George Knight

Debat tussen links en rechts

Forum voor Democratie steunt pro-Erdogan motie van DENK

with 7 comments

De gevestigde politiek valt heen over een motie van Denk om de banden met Erdogan aan te halen. Dat tegen de achtergrond van een voorlopige conclusie van de OVSE die onregelmatigheden en manipulatie constateert bij het Turkse referendum. De enige partij die de motie van DENK steunde was de andere nieuwkomer Forum voor Democratie. Het argument dat fractievoorzitter Baudet ervoor geeft is opvallend en in tegenspraak met het beleid van deze partij om de EU op te breken en te streven naar de natiestaat. Hij zegt: ‘We zijn ervoor om normaal om te gaan met alle landen in de wereld. Nederland is een heel klein land, we zijn afhankelijk van handelsstromen … dat soort zaken. In de internationale politiek moet je niet op zoek zijn naar vrienden, maar gewoon naar belangen’. Nederland is een heel klein land dat afhankelijk is van anderen en het dus nooit in z’n eentje kan rooien. Goed dat Baudet het zelf zegt, hoewel het de vraag is of hij echt begrijpt wat hij echt zegt.

Saillant is dat het rechts-nationalistische DDS dat doorgaans verslag doet van elke uitlating van Baudet hier geen aandacht aan besteedde. Aan denkfouten wil niemand de vingers branden. Er zijn grenzen aan de gekte.

7 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ik vind het argument van dhr Baudet helemaal niet in tegenspraak met de FvD plannen om de “EU op te breken en te streven naar de natiestaat”. Baudet is anti EU en pro soevereiniteit maar dat sluit samenwerking tussen landen niet uit, toch?

  Like

  gerard janse (@gejanse)

  21 april 2017 at 21:43

 2. @Gerard Janse
  Hoe kan een heel klein land dat afhankelijk is van anderen in hemelsnaam zelfstandigheid en soevereiniteit bereiken? Wat is dat voor lege huls? Het is een schijnoplossing die uitsluitend ingegeven lijkt te worden door partijpolitieke belangen. Zelfs de Britten krijgen met hun veel grotere en machtigere land nauwelijks voor elkaar wat Baudet belooft voor Nederland te kunnen realiseren.

  Like

  George Knight

  21 april 2017 at 21:50

 3. Baudet bazelt opportunistische, machiavelliaanse Real-Politik van Von Bismarck uit de jaren 1850. “Staten hebben geen vrienden, zij hebben slechts belangen.” Zoiets is wederzijds. Maar ook Von Bismarck, zijn opvolgers en volkeren moesten de gevolgen ervaren wat gebeurt als belangen niet meer overeenkomen. James Joyce legde Stephen Dedalus in ‘Ullysses’ in de mond, “History is a nightmare, from which I am trying to awake.” Hopelijk kiest Nederland voor gezond verstand, zoals nu ook de Russische jeugd laat blijken, en kiest samen met vrienden voor ethische normen en waarden die uitstijgen boven de belangen van corrupte regimes.

  Like

  King Billy

  21 april 2017 at 22:37

 4. @King Billy
  Hear, hear. Ik vrees dat ik in de maxime van Baudet eerder de schaduw van Henry Kissinger en zijn 21ste eeuwse neorealistische opvatting van de geschiedenis hoor dan de 19de eeuwse observatie van lord Palmerston of kanselier Bismarck die nog enige urgentie in de eigen tijd had. Nu is het een louter achterhaalde en behoudzuchtige opvatting geworden die verantwoordelijkheid ontloopt. Gemakzucht ook en lui denken van een politicus die meent dat een dwarse opstelling zichzelf bewijst. Niet dus. Realpolitik die ontdaan is van elk moralisme is onbruikbaar voor de praktische politiek. Enfin, het begin van een leerproces voor een beginnende politicus. Zijn begin kon niet slechter zijn.

  Like

  George Knight

  21 april 2017 at 23:17

 5. Landen zijn ingekapseld in internationale geldstromen en onderlinge afspraken binnen de G20, OESO en IMF. Regeringen hebben daardoor minder vrijheid van handelen. Ze kunnen nog veel beloven, maar de uitvoering wordt steeds problematischer.
  https://www.nrc.nl/nieuws/2017/04/19/charmante-leider-verhult-politieke-machteloosheid-8319443-a1555175

  Like

  George Knight

  22 april 2017 at 09:59

 6. “Regeringen hebben daardoor minder vrijheid van handelen. Ze kunnen nog veel beloven, maar de uitvoering wordt steeds problematischer.” Dat is een terzakedoende observatie. Je zou kunnen zeggen dat de individuele landen, zeker die binnen de Europese Unie, kunstmatig in stand worden gehouden. Als volgende stap ligt dan eerder het opheffen ervan voor de hand dan het terugbrengen van een quasi-souvereiniteit.

  Like

  Blewbird

  22 april 2017 at 10:26

 7. @Blewbird
  Mee eens. Partijen als Forum voor Democratie die de kiezer soevereiniteit als fopspeen voorhouden weten diep in hun hart dat ze onzin praten en de kiezer voor de gek houden met een 19de eeuwse oplossing in een 21ste eeuwse wereld. Hopelijk komt de kiezer tot het besef dat de klok niet kan worden teruggedraaid.

  Like

  George Knight

  22 april 2017 at 11:20


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: