In november 2016 schreef ik in een commentaar: ‘De 87-jarige beeldend kunstenaar en alleskunner Armando is het gemarchandeer met cijfers en de slechte vooruitzichten van de exploitatie definitief beu –feitelijk tekort over 2015 was 230.382 euro-. Hij is van plan te kappen met de Stichting Museum Oud Amelisweerd, aldus een bron uit zijn directe omgeving. Hij meent dat hij bij het Cobra Museum in Amstelveen beter op zijn plaats is en dat dat museum beter bij hem past.’ Ik was naar eigen inschatting door die bron benaderd omdat ik sinds 2010 aandacht aan het onderwerp besteedde en me hard maakte voor een gezonde bedrijfsvoering die de Stichting Museum Oud Amelisweerd niet leverde. Er werd een spel achter de schermen gespeeld waarbij exploitant en kunstenaar elkaar aftastten en hun posities aanscherpten. En anderen probeerden te bewerken.
Vervolgens bleef het op een enkel bericht na -waarin werd betwist wie nou exact om welke reden de stekker uit de samenwerking trok- opvallend stil in de publiciteit. Tot vandaag, 19 april 2017. Het AD kopt in een bericht van Peter van de Vusse ‘Armando breekt met Museum Oud-Amelisweerd’. De aangekondigde breuk van november 2016 wordt nu werkelijkheid. Armando heeft volgens het AD de samenwerking met het MOA in maart 2017 opgezegd. AD: ‘De bruikleenovereenkomst, die de Armando Stichting (dat zo’n 1100 werken van de kunstenaar beheert) met het MOA had afgesloten, is beëindigd met een opzegtermijn van een jaar.’
Oud interim-directeur van het Centraal Museum en bedrijfseconoom Gert-Jan van der Vossen doet in opdracht van wethouder Diepeveen een onderzoek naar de toekomst van landhuis Oud-Amelisweerd. Naar verluidt is de Utrechtse politiek ontstemd door het verzoek op de valreep van 2016 om 75.000 euro extra geld door het MOA dat als een overval werd ervaren. Trouwens krokodillentranen want al vanaf 2011 was algemeen bekend dat het MOA een gezonde financiële basis miste, zwak onderbouwde financiële plannen naar buiten bracht en dreef op subsidies die op korte termijn af zouden lopen. Hoe dan ook heeft het MOA het verbruid in het Utrechtse stadhuis. Van der Vossen verkent serieus de opties voor een nieuwe gebruiker van het landhuis.
In het AD reageert MOA-directeur Ploum laconiek. Zij zegt nog het meest verrast te zijn door het feit dat het opzeggen door de bruikleenovereenkomst door Armando bekend is geworden. Contractueel zou vastgelegd zijn dat hierover niets in de publiciteit verschijnt. Het is duidelijk dat het in het belang van het MOA was om dit zo af te spreken. Het weet dat Van der Vossen naar een alternatief zoekt. In de publiciteit is door directie en bestuur van het MOA jarenlang beweerd dat de ‘unieke’ combinatie Armando, Chinees behang en landhuis de bestaansreden voor het museum is. Dat is veranderd nu Armando de bruikleenovereenkomst opzegt.
Armando’s afscheid van het MOA hoeft niet het einde aan de culturele bestemming van Oud-Amelisweerd te betekenen. De gemeente Utrecht heeft er meer dan 1,6 miljoen euro in geïnvesteerd. Daarbij stonden twee uitgangspunten centraal. Namelijk dat het vastgoed en de huidige exploitant niet per definitie aan elkaar gekoppeld zijn. En dat een terugvaloptie is voorzien als de huidige exploitant Stichting MOA het niet redt. Wat Van der Vossen het Utrechtse gemeentebestuur adviseert is nog onduidelijk, maar een goede optie zou een Museum voor Chinoiserie zijn. Het zou de 18de eeuwse Europese blik op het Verre Oosten verbinden met het landhuis met 18de eeuws Chinees behang. Daar is hier al in 2011 in een commentaar voor gepleit. Binnen het Centraal Museum is naar zo’n museum al in de jaren ’90 een haalbaarheidsonderzoek gedaan. De plannen liggen er nog en kunnen zo afgestoft en geactualiseerd worden. Ik wijs Van der Vossen graag verder.
Foto: Schermafbeelding van deel artikel ‘Armando breekt met Museum Oud-Amelisweerd’ van Peter van der Vusse in het AD, 19 april 2017.
Op 19 april heeft Maria Ballast-Tatarian namens CDA Amersfoort raadsvragen gesteld over ‘Beëindiging Armando bruikleenovereenkomst met MOA’.
https://amersfoort.notubiz.nl/document/5234228/2/
Op 20 april heeft Ben Stoelinga namens Amersfoort2014 raadsvragen gesteld over ‘Beëindiging samenwerking Armando Stichting en Museum Oud Amelisweerd’.
https://amersfoort.notubiz.nl/document/5235835/2/
Beide vragenstellers willen onder meer weten of de opzegging van de bruikleenovereenkomst door Armando iets verandert in de plichten van Amersfoort jegens MOA en Armando, of en zoja, wanneer het Amersfoortse gemeentebestuur op de hoogte was van het beëindigen van de bruikleenovereenkomst met het MOA door Armando, en hoe het zit met de uitbetaling van de laatste twee tranches van de ‘bruidsschat’ over 2018 en 2019 van € 76.621 elk bij een failissement van de Stichting MOA.
LikeLike
Armando wil niet uitleggen waarom zijn stichting de bruikleenovereenkomst met het noodlijdende Museum Oud-Amelisweerd in Utrecht. heeft beëindigd. De kunstenaar was zaterdag in MOA om voor te lezen uit zijn boek Dierenpraat, maar wilde na afloop niet ingaan op de reden van de breuk. Het enige dat hij hierover kwijt wilde, was: ,,Ik wil weg. Daar heb ik mijn redenen voor. No hard feelings.’’
http://www.ad.nl/utrecht/armando-zwijgt-over-breuk-met-museum-oud-amelisweerd~ad33b965/
LikeLike
Jaarverslag 2016 Armando Stichting:
De samenwerkingsovereenkomst met het MOA is niet geëffectueerd maar in portefeuille gehouden gezien de voortdurende financiële perikelen waardoor voor de continuïteit van het museum werd gevreesd.
Armando heeft aangegeven dat hij zijn collectie bij een ander museum wilde onderbrengen. Om die redenen heeft er een bestuurswisseling plaatsgevonden.
Klik om toegang te krijgen tot nu_Jaarverslag_2016.pdf
LikeLike