Trump maakt zich in Brussel bekend als president-gorilla

Doet het ertoe of president Trump zich gisteren in Brussel tussen NAVO-bondgenoten niet zozeer als idioot, oplichter of leeghoofd opstelde, maar als gorilla? Als een echo van Benito Mussolini. Maar dan als een lompe beer zonder gratie. Trump duwt de Montenegrijnse premier Milo Đukanović opzij en trekt zijn jasje recht. Het doet er niet langer toe. Trumps bluf is uitgewerkt omdat iedereen heeft geleerd met hem om te gaan. Hem te neutraliseren. Hij wordt niet langer serieus genomen. Hij stelt op zo’n ongenuanceerde en eenzijdige manier eisen aan Europese leiders -zonder iets terug te geven- dat er geen gezamenlijke lijn in te vinden is.

Voor Trump de gorilla schamen goedwillende Amerikanen zich rot na deze wanvertoning. Ook Trumps harde kern begint het te begrijpen en loopt langzaam weg. De president-gorilla heeft straks geen kleren meer aan.

Advertentie

7 gedachten over “Trump maakt zich in Brussel bekend als president-gorilla

 1. Trump laat even zien wie de opper-aap is. Volgens mij doet hij dat goed. Het NATO klasjes kijkt beschaamd de ander kant op, maakt onderling besmuikte grapjes of anderszins omdat ze weten dat ze niet voldoende bijdragen aan de NATO.

  Trump beargumenteert zijn ingenomen standpunt. Het is aan de NATO leden met valide tegenargumenten te komen ( het is de vraag of ze die hebben) Ik vermoed dat Trumps redevoering enorm aanslaat bij de gemiddelde Amerikaan die ook niet begrijp waarom de VS altijd in NATO – verband zoveel heeft betaald met bloed en geld.

  Like

 2. @Gerard Janse
  Het is complex. Het gaat ook om de Amerikaanse wapenindustrie. Of om de doelmatigheid en het prijspeil van de besteding van het defensiebudget. Als Griekenland aan de 2%-eis voldoet, maar intussen dat geld besteedt aan het neutraliseren van vijand en NAVO-bondgenoot Turkije dan heeft de NATO daar niets aan.

  Het is niet onzinnig wat Trump zegt over die 2%-norm. Maar het gaat erom hoe hij dat politiek probeert binnen te halen. De praktijk leert dat zoiets vaak gaat door een combinatie van stok en wortel. En bij die wortel ontspoort Trump. Onder meer door zich niet hard te maken voor Artikel 5 van het Navo-handvest dat de kern van het bondgenootschap is.

  En hoe is het in verklaarbaar dat Trump zich vijandiger opstelt tegenover de traditionele Europese bondgenoten van de VS dan tegen de sinds 2014 in Europa agressief opererende Russische Federatie of Saoedi-Arabië dat het soennitisch terrorisme met grote sommen geld steunt of de steun daarvan door Saoedische burgers/organisaties op z’n minst passief steunt? Ik kan Trumps logica niet volgen.

  Like

 3. Trump is een atypische leider die gepokt en gemazeld is in de zakenwereld, het eigen gewin vooropstelt; America First. Dat mag je verwachten van een president van je land. Wat de NAVO betreft is het aannemelijk dat deze organisatie een groot gebrek aan slagkracht en eensgezindheid etaleert http://www.coalitionfordefense.com/wanneer-is-artikel-5-van-het-nato-handvest-van-toepassing/ wat mij dan weer doet afvragen of Trump daar nog wel onderdeel van wil uitmaken.

  Like

 4. @Gerard Janse
  Trump is een atypische politieke leider, zeker. Overigens niet echt een succesvol zakenman, zeker niet sinds de crisis van 2008. Hij is ontelbare keren failliet gegaan en naar verluidt is Trump ORG een loket voor het witwassen van crimineel geld. Daar is het laatste woord nog niet over onthuld.

  Elke leider behoort het belang van het eigen land voorop te stellen. Maar of je dat bereikt zoals Trump dat meent te kunnen is de vraag. Uiteraard is de verwijzing naar de crypto-fascistische beweging van Charles Lindbergh uit 1940 die goede banden onderhield met de toenmalige nazileiding ongelukkig. En ook een valse naam omdat het de VS helemaal niet voorop zette.

  De NAVO kan beter. Het veiligheidsdividend is de afgelopen 30 jaar te gretig geïncasseerd. Door de Russische agressie in Oost-Europa is de bewustwording over een betere verdediging al op gang gekomen. Los van Trump. Zoals je zegt met de verwijzing, de Gerasimov-doctrine. Maar het gaat langzaam, met name in Duitsland dat zich nog steeds ongemakkelijk verhoudt tot de eigen krijgsmacht.

  Trump deed er verstandiger aan om die tendens van langzame bewustwording te helpen versterken, dan er zoals nu haaks op te gaan staan en zelfs af te zwakken. Door zijn onverklaarbare toenadering tot het Kremlin en het oprekken tot in het Midden-Oosten van het mandaatgebied van de NAVO. Dat laatste is bewust of onbewust een verzwakking in vermomming van Trump.

  Like

 5. Trump heeft natuurlijk gelijk dat de Europese partners veel meer aan defensie dienen uit te geven. In Nederland is men pas zover dat men een eind wil maken aan nieuwe bezuinigingen op defensie. Er is ook hier geen sprake van concrete plannen om aan de 2% norm te voldoen. Het is een vorm van freeriders gedrag en niet ongevaarlijk.

  Like

 6. Yale psychiatrist Dr. Brandy Lee recently hosted a conference on the mental health community’s response to the apparent psychological disorders of President Donald Trump — and in a recent interview with Salon, she explained why she and some of her colleagues are willing to risk censure or even having their licenses taken away to diagnose the dangerous president.
  http://www.rawstory.com/2017/05/we-must-speak-out-yale-psychiatrist-sounds-the-alarm-on-trumps-grave-mental-disabilities/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.