Petitie ‘Het verbod op godslastering uit 1932 moet terug’ van Stichting Gravenberch is pover onderbouwd

Een petitie vraagt om godslastering weer op de politieke agenda te zetten. De petitie verwijst naar het Wikipedia-lemma over de Wet inzake smalende godslastering (1932) die in maart 2014 uit het Wetboek van Strafrecht is geschrapt. Er is niets vreemds met dit verzoek, maar alles met de argumentatie van deze petitie.

De petitionisten ‘Eenheid van Christenen en Stichting Gravenberch’ beweren dat godslastering een aanval op het geloof is. De suggestie is dat de vrijheid van meningsuiting het geloof of de christenen onvoldoende bescherming biedt. Waarom dat zo zou zijn is onduidelijk. Dat grondrecht biedt levensovertuigingen en religies voldoende bescherming, dus waarom dit niet voor deze petitionisten geldt wordt niet onderbouwd.

De petitie wordt ronduit warrig als het zegt: ‘Ook kerken in de buurtwijken raken steeds leger. Sommige kerken komen zelfs helemaal leeg te staan of worden niet meer opgebouwd. De veiligheidsmaatregelingen in Nederland en de EU liegen er dan ook niet om.’ Wat heeft het een met het ander te maken? Is de suggestie dat leegstromende kerken tot meer godslastering leiden? Zelfs als dat zo is, wat moeten volgens de petitionisten dan de rechterlijke of uitvoerende macht doen? Mensen oproepen om een geloof te gaan belijden en naar de leegstromende kerken te gaan in de hoop dat daarmee de godslastering afneemt? Is dat een taak voor de overheid? Maar wacht even, hoe valt trouwens te voorzien dat met meer geloof, gelovigen en volle kerken de kans op godslastering afneemt? Evengoed kan het omgekeerde beweerd worden, namelijk dat door een zichtbaarder geloof met manifester aan de weg timmerende religieuze instellingen de godslastering toeneemt.

Foto: Schermafbeelding van deel petitieHet verbod op godslastering uit 1932 moet terug’, 15 mei 2017.

Een gedachte over “Petitie ‘Het verbod op godslastering uit 1932 moet terug’ van Stichting Gravenberch is pover onderbouwd

 1. De christenen gaan de verkeerde kant. De grootste godslastering ligt in de manier hoe mensen met elkaar en de natuur omgaan, en hoe de oorlogen zijn gegenereerd in bijvoorbeeld Syrië. Zodra iedere inhoud verdwijnt gaan ze zich richten op de vorm die ook door de christenen op internet toegeëigend wordt. Er zijn twee landen in de wereld waar het vaak voorkomt dat bepaalde teksten die ik weleens kopieer om beter te bestuderen of te commentariëren en te lezen op een formaat waar ik aan gewend ben, onmogelijk wordt gemaakt, namelijk India waar veel bijgeloof bestaat en in de christelijke groepen in Nederland. Het zal ook elders wel gebeuren waar privacy zo belangrijk is dat de belangrijkste algemene termen al automatisch worden gebannen. Ik denk hierbij aan Engeland.
  Je kunt zeggen dat je atheïst bent, maar dan ben je nog voor 90 procent besmet met het christendom dat al onze structuren en denkwijzen diepgaand heeft beïnvloed. Maar dat terzijde.
  In plaats van simpel de Bijbelteksten te bekijken die vaak al verkracht zijn door allerhande taalvernieuwingen waar ze een trend en een spoor van vernieling hebben achtergelaten door taboe en bijgeloof, het steeds verder beperken van de betekenis tot er niets overblijft, en het daarmee beperken van vrijheid van meningsuiting waarvoor internet nu van zijn ene dienstbare functie wordt ontheven waarvoor het is gemaakt, bevrijding in plaats van slavernij, kunnen we in plaats van de simpele logica bestuderen ons verlaten op weer de privémeningen van dominees. En een abonnement of lidmaatschap. Zo werken de zaken. Maar van wie is die Bijbel dan eigenlijk? Het algemeen erfgoed van het christendom dat terug te vinden is in tal van spreekwoorden en gezegden, wordt hiermee aangetast in de privatisering naar persoonlijke voorkeur. Een egoïsme dat gereflecteerd wordt tot in Google toe.
  Ik heb pas weer kond gedaan van de diefstal op het kleine schelpenstrand van Viane, bij Ouwerkerk op Schouwen-Duiveland in Zeeland, waar aanhangwagens volgeladen worden, soms zelfs afgegraven met dragline en al, voor de kippenren of de oprijlaan naar het land. Ik heb het meegemaakt dat er twee auto’s stonden, een was politie die de dieven in bescherming nam. Ze wilden mijn gegevens toen ik erover begon alsof ik de verdachte was. Ik heb het toen maar zo gelaten.
  Met die kleinigheden zijn ook Brouwerseiland, bouwen op het strand, daarna in heel Nederland, Veerse Meer en dergelijke begonnen. Destijds werd gerept dat het een kliek is.
  Maar reken erop dat ik gevloekt heb.
  Ik heb het RUD Zeeland ingelicht die nu zei dat het Waterschap ervoor verantwoordelijk is. En dat ‘doet niet graag mee’, ze kunnen hooguit aangifte doen van diefstal. Want ook op de natuur wordt diefstal gepleegd, en hier zijn de normen omgedraaid, dat is een trend die in het christendom lijkt begonnen. Iets verder staat het watersnoodmuseum waar aangegeven wordt hoe de oestercultuur de platen vasthoudt. Algemeen bekend is dat iedereen 10 kilo mag meenemen, maar iemand die daar bezig was had blijkbaar een vergunning. (Ik heb hier drie verschillende universiteiten gezien; er worden oestermatten aangelegd ter compensatie. De studenten konden nauwelijks uit hun woorden komen van hun academisme, zo keurig lieten ze zich hierover uit. Een betreffend wethouder Wout van den Berg die ik hiervan vertelde zei dat die matten met rust gelaten worden. Daar is natuurlijk een naam aan verbonden. Hij nam trouwens zelf het woord kliek in zijn mond bij de paar punten die ik opnoemde.) Hetzelfde fenomeen met hengelaars die nog 1 baarsje mee mogen nemen terwijl de industrie grootschaliger wordt, zo wordt er met de Bijbel omgegaan.
  Flauw al die heibel, zult u zeggen, maar zo begint en zo blijft corruptie in menselijk opzicht. Daarom vloeken mensen die nog integriteit kennen en die er niet tegen kunnen dat normen gewrocht worden uit de taboesfeer. Verre reizen helpen dan ook niet meer als de mentale horizon zodanig wordt ingedamd.
  Dezelfde pedanterie bestaat met betrekking tot de gezondheid en het rookverbod. De farizeeën.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.