‘Comey memos’ kunnen ‘smoking gun’ zijn voor Trumps afzetting

Onthullingen in Kremlingate -de relatie van Team Trump met het Kremlin tijdens de presidentscampagne- blijven elkaar opvolgen. Revealed, Breaking News of Bombshell, het is maar net hoe redacties ze noemen. Vandaag wordt een nieuw begrip aan het dossier toegevoegd, de Comey memos. Ze zouden wel eens het ‘smoking gun‘ kunnen zijn dat Trump vanwege obstructie van de rechtsgang het presidentschap gaat kosten. Media hebben de memo’s niet gelezen, maar ze waren in kleine kring bekend. Comey wil ermee naar buiten treden. Vorige week dreigde Trump Comey nog om te zwijgen vanwege bandopnames van hun gesprekken.

De memo’s zijn verslagen die de onlangs ontslagen FBI-directeur James Comey sinds februari 2017 van zijn gesprekken met president Trump heeft gemaakt. Toen Trump Comey in een vertrouwelijk gesprek vroeg om het onderzoek naar nationale veiligheidsadviseur Mike Flynn te laten vallen voelde Comey de noodzaak om zich goed te documenteren. Hij weigerde en om een papieren spoor achter te laten begon hij de memo’s te schrijven. Het Witte Huis ontkent in een verklaring dat Trump dit aan Comey gevraagd heeft. Omdat het   memo’s van een (voormalige) FBI-beambte betreft kunnen ze in een hoorzitting toegelaten worden als bewijsstukken. De tweede, Democratische man van de huiscommissie Inlichtingen Adam Schiff heeft al aangekondigd Comey op te roepen om te getuigen over deze kwestie. Schiff wil de Comey memos dagvaarden inclusief de vermeende waarin Comey het verzoek van Trump beschrijft om het Flynn-onderzoek te stoppen.

Advertentie

8 gedachten over “‘Comey memos’ kunnen ‘smoking gun’ zijn voor Trumps afzetting

 1. President Trump asked the F.B.I. director, James B. Comey, to shut down the federal investigation into Mr. Trump’s former national security adviser, Michael T. Flynn, in an Oval Office meeting in February, according to a memo Mr. Comey wrote shortly after the meeting.

  Like

 2. @Gerard Janse
  Goeie vraag, is Trump een ontsnappingskunstenaar. Hij lijkt me in elk geval een straatvechter die vecht voor wat hij waard is. Maar ten koste van wat gaat dat?

  Wie kijkt naar zijn carrière als vastgoed-mogol en televisie persoonlijkheid ziet geen succesnummer, maar iemand die als ik het me goed herinner achtmaal failliet is gegaan. En de anderen met de schulden opzadelde. Inclusief kleine investeerders en gewone kopers van zijn onroerend goed. Terwijl zijn vader hem met 200 miljoen dollar had gesteund en hem in het begin uit de problemen hielp. Vandaar dat Amerikaanse banken hem meden en hij voor zijn financiering in de marge belandde bij Deutsche Bank die wilde uitbreiden in de VS of Russische banken.

  Het idee dat steeds meer post vat is dat Trump financieel geen meester over zijn eigen leven of organisatie is en afhankelijk is geworden van anderen. En dat gaat verder dan de schuldpositie alleen. Schimmige figuren of instellingen hebben Trump onder meer gebruikt om via zijn organisatie crimineel geld wit te wassen. Vooral via de bouw van casino’s. Met de paradox dat het ‘lenen’ van Trump Org door dubieuze zakenlui Trump alleen nog maar extra kwetsbaar en chantabel heeft gemaakt.

  Vandaar dat hij vermoedelijk zo afwijkend omgaat met zijn Russische connectie. Nog los van wat er gebeurd is in de campagne 2016. In het afgelopen jaar heeft Trump letterlijk op ongeveer iedereen kritiek gehad, behalve op het Kremlin. Dat is opvallend en onverklaarbaar. Naast die chantage die zou volgen uit het witwassen en de gedeeltelijke-tijdelijke integratie van criminelen in Trump Org bestaat het vermoeden dat het Kremlin compromitterend materiaal over Trump heeft (kompromat: golden shower-episode uit rapport Britse oud-MI6 inlichtingenspecialist Christopher Steele).

  Maar wat Trump door een vlucht vooruit met achterlating van allerlei puinhopen decennialang heeft kunnen doen in de wereld van vastgoed en showbiz lukt niet voor het presidentschap. Hij begrijpt gewoonweg niet wat het presidentschap inhoudt, wat het Witte Huis of de grondwet is. En de opposanten die hij tegenover zich heeft laten zich niet door hem intimideren of afblaffen en zijn van een beter kaliber dan de mensen die hij in het verleden tegenover zich had. Tot nu toe op het leiderschap van de Republikeinse partij na die lafhartig optreedt. Die kwaliteit geldt ook voor de medewerkers in het WH of de regering die Trump nu in rap tempo opoffert voor zijn overleven. Uiteindelijk zullen die zich door hem geschoffeerd voelen en als ze slim zijn eieren voor hun geld kiezen. Dan staat overlevingskunstenaar Trump moederziel alleen. Met al zijn schepen achter zich verbrand.

  Hij kan opponenten, medestanders of rivalen ook niet afschudden omdat hij niet begrijpt hoe de politiek werkt. Trump kan niet langer ontsnappen omdat hij al bovenop de berg zit. Waarheen? Hij kan alleen nog maar zijn neergang vertragen door obstructie en inzet van de middelen die hem als president ter beschikking staan. Maar die ook eindig zijn. En door onhandig optreden dat averechts werkt trekt de impulsieve en heetgebakerde Trump steeds meer flak.

  Like

 3. Juridische verdediging van Trump volgens Cenk Uygur is reeds begonnen: hij heeft Alzheimer zodat hij niet verantwoordelijk gesteld kan worden voor de samenzwering met het Kremlin. True or false?

  Like

 4. Het is een interessante analyse die je geeft. Deze president roept zo veel weerstand op dat ik wel eens moet denken aan die spreekwoordelijk kat in het nauw die rare sprongen maakt. Denk je ook aan oorlog?

  Like

 5. @Gerard Janse
  Als afleiding voor zijn problemen zou oorlog een ‘oplossing’ voor Trump kunnen zijn. Bijvoorbeeld met Noord-Korea. Maar tegelijkertijd wordt in alle beschouwingen verondersteld dat op het buitenland-defensie-nationale veiligheid beleidsterrein Trump weinig brokken kan maken. De ministers Tillerson (BuZa), Mattis (Def) en Kelly (HomelandSec), CIA-chef Pompeo en nationale veiligheidsadviseur McMaster kennen elkaar al jarenlang en perken Trump gecoördineerd in. Op dit terrein kan Trump weinig ruimte nemen, hoewel bijvoorbeeld op nationale veiligheid onder de top nog allerlei door Steven Bannon en Trump geparachuteerde alt-right sympathisanten zitten. Het is McMaster nog niet gelukt die stuk voor stuk onschadelijk te maken.

  Het gevaar zit hem daarom denk ik niet in een buitenlandse oorlog die door Trump uit afleiding begonnen wordt. Het gevaar zit denk ik eerder op beleidsterreinen in het binnenland met ministeries vol Trump-sympathisanten waar Trump impulsief ruimte kan nemen en schade kan aanrichten. Bijvoorbeeld op handels-, onderwijs- of milieugebied.

  Extra aandacht verdient echter toch dat ministerie van binnenlandse veiligheid (HomelandSec) dat raakt aan de bestrijding van terrorisme waar Trump vandaag de rechtse, controversiële sheriff David Clarke heeft benoemd als onderminister. Ik zie daarom eerder gevaar in de hoek van binnenlands terrorisme of rassenonlusten in steden dan in een buitenlandse oorlog. Simpelweg omdat Trump op Homeland Security makkelijker initiatieven kan nemen omdat het wat los staat in de driehoek BuZa-Defensie-Nationale veiligheid.

  Maar zeker weten doen we het niet.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.