Hoe kunnen we zonder bron nagaan of claim ‘horrorexamen’ VWO Nederlands klopt?

Een discussie over feiten zonder feiten. Het komt steeds meer voor. Beschouwingen over sportwedstrijden zonder dat de uitslag genoemd wordt. Of eigenlijk moet het anders geformuleerd worden: een discussie over feiten zonder dat de feiten online zijn te vinden. Het gaat over het eindexamen VWO Nederlands. Dat zou te lang en moeilijk zijn volgens scholieren of het Landelijk Actie Komitee Scholieren LAKS. Horrorexamen wordt het in een videoverslag van LAKS genoemd. In de opgaven zouden zelfs taalfouten hebben gestaan. Toe maar.

Is het waar? Wie weet. Voor een buitenstaander valt de claim niet te controleren of het een horror- of rampexamen betreft. Want een mogelijkheid is ook dat de VWO-scholieren dit jaar niet het gewenste niveau hebben bereikt om het examen succesvol te kunnen maken. Wie het examen wil maken om dat na te gaan kan het niet vinden. Dus wat wordt dat voor discussie? Een welles-nietes debat zonder feiten. Een debat waarin de meningen de feiten vervangen. De media nemen breed de claim over dat het een horrorexamen betreft. Echt?

Foto: Schermafbeelding van deel artikelRecordaantal klachten over ‘horrorexamen’ Nederlands’ in Het Parool, 11 mei 2017.

3 gedachten over “Hoe kunnen we zonder bron nagaan of claim ‘horrorexamen’ VWO Nederlands klopt?

 1. Ik benoem mensen als jij graag de ‘Maarten van Rossums’ der onze maatschappij;
  iemand die er genot aan ondervindt om het altijd met iedereen oneens te zijn
  Zo’n persoon die eerst zeg

  Like

 2. @Anoniem
  Nou, om te beginnen, als een compliment vat ik het niet op om vergeleken te worden met deze linkse mopperkont.

  Het is onjuist wat u zegt. Ik ben echt benieuwd -vanuit de Neerlandistiek- naar de inhoud van dat eindexamen Nederlands dat ik graag zou maken om de claim na te gaan of het zo vreselijk was. Het kan, maar ik ga het graag zelf na zonder op secundaire bronnen te hoeven vertrouwen en zonder zelfs maar enige verwijzing naar de bron in diverse media. Zoals ik naar zoveel zaken nieuwsgierig ben en dat graag aan de orde stel.

  Wat u verder toevoegt laat ik maar voor wat het is. Iedereen heeft recht op een portie onzin en vijandschap. Zelfs amateurpsychologen. Alleen jammer dat dat hier geloosd moet worden.

  Like

 3. Op de tweede dag van de eindexamenklachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is een record verbroken. Het gaat om het centraal examen Nederlands voor vwo, ook wel het ‘horrorexamen’ genoemd. Op donderdagmiddag 11 mei om een uur ’s middags stond de teller op 26.529 klachten. “We hebben een enorm aantal klachten over het examen Nederlands ontvangen, terwijl het correctievoorschrift twee dagen later beschikbaar wordt gesteld.”, aldus Sterre Teunissen coördinator eindexamenklachtenlijn. Dit meldt LAKS.
  https://www.nationaleonderwijsgids.nl/voortgezet-onderwijs/nieuws/38948-laks-eindexamenklachtenlijn-breekt-record.html

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.