Het onverstand van Bill Maher

Bill Maher is een cabaretier van het Amerikaanse soort. Cabaret of comedy is een genre voor liefhebbers, en ik ben er geen liefhebber van omdat het me veel aan domineesland doet denken. Maher is overigens opvallend anti-islam, dus dat past precies in dat plaatje van getuigen en prediken. Ik heb niet niets met het genre omdat het te absurd zou zijn, integendeel, maar juist realistisch is zonder realistisch te zijn. Pseudo-realistisch dus. Zo krijgen comedians een beetje politieke macht zonder dat ze verantwoording af hoeven te  leggen. Met grappen of het op effect spelen vullen ze hun argumentatie aan, of verbergen ze het ontbreken ervan. Als ze een rol in het publieke debat als hofnar zouden ambiëren, dan zou dat een duidelijke positie zijn. Dat heeft een maatschappelijke functie. Maar hun pretentie gaat verder. En dat maakt het misleidend en vrijblijvend.

Neem nou Bill Maher in een sketch over Trump voor zijn show Real Time van 29 april 2017. Mediaite doet er in een bericht verslag van onder de titel ‘Bill Maher: ‘Liberals Need to Stop Trying to Win Over Trump Voters With Facts’’. Progressieven hoeven volgens Maher niet te proberen om Trumps achterban te overtuigen met feiten omdat die feiten toch niet zouden aankomen. Trumps kiezers zouden alleen aanslaan op emotie en niets om feiten geven. Dit is om een aantal redenen een bedenkelijk standpunt. Het geeft de indruk dat Trumps kiezers zich niet laten leiden door feiten en door zo’n neerbuigende houding vergroot het de kloof met die groep, dat progressieven of de Democratische partij DNC daarom geen moeite hoeven te doen om de feiten -ingebed in een sterk politiek programma- overtuigend te formuleren en presenteren, en het gaat mee in de hedendaagse mode om de waarde van feiten te relativeren. Maher vraagt om een reactie:

Nonsense. Liberals need to start trying to win over Trump voters with other facts. Liberals must demonstrate that Trumps policy is bad for employment, competitiveness and well-being.

It is not about all against Trump, it is about all in favor of a prosperous, fair and open USA. And Trump can’t deliver such a policy. These are the facts which must be put forward. Trump can only be beaten by demonstrating his bad record.

Bill Maher misses the point. Liberals should distance themselves from big money in politics and assume the interests of all ordinary citizens. That can only be convincingly demonstrated by carefully summarizing the facts.

De les die Maher niet volgt omdat hij met zijn pseudo-confrontatie grappig wil zijn en op effect speelt is dat de achterban van populisten juist met feiten tegemoet getreden moeten worden. Want feiten kunnen aantonen dat hun belang door de populist van dienst niet gediend wordt. Wellicht valt dat kwartje bij Trumps achterban niet meteen, maar dat is geen reden de poging te staken. Politiek is het verdelen van macht door overtuiging. Als politici van centrumpartijen dat nalaten, dan geven ze het geloof in de politiek op en posteren zich als belangenbehartiger van de eigen doelgroep in het eigen domein. Opspelende emotie bij Trumps achterban is geen excuus om de pogingen te staken. Het is rampzalig omdat het politici niet langer verplicht om breed en ‘inclusief’ te denken. Het is gemakzuchtig omdat zo nergens meer een politiek programma tot stand komt dat zowel uitgaat van feiten alsook de pretentie heeft allen te bedienen en probeert in het verleden gemaakte fouten te herstellen en in te bedden. Maher is dwaas in de zin van ‘onverstandig’. Was hij maar gewoon ‘zot‘.

Foto: Schermafbeelding van deel artikelBill Maher: ‘Liberals Need to Stop Trying to Win Over Trump Voters With Facts’’ op Mediaite, 29 april 2017.

4 gedachten over “Het onverstand van Bill Maher

 1. Donald Trump is the product of a deeply unhealthy political system, created by decades of conservative jurisprudence by the Supreme Court that has slowly and steadily morphed our democracy into a plutocracy. The strength of a citizen’s voice was never supposed to be based on the size of their wallet, yet here we are. The forgotten men and women — the underpaid, over-worked, exhausted and struggling working- and middle-class people of all races — get abandoned once again.
  http://thehill.com/blogs/pundits-blog/the-administration/330914-after-100-days-of-trump-middle-america-has-suffered

  Like

 2. Ik ken Bill Maher niet goed genoeg, maar naast de nodige joligheid zijn er ook wat ernstiger segementen.

  Like

 3. Je wint geen verkiezing met feiten. Het kiezersvolk is redeloos. Je moet zorgen voor een gelikte show en net als Rutte goed populisme inzetten om slecht populisme te bestrijden. Je moet alle trucs van de reclame en marketing inzetten. Politiek is een product en dat zul je moeten verkopen aan een publiek dat weinig tot geen belangstelling heeft in de alledaagse politiek. Dit klinkt misschien negatief maar als je ziet wie er allemaal door de kiezer tot keizer is gekozen weet je dat het waar is.

  Like

 4. @Dutchguy
  Zeker, het interview met Elizabeth Warren heeft veel positieve aandacht getrokken. Maher deelt zijn programma op in segmenten. Mijn kritiek betrof Mahers leuke kant.

  @Raymond
  Ik weet niet of je geen verkiezing met feiten wint. Kiezers hebben een grondige hekel aan politici die draaien en het een zeggen en het ander doen. Ze hebben niet per definitie een hekel aan politici die de waarheid zeggen, zoals Fortuyn of Samsom in 2012. Marketing is nodig om de eigen aantrekkingskracht voor het voetlicht te brengen, maar de vraag is vervolgens in hoeverre een partij daarbij uitgaat van de feiten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.