Ontlening in de populaire muziek (1951). Van Charlie Parker, Trio Do-Ré-Mi, Hubert Giraud, Jacques Hélian tot Lily Fayol

Iets geheel anders. Ontlening in de populaire muziek. Voor de documentatie van het nummer ‘Le petit cireur noir’ (Het zwarte schoenenpoetsertje) stuitte ik op dit nummer van de Franse actrice Lily Fayol. IMDB noemt haar actrice en Wikipedia zangeres. Wie luistert hoort dat ze geen zangeres is. Waarom ze meent te moeten zingen is een raadsel. Haar zingen is als het ploegen door een uitgeput paard van een weerbarstige akker.

Volgens de Amerikaanse Charlie Parker-deskundige Phil Schaap -op weekdagen te horen op WKCR met zijn programma Birdflight– is Parkers nummer My Little Suede Shoes gebaseerd op schema’s van twee nummers van het Franse Trio Do-Ré-Mi, Pedro Gomez en Le petit cireur noir. Ze werden geschreven door componist Hubert Giraud, onder meer bekend van het populaire nummer ‘Sous le Ciel de Paris‘. Giraud was na onder meer een Zuid-Amerikaanse tournee gegrepen door ‘exotische ritmes’ en richtte Trio Do-Ré-Mi op als een soort vehikel voor zijn composities. Parker nam het nummer met Afro-Latijnse ritmes voor het eerst op in maart 1951 in New York City met onder meer Luis Miranda op conga en José Manguel op bongo. Parker had de Giraud’ nummers van het Franse trio gehoord tijdens een reis door Europa eind 1950, zoals de Annual Review of Jazz Studies bevestigt. Waarom ik van al die prachtige muziek het gekrijs van Lily Fayol kies is het raadsel. Vooruit dan, nog een ‘exotische’ compositie van Giraud. Hij overleed in 2016 op 94-jarige leeftijd.

.

Advertentie

5 gedachten over “Ontlening in de populaire muziek (1951). Van Charlie Parker, Trio Do-Ré-Mi, Hubert Giraud, Jacques Hélian tot Lily Fayol

 1. Ik vermoed dat Lily Fayol het lied ‘le petit cireur noir’ acteert. Ze speelt een rol. Luister eens op YT naar andere liedjes van Lily en je zult het met me eens zijn dat deze dame aardig kon zingen.

  Like

 2. @Gerard Janse
  Ok. Het zou goed kunnen dat Lily Fayol in ‘Le petit cireur noir’ net doet alsof. Om zo vals te zingen moet je goed kunnen zingen. Maar om zo slecht te zingen kun je ook gewoon vals zingen. Andere nummers klinken inderdaad stukken beter, maar overtuigen mij nog steeds niet helemaal. Ik blijf haar zien als een actrice die zingt. Of acteert dat ze vals zingt. Om welke reden dan ook.

  Like

 3. Ik heb die Hubert Giraud ook even opgezocht. Blijkt hij de componist te zijn van Mamy Blue, een lied dat bij mij ergens in het geheugen opgeslagen is zonder de afbeelding van een uitvoerend artiest. Een typisch arbeidsvitaminenliedje uit de vroege jaren zeventig dat in de uitvoering van de Poptops een internationale hit werd.

  Like

 4. Pingback: ‘Ik hou toch van je’ zingt in 1950 Jean Marco in ‘Pigalle-Saint-Germain-des-Prés’. Vullen we onszelf aan door terug te kijken? | George Knight

 5. Pingback: Charlie Parker werd 100 jaar geleden geboren. WKCR doet verslag | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.