‘Controversiële kunst’ met Tom Chung in Alaska: Everything

Is het begrip ‘controversiële kunst’ niet een pleonasme omdat kunst per definitie controversieel is en scherpe kanten moet hebben om kunst te zijn? Dus: aanvechtbaar, omstreden. In de kern wel, maar zo wordt kunst doorgaans niet opgevat. Neem het schilderijEverything’ van Tom Chung. Het hangt in de Kimura galerie (‘An innovative exhibition of UAA Art Department Faculty work’) van de Universiteit van Alaska Anchorage (UAA). Werk van studenten dat aan de universiteit gemaakt is. Een artikel van KTVA Alaska kopt ‘Controversial painting at UAA gallery sparks ‘spirited discussions’’. Het schilderij heeft naar verluidt geleid tot ‘verhitte debatten’ over de vraag of het ‘geschikt is om opgehangen te worden op een openbare universiteit’.

Op het bord staat te lezen ‘Man did not weave the web of life. He is merely a strand in it’ ofwel ‘De mens heeft het web van het leven niet geweven. Hij is er maar een draad in.’ Dan is er nog een afbeelding van Hillary Clinton en de kop van Donald Trump die de naakte figuur (acteur Chris Evans) in de linkerhand houdt. Bloed druppelt op Clintons broek. Evans’  geslachtsdelen zijn geblurd, zodat over sex, openbare zeden of naaktheid geen debat hoeft te ontstaan.

Volgens de verslaggeving van KTVA Alaska steunt de leiding van de UAA het tentoonstellen van het schilderij. Universiteiten ‘zijn een plek voor een gratis uitwisseling van ideeën, gediversifieerde gedachten en meningen, en ideaal, een plaats om te praten over onze verschillen en overeenkomsten’ aldus rector Tom Case van de UAA in een schriftelijke verklaring. Interessant is dat ‘ Assistant Professor of Painting’ Chung zelf heeft getwijfeld of hij vanwege de politieke boodschap het schilderij zou ophangen, aldus een bericht van KTUU. Want hij wilde zijn studenten zijn politieke mening niet opdringen. Zijn ontsteltenis over Trumps verkiezing was de reden om het werk te maken, zo zegt Chung. Het is opmerkelijk dat kunst die vragen oproept al snel controversieel wordt genoemd. Dat geeft te denken over de ‘framing’ van kunst die doorgaans is getemd.

Foto: Tom Chung, ‘Everything’, 2017.

Advertentie

7 gedachten over “‘Controversiële kunst’ met Tom Chung in Alaska: Everything

 1. Er staat iets anders: Man did not weave the web of life, he is merely a strand in it. Whatever he does to the web, he does to himself. Deze uitspraak, toegeschreven aan Chief Seatlle geeft de levenshouding van de toenmalige indianen in Noord-Amerika weer, namelijk dat de mens (de Indiaan) in voortdurende wisselwerking met de omgeving, de natuur, naar harmonie streeft. De mens is een draadje in een web dat hij niet geweven heeft geeft tevens aan dat er iets groters is dan de mens en dat kan wijzen naar zoiets als een opperwezen.

  Zelf vind ik het schilderij niet controverseel. Maar het lukt me ook niet de losse onderdelen waaruit de scene is opgebouwd tot een zinvol verhaal samen te brengen en eigenlijk vind ik het een vrij betekenisloos schilderij dat ook nog eens slecht en onsamenhangend geschilderd is.

  Like

 2. @Gerard Janse
  Bedankt, helemaal juist, het citaat had ik verkeerd overgenomen. Ik heb het in de tekst gecorrigeerd. Het heeft een religieuze betekenis, maar net omgekeerd dan ik het opvatte. Ik heb dat deel van mijn commentaar maar weggehaald omdat zoals je terecht zegt het inderdaad van alles en nog wat kan betekenen.

  Smaken verschillen. Maar daar ging het me niet om. Wel om de receptie ervan. Er spreekt denk ik vooral woede en machteloosheid uit. Ik denk dat we het moeten waarderen volgens de normen van het kunstonderwijs. Dus een leerproces en de belofte die het in zich houdt voor de toekomst. Hoewel het een medewerker van de opleiding betreft.

  Like

 3. Wat als niet het hoofd van Trump maar van Obama afgesneden verbeeldt was in het schilderij. Dat zou pas controversieel zijn, stel ik me zo voor. Op het ogenblik is er nogal wat te doen over ‘Free Speech’ op universiteiten in de VS, o.a. Berkeley die naar ik heb begrepen het zgn rechtse geluid liever niet willen horen.

  Like

 4. @Gerard Janse
  Dat over Obama zegt de vroegere medewerker van de kunstfaculteit van de UAA Paul Berger met dezelfde functie als Tom Chung nu volgens KTUU. Los van mijn algemene opmerking over het pleonasme van ‘controversiële kunst’ denk ik dat voor vele Amerikanen dit schilderij met president Trump als een loshoofdige Johannes de Doper hard aankomt. Het is verleidelijk om het in het links-rechts frame te trekken -en dat doen rechtse politici al snel met hun verwijzingen naar de linkse kerk- maar kunst schopt altijd tegen de gevestigde orde aan. Maar het is zeker zo dat in universiteitskringen Trump meer kritiek krijgt dan Obama toen.

  Interessant is dat Amerikaanse kunstenaars regelmatig de relatie politiek en religie leggen. De VS is in de kern een samenleving waar religie een grotere rol speelt dan in Nederland of andere West-Europese landen. Dat uit zich ook in de beeldentaal en thematiek van de beeldende kunst. Met positieve of negatieve referenties.

  In dit opzicht is een ‘controversieel’ schilderij over Obama uit 2009 inzichtelijk. Net als het schilderij van Tom Chung lekker over de top met volop verwijzingen naar klassieke en hedendaags-populaire mythologie. Verschil is wel dat het toen onder protest werd verwijderd uit een New Yorks park waar het werd gepresenteerd door de kunstenaar Michael D’Antuono:
  http://www.designntrend.com/articles/2235/20121029/president-barack-obama-painting-jesus-the-truth.htm

  Like

 5. Laten we de aanname doen dat de onthoofde Trump een verwijzing is naar Johannes de Doper. De Joodse historicus Flavius schrijft:

  Toen de mensen massaal toestroomden en ze door naar zijn woorden te luisteren bovenmate opgewonden werden, werd Herodes bang. Hij vreesde dat iemand die over zoveel overredingskracht beschikte, de mensen weleens tot opstand zou kunnen oproepen. Het leek er namelijk op dat ze in alles zijn raad volgden. Hij vond het veel beter om, voordat er revolutie en ellende van zou komen, zelf het initiatief te nemen en de man te doden dan om pas als het eenmaal zover was in te grijpen. … Dus werd Johannes opgepakt, naar het … fort Machaerus (Perea) overgebracht, en daar gedood.[4]

  Hierop voortbordurend is Captain America eigenlijk Herodus. Aan zijn voeten ligt Salome ( Hillary) die zoals is geschreven aan haar vader (Herodus) het hoofd van Johannes (Trump) vroeg.

  Op de Berkely universiteti circuleren reeds oproepen vanuit de ‘linkse kerk’ de rechtse opposanten te onthoofden.

  Like

 6. Dit voorval geeft opnieuw weer dat als je alleen naar de Universiteiten, Grote Steden en het internationaal georiënteerd bedrijfsleven kijkt, het net lijkt of de VS een moderne westerse staat is. Maar de binnenlanden, het platte land en in suburbia is het in essentie een bekrompen, achterlijk land. Iets waar de inwoners van dit deel van Amerika trots op zijn. Dit zien ze als het ware Amerika en daar willen ze voor vechten ook met gebruik van ruim voor handen wapentuig. Het moderne, het westerse, het pluriforme, het diverse, wijzen ze af als extremisme, on-Amerikaans gedrag en een afkeurenswaardige levensstijl.

  Like

 7. @Gerard Janse
  Eens met de interpretatie van het schilderij. De Amerikaanse samenleving is verdeeld en door midden gespleten. Met ook de constatering dat Trump rechts splijt. Op dit moment is binnen dat rechtse kamp de broederstrijd het felst. Als de Democraten zich weten te hergroeperen -wat nog maar helemaal de vraag is- kunnen ze straks het verdeelde rechts oprapen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.