Amerikaanse christenen zien herinvoering van christelijke waarden in de Russische Federatie. Wat zegt dat over het christendom?

Het bovenste citaat komt uit een artikel van RawStory over de contacten van Russen met rechtse groeperingen in de VS die gelieerd zijn aan de Republikeinse partij. Aanleiding is een artikel in de Washington Post waar het onderste citaat uit afkomstig is. De tussenvoeging van RawStory is een afwijzend commentaar op de uitspraak van Brian Brown, voorzitter van de Amerikaanse anti-LGBTQ groep National Organization for Marriage (NOM).

Wat is de herinvoering van christelijke waarden in de publieke ruimte van de Russische Federatie waard als dat samengaat met de aantasting van de mensenrechten, vooral van mannelijke en vrouwelijke homoseksuelen? Of liever gezegd, wat zijn christelijke waarden en christenen waard die juichen over de herinvoering van christelijke waarden in de Russische Federatie als dat samengaat met een grootschalige en van bovenaf geordonneerde schending van mensenrechten? Wat is dat voor christendom dat deze ongelijkheid predikt?

Velen in het Westen roepen moslims op afstand te nemen van de moslim-extremisten die geweld plegen in naam van de islam. De opzet van die oproep is dan om alle redelijke en gematigde krachten te verenigen. Maar dat kan alleen geloofwaardig zijn als dezelfde oproep in dezelfde mate klinkt om afstand te nemen van christen-extremisten als Brown. Dit gebeurt niet. Gematigde christenen laten het in dezelfde mate afweten als gematigde moslims -of hindoes of welke gelovigen van gevestigde religies dan ook- het af laten weten.

Foto 1: Schermafbeelding van deel artikelRetired CIA expert: US far-right is getting duped by Russia and it’s ‘part of something bigger’ in RawStory, 30 april 2017.

Foto 2: Still uit The Birth of a Nation (1915) van D.W. Griffith.

Foto 3: Schermafbeelding van deel artikelHow the Republican right found allies in Russia’ in The Washington Post, 30 april 2017.

10 gedachten over “Amerikaanse christenen zien herinvoering van christelijke waarden in de Russische Federatie. Wat zegt dat over het christendom?

 1. Ik ben Christen. Geef mij een naam en bewijs van iemand die zegt in naam van Christus te moorden en verkrachten en ik zal laten zien dat het geen Christen is. Christus moorde en verkrachte ook niet. Ik volg Hem. Mohammed daarentegen moorde en verkrachte wel. Hij was wat wij vandaag de dag noemen een pedofiel.

  Like

 2. @Jeroen
  Ik heb respect voor christenen die het goede willen. Zoals ik respect heb voor wie dan ook die het goede wil. Het maakt mij niet uit wat voor geloof of levensovertuiging iemand heeft. Het gaat erom of individueel gedrag de toets der kritiek kan doorstaan en of dat past binnen de nationale rechtsstaat.

  Ik heb geen respect voor christenen zoals Brian Brown die menen dat in de Russische Federatie christelijke waarden worden heringevoerd, terwijl de schendingen van de mensenrechten er toenemen. En overigens ook de democratie en het politieke systeem steeds meer worden gecorrumpeerd.

  Ik twijfel over het gedrag van andere christenen die types als Brown de ruimte geven en niet corrigeren. Laten ze hiermee immers hun godsdienst niet kapen door radicalen die het gebruiken voor hun eigen politieke doeleinden?

  Zien die andere christenen niet dat dat hun godsdienst besmet, belastert en in gevaar brengt? Maar ik ben geen christen, dus laat deze vraag ter verdere beantwoording graag aan de christelijke gemeenschap over.

  Like

 3. George, u maakt geen onderscheid tussen Mohammed en Christus… ?

  Like

 4. Aan de vruchtbherkent men de boom. Ieder die zegt Christus te volgen maar zijn broeder haat is een leugenaar. Christus was geen leugenaar. Christus heeft de leugen ontmaskerd en dat vind de leugenaar niet fijn. Daarom is Hij vermoord aan het kruis. We weten wie dat hebben gedaan…

  Like

 5. Ha ha ha dat is een mooie maar enge grap. U gelooft in de rechtstaat. Dat mag. Ik geloof in Christus. Er waren ook mensen die geloofde in het communisme. Die zijn bedrogen uitgekomen. Maar ik spreek niet over religies. Ik spreek over personen. Over Christus en Mohammed. Ik zie een fundamenteel verschil. Christus is gestorven voor de waarheid en de liefde. Mohammed heeft gemoord en had sex met een jong meisje. Wilt u ook geen onderscheid maken in deze personen?

  Like

 6. @Jeroen
  Het geloof in de wetgeving of de rechtstaat is een ander geloof dan een religie. Ik hoop niet dat ik het verschil hoef uit te leggen. Het eerste omvat alle inwoners van een nationale staat, het laatste is voorbehouden aan degenen die zich door desbetreffende religie laten inspireren.

  Christus en Mohammed -of hoe de personen uit religieuze bronnen heten waar gelovigen zich door laten inspireren- benader ik vanuit de dramatologie. Ofwel, hoe geloofwaardig, trefzeker en overtuigend functioneren ze binnen de logica van het geconstrueerde verhaal. Deze personen als constructies hebben raakvlakken met historische bronnen, maar vallen daar niet mee samen. Daarom is het voor degenen die de interne verhalen van een religie niet volgen lastig er al te veel conclusies aan te verbinden. Ik laat het oordeel graag aan de gelovigen die de verhalen van kaft tot kaft geloven. Ik doe dat niet. Zie ook:
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2017/04/25/christendom-en-mythologie-verschillen-niet-in-oorsprong-god-niet-principieel-anders-dan-zeus-religieuze-propaganda-is-het-verschil/

  Laten we terugkeren naar ons eigenlijke onderwerp: Amerikaanse christenen die zich uitlaten over de Russische samenleving.

  Like

 7. Het eigenlijke onderwerp is Christus. U begon er zelf over. Dus, Nee, ik keer niet met u mee terug naar generalisaties en ismes waar op basis van een stommeling een oordeel wordt gevoed over het Christendom of waarin opnieuw Rusland wordt zwart gemaakt. Ik heb geprobeerd inhoudelijk op de persoon van Christus in te gaan omdat Hij het Chistendom is. Niet een ijdele persoon als Brian Brown staat voor Christus. Prima, ik geloof in Christus en u gelooft in de rechtstaat.

  Like

 8. @Jeroen
  Rusland wordt niet zwart gemaakt, maar het regime van Putin dat de mensenrechten schendt.

  Voor gelovigen betekent de religie waardoor ze zich laten inspireren wat anders dan voor degenen die dat niet doen. U vraagt me mee te gaan in uw specifieke geloof en verwijt me zelfs dat niet te doen. Uw houding geeft aan dat sommige gelovigen anderen voor hun geloof proberen te claimen. En als ik dat uitleg meent u dat niet eens te begrijpen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.