Bij een foto van een Antwerps melkmeisje met hondenkar uit 1890

De serie van The Photochrom Print Collection met 116 kleurafdrukken van foto’s met voorstellingen van Nederland uit 1890 is me goed bekend. Ik heb ze vaak als illustratie bij commentaren gebruikt. Ze worden bewaard in de collectie van het Amerikaanse Library of Congress onder lotnummer 13423. Bovenstaande afdruk komt uit een andere deelcollectie, namelijk de Belgische met lotnummer 13422 die bestaat uit 108 afdrukken. Opmerkelijk aan die Belgische collectie is dat er naast bovenstaande afdruk nog zes afdrukken zijn van melkmeisjes met een hondenkar. Uit Brussel. Dit moet de fotograaf als bijzonder zijn voorgekomen als associatie met België. Trouwens, in de bijna 130 jaar is de betekenis van het begrip hondenkar gewijzigd. Nu wordt er een karretje onder verstaan waarin een hond vervoerd wordt. Bijvoorbeeld achter een fiets.

De geüniformeerde man op de foto schrijft iets op papier. Wat hij doet bij het Antwerpse melkmeisje en de hondenkar is niet precies te achterhalen. Een andere afdruk in deze serie van een Brussels melkmeisje geeft mogelijk duidelijkheid. Een geüniformeerde man controleert de melk. Wellicht op vetgehalte of versheid. Dit melkmeisje kijkt naar de fotograaf, samen met de rechterhond van het driespan. Het is een geënsceneerd tafereel dat diepte krijgt door de openstaande deur en de opgaande trap in de achtergrond. De diepte van een blik in het verleden van een melkmeisje met kanten muts, een man in uniform die schrijft, drie honden en een voorraadje melk in kannen in een hondenkar. Een vergaan tijdsbeeld als doffe laag die dempt wat ooit was.

Foto: Flemish milk women, Antwerp, Belgium. 1890. Toelichting: ‘Print shows a female milk peddler standing next to her two-wheel cart loaded with milk jugs, with three dogs harnessed to the front, and a man in uniform standing on the left.’  Uit de deelcollectie 13422 van fotochrome afdrukken van het Library of Congress.

Advertentie

3 gedachten over “Bij een foto van een Antwerps melkmeisje met hondenkar uit 1890

  1. Het is inderdaad een mooie foto. Een terugblik op een tijd waarvan wij beseffen dat die achter ons ligt.

    Misschien is het beeld wel geënsceneerd. Ach wie zal het zeggen ? We zullen dit nooit weten. Een mooie terugblik op wat eens was. Ik raak er zowat van in een nostalgische stemming.

    Like

  2. Grappige waarneming over de hondenkar, tegenwoordig zie je inderdaad nogal wat fietsers met een karretje erachter met een hond erin. Belgen drukken hun koolstofafdruk vaak door met de fiets even over de grens te komen. Trouwens ik sprak pas nog een paar Belgen in een sportauto die niet wisten of Zeeuws-Vlaanderen bij Nederland of België hoorde.
    Ik maak wel eens een praatje met die mensen. Gisteren nog. Ze zeiden dat in België soms hele dorpen met de grond gelijkgemaakt worden. We hadden het erover dat Nederlanders vaak mondiger zijn, zeg maar rustig brutaler. Ik zei dat ik ook brutaler ben moeten worden, hoewel ze het hier wel brutaal zouden vinden dat ik mensen (hun klanten) in de berm informeel aanspreek, bijvoorbeeld over Brouwerseiland. Het past niet bij het onderwerp. Mijn fiets was net de nacht daarvoor gestolen. Hij was al wat ouder, dus de buren vonden hem blijkbaar misstaan tegen de buitenmuur. Zo zijn ze.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.