigen onder de 30% te zakken. Dat wordt als de grens gezien waar partijgenoten definitief afstand van hem nemen.

  Dus het is van tweeën een:
  Of Trump of zijn team hebben tijdens de campagne niets verkeerds gedaan en weten -of vermoeden sterk- dat de Russische regering evenmin iets verkeerd heeft gedaan. Dan heeft Trump niets te vrezen. Dan kan Trump zich vrijpleiten van alle negatieve publiciteit door hard in te zetten op een diepgaand onderzoek. Maar dat doet Trump niet. Hij blokkeert en traineert onderzoeken van anderen en laat het Witte Huis zelf niets onderzoeken.
  Of Trump vertraagt en traineert alle onderzoeken omdat hij of zijn team wel iets verkeerd hebben gedaan en weten dat de Russen eveneens iets verkeerds hebben gedaan.
  Dat hij onschuldig is, maar handelt als iemand die schuldig is, is verre van logisch.

  Voor een overzicht van de onthullingen over de Rusland-connectie in de pers van december 2016 tot juli 2017:

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.