James Comey getuigt voor senaatscommissie en noemt Trump een leugenaar

Vandaag was de langverwachte getuigenis van ex FBI-directeur James Comey voor de Intel Senaatscommissie. Over het Rusland-onderzoek en de obstructie ervan door president Trump. Met als sluitstuk een warrige senator McCain die bezig leek te zijn met een oefening Alzheimer. De open sessie duurde iets langer dan 2,5 uur. Wat opviel was de vlekkeloze beheersing door James Comey van de materie en de detaillering van zijn antwoorden. Een houding die haaks staat op de impressionistische Trump die vaak het idee geeft absoluut niet te weten waarover hij praat. Twee van zulke uiteenlopende karakters moesten wel botsen. Nu is de spin en trekken de politici van beide grote partijen langs de kranten en networks om hun kant van het verhaal te geven. Maar Trump lijkt zwaar beschadigd door Comey’s getuigenis. Hij is uitgemaakt voor leugenaar. En dat werd door de Republikeinse senatoren niet betwist. Wat valt er nog te redden aan het presidentschap van Trump? Voorlopig is het rekken. Met als bijkomstigheid dat vice-president Mike Pence ook beschadigd is.

7 gedachten over “James Comey getuigt voor senaatscommissie en noemt Trump een leugenaar

 1. Ik zie het als de schandalen rond FIFA. Nauwelijks opzienbarend. Het is het voetbal dat corrupt is. Corruptie gaat tegenwoordig over de grenslijn. Er zijn overal van die figuren die, soms via een omweg soms frontaal, hun golfbaan en andere perfide projecten (zoals Brouwerseiland, in Nederland) uitvoeren. Projecten waar de politiek steeds meer op afgestemd raakt, allemaal mensen die hun privébelangen met leugens via de politiek uitbesteden.

  Like

 2. @John
  Ik vermoed toch dat er hier wat anders speelt dan de schandalen rond FIFA. Dat laatste draait rond corruptie, omkoping en zelfverrijking. Bij het onderzoek naar de relatie van het Team Trump en het Kremlin gaat het ook om corruptie, omkoping en zelfverrijking maar is meer aan de hand. Daarom is het een complexere kwestie. Want voeg er maar gerust chantage met compromitterend materiaal, spionage, samenzwering met de vijand, hoogverraad en beïnvloeding van de buitenlandse politiek (Oost-Europa, Oekraïne) aan toe.

  Like

 3. Complex is het zeker. De leugen is ook niet eenvoudig te achterhalen door wie dan ook met uitzondering van de waarheid. Waar ik zo nieuwschierig naar ben is wat de feiten zijn. Er wordt nu steeds met modder gegooid. Maar waar zijn de feiten en bewijzen van omkoping, chantage, zelfverrijking en corruptie. Wie komt er met harde feiten. Tot nog toe zie ik alleen modder over en weer vliegen. Maar met welk doel?

  Like

 4. @Jeroen
  De feiten zijn duidelijker dan je veronderstelt. Er is inmiddels veel bekend. Zo staat het onomstotelijk vast dat Russische hackers in samenspraak met het Kremlin zich gemengd hebben in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november 2016. Het is in oktober 2016 in een opmerkelijke gezamenlijke verklaring van 17 Amerikaanse inlichtingendiensten bevestigd.
  https://www.dhs.gov/news/2016/10/07/joint-statement-department-homeland-security-and-office-director-national

  Mogelijk zijn de Russen er ook in geslaagd om door te dringen tot computernetwerken waarin de resultaten stonden geregistreerd. Maar dat is op dit moment een te groot taboe in de partijpolitiek. Democratische parlementsleden brengen het wel naar voren. Maar al snel klinkt dan het verwijt dat het gevoed wordt door een rancuneuze Hillary Clinton die niet tegen haar verlies kan. Om dat niet te compliceren houden de Democratische leiders dit aspect voorlopig buiten de politieke discussie. Maar als meer feiten bekend worden is het onvermijdelijk dat dit aspect een rol in de politieke agenda gaat spelen. Dan opent zich een debat over de legitimiteit van Trumps verkiezing. Explosief omdat het gaat over de geloofwaardigheid van de democratie. Voorstelbaar is dat dit aspect daarom in een deal achter de schermen uitgeruild wordt tegen concessies van de Republikeinen.

  Probleem voor openbaarheid is dat het speelt op het vlak van spionage, contraspionage, hoogverraad en samenzwering met de vijand. Inlichtingendiensten beschermen hun bronnen en methodiek en mogen de bijzonderheden wettelijk niet eens naar buiten brengen. Behoedzaam en vertrouwelijk is afgelopen maanden het congres ingelicht. Speciale aanklager Bob Mueller coördineert nu alle lopende onderzoeken, maar zijn eindrapport wordt pas komend jaar verwacht.

  Over omkoping, chantage, zelfverrijking binnen de Trump Organisatie -dat valt te omschrijven als de criminele kant van het Rusland-onderzoek- is in openbare bronnen veel te vinden. Mueller neemt in zijn onderzoek naast de connectie met Rusland en de obstructie van de rechtsgang door Trump ook die criminele kant mee. Logica daarvan is dat Trump door zijn faillissementen, onbetrouwbaarheid als zakenman en de schuldencrisis in 2008 geen krediet meer kreeg bij Amerikaanse banken. Dat dreef Trump in de armen van dubieuze banken en zakenpartners. Zoals Deutsche Bank, Russische banken en Russische maffia. Dat spoor wordt in het FBI-onderzoek dat nu is geïntegreerd in het Mueller-onderzoek in kaart gebracht.
  https://www.usatoday.com/story/news/world/2017/03/28/trump-business-past-ties-russian-mobsters-organized-crime/98321252/#

  Like

 5. Sorry George, maar dat zijn geen overtuigende argumenten. E.e.a. wordt door Putin en zijn regering en andere media tegengesproken en ik ben geneigd hen te geloven wat dit betreft.

  Like

 6. @Jeroen
  Als je in een debat breed aanvaarde feiten niet als waar wil aannemen, dan houdt elk debat op. Dan ben je bezig het idee van waarheid verdacht te maken. Ik wil daar verre van blijven. Daarom vraag ik je dan ook bij deze om als basis voor een debat de breed aanvaarde feiten te respecteren of je obstructie van de waarheid en je geloof in alles en nog wat elders voort te zetten.

  Dit is geen blog waar het geloof voor de argumenten kan worden gezet. Verschil van mening is goed en zelfs welkom, maar wel op basis van de feiten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.