George Knight

Debat tussen links en rechts

Petitie om onderwijs in de evolutieleer af te schaffen. Provocatie of blinde ijver?

with 6 comments

Een petitie vraagt het onderwijzen van de evolutieleer op basisscholen af te schaffen omdat ‘dat op niets meer is gebaseerd dan speculaties en fantasie van mensen met een hoge opleiding’ en het er teken van zou zijn om ‘niet in god te geloven’. Dat is een invalide redenering. Zo is er geen tegenstelling tussen de evolutieleer en religie, laat staan dat dat iets met het geloof in god te maken heeft. Het Vaticaan staat niet vijandig tegenover de evolutieleer, zoals onder meer blijkt uit een opinie-artikel van hulpbisschop Everard de Jong. Daarnaast is wetenschap meer dan ‘speculaties en fantasie van mensen met een hoge opleiding’. In dit verband lijkt eerder het omgekeerde van toepassing. Het zijn vooral de religies die een basis vinden in speculaties en fantasie. 

De zinsnede ‘als men niet in god wil geloven’ gaat uit van een beeld dat de wereld indeelt in twee categorieën, ‘gelovers in god’ en ‘niet-gelovers in god’. Dat claimt dat zogenaamde ‘andersdenkenden’ hetzelfde perspectief hebben als gelovigen, maar alleen tot een andere afweging komen omdat ‘ze niet in god willen geloven’ Dat is echter een onjuist standpunt omdat ‘andersdenkenden’ geen verlengde van gelovigen zijn, maar er een ander wereldbeeld op nahouden waarin ‘god’ geen enkele rol speelt. Zelfs niet in het negatieve.

Niet onmogelijk is dat de petitie een provocatie is die is bedoeld om de onverdraagzaamheid en bijziendheid van gelovigen aan het licht te laten komen. Maar het kan ook dat de petitie afkomstig is van een scherpslijper uit protestant-christelijke hoek die de afnemende maatschappelijke macht van christelijke religies en instellingen slecht verteert. En daarom wild te keer gaat door tegenstellingen te creëren die helemaal niet bestaan. In dit geval tussen wetenschap en geloof. Die dubbelzinnigheid maakt de petitie fascinerend.

Foto: Schermafbeelding van petitieSchaf de leer van evolutie op basisscholen af’ op petities24.com, 4 mei 2017.

6 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Klopt, de evolutieleer is ook een geloof net als het geloof in de rechtstaat. Maar het is geen religie. Dat dhr Fransiscus de evoltieleer in het scheppingsplan kan omarmen geeft alleen maar aan dat hij de kerk verder corrumpeert.

  Jeroen

  5 mei 2017 at 15:34

 2. @Jeroen
  De evolutieleer is geen geloof, maar een op wetenschappelijke gronden gebaseerde theorie. Onderhevig aan de wetenschappelijke methode. De rechtsstaat is evenmin een geloof, maar een stelsel waarbij de macht van de staat gereguleerd en beperkt wordt door het recht. Niet geloof, maar vertrouwen is het waar het bij de rechtsstaat om gaat. Net als het economisch systeem waarbij de afspraak geldt over betaalmiddelen die alleen werkt als iedereen die volgt.

  De opstelling van het Vaticaan inzake de evolutieleer en de relatie van religie en wetenschap gaat verder dan de opstelling van de paus.

  George Knight

  5 mei 2017 at 15:56

 3. zo leuk, George heeft overal een redelijk antwoord op. Maar misschien is er meer dan rede?

  Jeroen

  5 mei 2017 at 17:29

 4. Wat betreft de paus is dat maar de vraag. Hij is immers de gezaghebbende en volgens eigen (paus) zeggende, de primaat die het laatste woord heeft in duister rome..

  Jeroen

  5 mei 2017 at 17:32

 5. @Jeroen
  Er is meer dan rede, zoals geloof. Maar rede is geen geloof. Toch?

  George Knight

  6 mei 2017 at 00:06

 6. Ja George, gelukkig is er ook nog ons hart en dan is er ook nog een ziel. Maar dat kun je beter niet proberen uit te leggen aan dhr Dick Swaab. Er zijn mensen die geloven in de pap onder hun schedel en daarmee de vrije wil ontkennen. Dat is het gevolg van de heiliging van de rede en het brein.

  Jeroen

  6 mei 2017 at 07:39


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: