Hoe de EU niet optreedt bij de Russische provocatie van Oekraïne in de kwestie Yulia Samoilova en de Krim

In een interessante analyse op Joop.nl gaat Willem-Gert Aldershoff in op de deelname van de in een rolstoel zittende Russische deelnemer van het Eurovisie Songfestival 2017 Yulia Samoilova. Omdat ze na maart 2014 rechtstreeks vanuit de Russische Federatie naar de Krim is gereisd heeft ze in strijd met de Oekraïense grondwet gehandeld en wordt de Oekraïense regering gedwongen om te handelen. Door in te gaan op tactische zetten over en weer zet hij de relatie tussen Oekraïne en de Russische Federatie scherp op een rijtje.

Aan de rol van de EU gaat Aldershoff voorbij. Het zijn de sancties van 17 maart 2014 die wijzen op een stellingname en verantwoordelijkheid van de EU: ‘In the current circumstances, travel restrictions and an asset freeze should be imposed against persons responsible for actions which undermine or threaten the territorial integrity, sovereignty and independence of Ukraine, (..)’ Ofwel, als de EU zegt op te komen voor de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne -indien die door personen bedreigd wordt- dan moet het daadwerkelijk handelen als er sprake van ondermijning is. Als de EU dat nalaat dan laat het Oekraïne in de steek, handelt het in strijd met de sancties uit 2014 en ondermijnt het de geloofwaardigheid van een standvastige EU. Door de aanmelding van Yulia Samoilova wist het Kremlin dat het in strijd met de Oekraïense wet en de westerse sancties handelde en zette het de kwestie bewust op scherp door de EU en Oekraïne te provoceren (provokatsiya). Dat kan niet onbeantwoord blijven. M’n antwoord op Joop.nl op een andere reactie:

Inderdaad is de annexatie van de Oekraïense Krim door de Russische Federatie in strijd met het internationaal recht omdat het de territoriale integriteit van Oekraïne schendt. Die bezetting en het zogenaamde referendum dat tot de annexatie leidden werden in resolutie 68/262 op 27 maart 2014 in de Algemene Vergadering van de VN met grote meerderheid van stemmen veroordeeld.

De annexatie van de Krim door de Russische Federatie werd beantwoord met sancties van onder meer de EU, de VS, Canada, Japan en internationale organisaties. Onderdeel van die sancties zijn reisbeperkingen voor personen die de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne ondermijnen. Omdat Yulia Samoilova na maart 2014 op de Krim is opgetreden valt zij in deze categorie. Zij heeft niet alleen in strijd met de Oekraïense wet, maar ook in strijd met de westerse sancties gehandeld. Daarom moet de EU in deze kwestie positie kiezen. Het is onbegrijpelijk dat de EU dit tot nu toe niet heeft gedaan.

Op termijn zal de Russische Federatie de Krim moeten teruggeven aan Oekraïne. Maar zolang dat nog niet zover is en westerse landen en Oekraïne dat niet met geweld kunnen of willen afdwingen is de op een na beste oplossing een strikte economische boycot van de Krim.

Het optreden van Russische artiesten op de Krim -zonder tussenstop in Oekraïne- is niet alleen in overtreding met de Oekraïense wet maar ook een directe ondermijning van de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne die tot de westerse sancties leidden. Daarom is het merkwaardig dat Oekraïne de kooltjes uit het vuur moet slepen en de EU terughoudend optreedt. Als de EU naar de in 2014 opgelegde sancties zou handelen, dan zou het Yulia Samoilova op een sanctielijst zetten en haar daardoor praktisch uitsluiten van het Eurovisie Songfestival.

Foto: Schermafbeelding van deel artikelHoe Rusland het Eurovisie Songfestival gebruikt in de oorlog tegen Oekraïne’ van Willem-Gert Aldershoff op Joop.nl, 26 maart 2017.

3 gedachten over “Hoe de EU niet optreedt bij de Russische provocatie van Oekraïne in de kwestie Yulia Samoilova en de Krim

 1. Wat een onzin. Laat die mevrouw met rust en laat haar haar liedje zingen, maak er toch geen politiek item van. Waarom van iedere mug een olifant willen maken. Zodra er maar ergens iets negatiefs over Rusland kan worden gezegd wordt dit met groot enthousiasme van de daken geschreeuwd. Als ik dit allemaal moet geloven is Rusland (dhr. Putin) een gevaarlijke bedreiging voor alle zogenaamde Europese waarden. Wat een lariekoek. Wat een opgeklopte haatzaaierij. De Krim is trouwens gewoon Russisch. Prins Vladimir heeft hier 1000 jaar geleden de Russische wortels gelegd. Maar we weten allemaal dat de EU een agenda heeft waar Rusland niet in past. Zeker geen Christelijk Rusland. Iedere scheet die uit Rusland komt wordt aan het kruis genageld. Maar de EU daarentegen is ‘heilig’? Was het maar zo’n feest. Deze blog is anti-Rusland.

  Like

 2. @Anoniem
  Die mevrouw is geen gewone zangeres die een liedje zingt, maar een mevrouw die voor een politiek karretje wordt gespannen. De Russische Federatie vertoont steeds meer de trekken van een totalitaire staat waarbij de maatschappij ondergeschikt wordt gemaakt aan centraal politiek beleid en de politiek de gehele samenleving doordringt.

  Dit gaat niet over Rusland of de Russische Federatie, dit gaat niet over de bevolking van de Russische Federatie, dit gaat over het politieke systeem van de Russische Federatie. Het is niet de Russische staat of het Russische bevolking waarover iets negatiefs wordt gezegd, maar het Putin-bewind dat de Russische bevolking gijzelt. Het besteelt het aan bodemschatten zo rijke land en rooft het leeg. Vandaar afgelopen weekend de massale anti-corruptie protesten van vooral jongeren. Ze zijn evenmin tegen de staat of de bevolking, maar tegen het huidige politieke systeem in het Kremlin. Ze zijn het zat dat hun land zo slecht wordt geleid en ze niets in de melk te brokkelen hebben.

  Het is een lastig te beantwoorden vraag wat de oorsprong van de Krim is. Nabestaanden van de oorspronkelijke bewoners wonen er niet meer. De oudste en de meest oorspronkelijke bewoners die er op dit moment nog wonen zijn de Krim-Tataren. Zij hebben de oudste rechten.

  Om goed te begrijpen wat het Grootvorstendom Moskou, het Russische Tsarenrijk, het Russische Keizerrijk, de Sovjet-Unie of de huidige Russische Federatie exact van aard en karakter zijn kan het het best opgevat worden als een koloniaal, dynastiek rijk dat in stapjes vanaf de 15e eeuw andere regio’s heeft ingelijfd. Zoals westerse koloniale machten in die tijd delen van de Derde Wereld inleefden werden vanuit Moskou delen van Europa en Noord-Azië met militaire middelen gekoloniseerd. De Krim was ook zo’n stapje dat in 1783 door het Russische Keizerrijk werd ingelijfd en veroverd op een vazal van het Ottomaanse Rijk. De Krim is van oorsprong niet Russisch en daar zijn in de geschiedenis ook geen aanwijzingen voor te vinden.

  Dit blog is niet anti-Rusland, maar pro-Rusland. Dit blog ziet het huidige regime van Putin als een gevaar voor zowel de Europese veiligheidssituatie als de bevolking van de Russische Federatie. Vandaar de bezorgdheid die sinds de annexatie van de Krim in februari 2014, de militaire inmenging door het Russische leger in Oost-Oekraïne sinds lente 2014 en het neerschieten van juli 2014 waarbij zoveel Nederlanders om het leven kwamen er eerder groter dan kleiner op geworden is.

  Ik wens de inwoners van de Russische Federatie alle voorspoed en vooral een andere politiek leiding die hun belangen beter behartigt dan nu gebeurt.

  Like

 3. Today, there seems to be no solution to the problem of Russia’s Eurovision contestant. Following the Ukrainian travel ban, the EBU made an unprecedented move and offered Russia the opportunity to have Samoylova participate in the contest via satellite. As the EBU argued, this would be “in the spirit of Eurovision’s values of inclusivity” and this year’s theme of celebrating diversity. Moscow rejected the EBU’s offer. To a certain degree, this improves the otherwise inconvenient situation for Ukraine, since it is now Russia rather than Ukraine that is throwing sand in the Eurovision machine. Nevertheless, the overall situation is far from having been resolved, and Moscow will likely continue using it to damage Ukraine’s international image.
  http://www.iwm.at/transit/transit-online/how-eurovision-became-the-kremlins-mousetrap/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.