Hoe moet het Kremlin manoeuvreren in beïnvloeding van de Franse presidentsverkiezingen?

Waarom het door het Kremlin gecontroleerde en gefinancierde RT advocaat Hosni Maati commentaar laat geven bij anti-Le Pen relletjes in Parijs is de vraag. Veelzeggend is de reflex van de journalist (‘hoewel ze ook veel steun heeft, nietwaar?’) op Maati’s betoog dat Le Pen een racist is. Zo uitgesproken hoort het Kremlin het niet graag. Maar het wordt wel verspreid via het YouTube-kanaal. Berichten wijzen erop dat het Kremlin er alles aan doet om de Franse en Duitse verkiezingen door hacking en inzet van (sociale) media te beïnvloeden, zoals The Hill en DW berichten. Reden daarvoor is niet de sterkte, maar de zwakte van de Russische Federatie. Het kan niet concurreren met de VS of EU en zoekt daarom de afleiding. De reportage is klassieke RT: relletjes in het Westen die moeten aantonen hoe verdeeld het is. Maati gaat daar uiterst slim mee om door zijn betoog te larderen met verwijzingen die zeggen dat Frankrijk en de Fransen nog steeds gaan voor de democratie.

Vanuit het perspectief van de Russen is het nog helemaal niet zo makkelijk om de juiste strategie te vinden in de ondermijning van Europa. Immers een kwestie van maatvoering. Er bestaat overeenstemming over het idee dat het in het belang van de Russische machthebbers is om de EU te verzwakken. Tegelijkertijd is de EU de afzetmarkt voor gas en olie waarop de Russische economie draait. En een veilige haven om geld te stallen, huizen te kopen, kinderen te laten studeren en vakantie te vieren. Sancties gooien dat schema deels in de war. Verregaande politieke chaos en een teruglopende economie in de EU-lidstaten is echter niet in het belang van het Kremlin. Het is dus hogere kunst om de EU gecontroleerd en met mate te ondermijnen, maar niet te veel.

In de Franse presidentsverkiezingen moge Marine Le Pen de droomkandidate van het Kremlin lijken, maar zij is dat niet. Wel François Fillon omdat het Kremlin liever kiest voor voorspelbaarheid en continuïteit. Aan dat profiel voldoet de conservatieve Fillon beter dan Le Pen. Door schandalen is zijn steun echter geslonken en dreigt hij de tweede ronde te missen. Maar de linkse kandidaat en oud-Trotskist Jean-Luc Mélenchon is met 19% opgestoomd in de peilingen. Hij is net als Fillon en Le Pen een bewonderaar van Putin. De socialistische kandidaat Benoît Hamon zette zich onlangs zelfs af tegen Mélenchon door te wijzen op het verschil dat hij zijn beleid niet af zal stemmen op het Kremlin, aldus Marianne. Het blijft merkwaardig dat van de vier kansrijke kandidaten er drie onder invloed van het Kremlin staan. Als de enige die dat niet doet -Emmanuel Macron- wint, dan blijkt dat het Kremlin de juiste maatvoering heeft gemist. Of gewoonweg tekortschoot in invloed.

Advertentie

3 gedachten over “Hoe moet het Kremlin manoeuvreren in beïnvloeding van de Franse presidentsverkiezingen?

 1. Het absurde is dat de beleidsmakers in het Kremlin goed nadenken over de mate van ondermijning en verzwakking die de EU aankan en welke maatvoering het Russisch belang optimaliseert, terwijl president Trump als een lompe olifant door de porseleinkast dendert zonder zich af te vragen hoe de VS het best gediend is met wat voor EU. Ontluisterend voor de huidige buitenlandse politiek van de VS.

  President Donald Trump expressed support for far-right French presidential candidate Marine Le Pen, but stopped short of a complete endorsement.

  In an interview with the Associated Press, Trump said although he was not offering an endorsement, he thinks Le Pen is “strongest on borders, and she’s the strongest on what’s been going on in France.”
  http://www.politico.eu/article/trump-expresses-support-for-french-candidate-le-pen/

  Like

 2. Marine Le Pen claims in her presidential campaign video that she wants “the French to live freely in an independent France”, but her foreign policy orientations suggest that she would be willing, like Thiriart before her, to make France dependent on Russia. Since 2013, it has been obvious that her views on international relations, especially those related to Russia, were guided by the Kremlin’s positions on those issues. For example, in June 2013, during her visit to the Ukrainian city of Sevastopol – at that time not yet annexed by Russia – Le Pen supported the Ukraine-EU Association Agreement, but, after her first ever visit to Moscow the same month, she would denounce Ukraine’s rapprochement with the EU and vote against the Association Agreement in the European Parliament.
  http://anton-shekhovtsov.blogspot.nl/2017/04/marine-le-pen-is-no-patriot-of-france.html

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.