George Knight

Debat tussen links en rechts

Het jubileumjaar 2017 De Stijl: marketing, gezonken cultuurgoed en platvloersheid

with 3 comments

De marketing van De Stijl in het jubileumjaar 2017 is iets voor mensen met stalen zenuwen en slechte smaak. Deze kunststroming wordt ingezet voor economie en toerisme, zoals door de provincie Utrecht. De Stijl als gezonken cultuurgoed heeft nog weinig met kunst te maken, maar is door beleidsmakers omgevormd tot een verlengstuk van economie en toerisme. Lokale initiatieven haken aan zonder een leidend kwaliteitscriterium.

In elk dorp, stad en regio worden kunstinitiatieven in de mal van een gevulgariseerde De Stijl gegoten. Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Vilmos Huszár, Bart van der Leck, J.J.P. Oud, Jan Wils en Gerrit Rietveld stonden een hervorming van de samenleving voor via de kunst. In het jubileumjaar wordt de kunst van De Stijl hervormd door de economie en het toerisme. Een voorbeeld van een slecht uitgevoerd project dat niet scherp afgeperkt is, ontbrekende kwaliteitscriteria heeft en de kunst een slechte dienst bewijst. Het jubileumjaar heeft een flets profiel en kan het belang van de marketing niet naar de achtergrond dringen door de inhoud.

3 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Rode, gele en blauwe stickers op gebouwen zoals het stadhuis in Den Haag en het voormalige belastingkantoor in Leiden. Wanstaltig!

  Like

  Blewbird

  7 mei 2017 at 20:00

 2. @Blewbird
  Ja. Te gek.

  In Utrecht hebben instellingen een pakket met onder meer rode, gele, blauwe, zwarte tapes en stickers gekregen die ze naar eigen idee op de ruit kunnen plakken. Het ziet er niet uit. Wie verzint in hemelsnaam zoiets? Citymarketing uiteraard.

  De tapeactie in de binnenstad is ‘een knipoog naar de werkwijze van Mondriaan en andere De Stijl-kunstenaars.’ Ook leuk is de reactie van een winkelier: ‘Ik vind het leuk als de stad eenheid uitstraalt, al heeft iedereen het op zijn eigen manier gedaan.’ Zeg maar gerust dat het een chaotisch aanzien heeft opgeleverd omdat iedereen er een eigen draai aan geeft. Tja, heet dat in niet-marketing taal niet gewoon een tegenstrijdigheid, deze eenheid in chaos? Stijlloos.
  http://www.ad.nl/utrecht/winkeliers-omarmen-de-stijl~afd01182/

  Like

  George Knight

  7 mei 2017 at 22:21

 3. […] inhoudelijk voorspelbare en in veel gevallen platvloerse en te nadrukkelijk door marketing gedreven jubileumjaar 2017 van De Stijl […]

  Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: