Harde standpunt om EU te verlaten zat Marine Le Pen in de weg. Wat leert Wilders van de nederlaag van het FN?

In een analyse voor Politico gaat Nicholas Vinocur in op de richtingenstrijd binnen het Front National. Critici binnen de partij zagen aan de poten van de stoel van Marine Le Pen. Het FN heeft met te groot verschil verloren. Le Pen bleef steken op 34%, terwijl ze volgens onder meer haar nichtje Marion Maréchal-Le Pen minimaal 40% had moeten halen om geloofwaardig te zijn. En een goede uitgangspositie te hebben voor de komende parlementsverkiezingen. Naast een slecht optreden in het slotdebat waaruit bleek dat Marine Le Pen slecht was voorbereid lijkt vooral het standpunt de EU te verlaten dat het FN de nederlaag heeft bezorgd. Vinicor ziet binnen het FN een debat op gang komen tussen voor- en tegenstanders om dat standpunt om de EU te verlaten aan te passen en af te zwakken. Deze richtingenstrijd binnen de FN kwam al tot uitdrukking in de campagne en speelde Marine Le Pen parten. Ze kreeg het verwijt onduidelijk te zijn over haar positie.

Als een bevolking in meerderheid wil dat een land binnen de EU blijft, dan is het voor een partij die de EU wil verlaten onmogelijk om de meerderheid van het volk mee te krijgen. In Nederland pleit de PVV er sinds 2012 voor om de EU in te wisselen voor een vrijhandelsverdrag EVA. In bovenstaand verkiezingsprogramma 2017 staat: ’Nederland weer onafhankelijk. Dus uit de EU’. Maar zo’n 70% van de Nederlandse bevolking wil niet dat Nederland de EU verlaat. Dat is een tamelijk stabiel percentage. Euroscepsis kan trouwens ook een pleidooi voor hervorming van de EU betekenen. De PVV heeft net als het FN een standpunt over de EU dat steeds meer een blok aan het been voor verdere groei wordt. Het geeft electorale problemen voor de greep naar de macht.

In de FN zal het debat losbarsten, maar het is de vraag of het in de PVV zover zal komen. De PVV is immers geen democratische partij met een ledenstructuur en een open debatcultuur. Als Wilders verstandig is denkt hij nu al na over de aanpassing van zijn standpunt om de EU te verlaten en volgt hij het debat binnen het FN.

Foto: Schermafbeelding van verkiezingsprogramma 2017 van de PVV.

Advertentie

2 gedachten over “Harde standpunt om EU te verlaten zat Marine Le Pen in de weg. Wat leert Wilders van de nederlaag van het FN?

 1. Reactie bij DDS:
  http://www.dagelijksestandaard.nl/2017/05/geert-wilders-de-patriottische-lente-komt-eraan/

  Probleem voor partijen als het FN of de PVV is dat de meerderheid van hun bevolkingen wel voor hervorming van de EU, maar niet tegen het uittreden ervan zijn. In Nederland is zo’n 70% ervoor dat Nederland in de EU blijft. Dat is een tamelijk stabiel percentage.

  Maar het FN en de PVV nemen harde standpunten in over de EU. In het FN uitte zich dat tijdens de campagne al in verdeeldheid in de partij over de strategie. Veelzeggend is dat de partij aan de parlementsverkiezingen wil deelnemen onder een andere naam. Dat doet je niet als alles gesmeerd liep en de vooruitzichten goed zijn.

  Nichtje Marion Maréchal-Le Pen die eerder religieus-conservatief dan rechts-populistisch is heeft haar tante Marine al teruggefloten met het teleurstellende resultaat. Om een goede springplank te hebben naar het parlement en toekomstige groei had het FN meer dan 40% moeten halen. Bijvoorbeeld door de Fillon-kiezers aan zich te binden. Dat is bij lange na niet gelukt.

  Heeft Luyendijk of Van der Ham gelijk? Luyendijk geeft onweerlegbare feiten in zijn tweet. Met Macron heeft Frankrijk inderdaad de meest Europese kandidaat gekozen. En ook de enige van de laatste vier die niet in de zak van het Kremlin zat.

  Luyendijk zegt niet dat nu alles koek en ei is voor de EU zoals Van der Ham suggereert. De EU is er nog lang niet. Het moet gaan hervormen. Het moet de Fransen meenemen in het bij de tijd brengen van wat in landen als Nederland en Duitsland al meer dan 10 jaren geleden gebeurd is. Die optie laat Luyendijk open. Het conservatisme van links (Mélenchon) en rechts (Le Pen) dat alles bij het oude wil laten is een sterk sentiment in Frankrijk.

  Want laten we niet vergeten dat het rechts-nationalisme van het FN oude politiek is die al decennialang bestaat in Frankrijk en door het FN in een nieuw jasje is gegoten. Het FN is een voortzetting van de OAS van Raoul Salan die in 1962 door generaal De Gaulle een loer gedraaid werd. Macron is nieuwe politiek, maar of hij zal slagen het Frankrijk met sterke vakbonden en stakingen aan de gang richting een type land als Nederland of Duitsland te krijgen is de vraag. De vooruitzichten zijn slecht. Frankrijk worstelt met zichzelf en zit in een identiteitscrisis.

  Wilders reageert geconditioneerd met zijn tweet over de patriottische lente. Want reken maar na, het FN heeft met 35% van de stemmen een zware nederlaag geleden. Zo’n nederlaag is niet echt een sterk fundament om op te bouwen. Des te meer omdat er verdeeldheid is binnen het FN over de koers aangaande de EU.

  Wilders zou er slimmer aan doen het debat binnen het FN nauwgezet te volgen en de argumenten die erin gebruikt worden te wegen voor de Nederlandse situatie. Er dus zijn voordeel mee te doen.

  Als Wilders verstandig is en strategisch denkt, dan manoeuvreert hij de PVV in een zo gunstig mogelijke uitgangspositie die de partij de beste electorale kansen biedt. Ook als dat het wijzigen of bijstellen van het standpunt over de EU betreft. Maar het debat in de PVV ontbreekt omdat de partij geen ledenpartij is met een open debatcultuur. Ex-PVV-ers als Louis Bontes of Hero Brinkman hebben zich er binnen de PVV op stukgelopen toen ze probeerden de partij te democratiseren.

  Wilders kan de PVV alleen een patriottische lente bieden als hij over zijn eigen schaduw heen durft te stappen. Gelukkig gaat het FN nu het huiswerk voor hem doen dat Wilders eigenlijk zelfs zou moeten doen.

  Like

 2. Ménard has been arguing for years that the National Front needs to drop its EU opposition and start forming alliances with other right-wing groups. In the wake of Le Pen’s defeat, he was brutal about her campaign. “They have to stop talking nonsense about the euro,” he told Sud Radio. “We should not leave the euro. It’s been two years that I’ve been telling this to the National Front’s leaders. It’s not just a source of anxiety — it’s a huge mistake.”
  http://www.politico.eu/article/youre-fired-winners-losers-marine-le-pen-national-front-defeat/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.