Pleidooi voor een gedoogkabinet van VVD-D66-CDA met PvdA

De verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn achter de rug en de uitslag staat vast. Het lijkt onontkoombaar dat VVD-D66-CDA de basis van een nieuw kabinet vormen. Het zogenaamde motorblok. Deze drie partijen hebben in de Tweede Kamer 71 zetels. Dat is nog geen meerderheid, maar een meerderheidskabinet is niet de enige mogelijkheid. Een gedoogkabinet kan de vooraf vastgelegde steun van één of meer partijen zoeken.

Dan opent zich het perspectief van een gedoogkabinet dat de vaste steun van de PvdA heeft. Met een solide meerderheid in de Tweede Kamer van 80 zetels en in de Eerste Kamer van 46 zetels. Een variant die de VVD heeft gezegd te ondersteunen en die bij CDA en D66 op weinig bezwaar zal stuiten is het voorlopig aanblijven van PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem zodat deze Eurogroepvoorzitter kan blijven om in de EU het belang van Nederland te behartigen. Zijn termijn loopt eind 2017 af. Voordeel van zo’n gedoogconstructie is dat de PvdA die een historische nederlaag heeft geleden niet toetreedt tot het kabinet en de handen vrijhoudt, maar wel constructief meedoet. Het blijft deels buiten en deels binnen het kabinet.

De mogelijkheid bestaat ook om de steun van de PvdA voor zo’n kabinet te beperken tot afspraken over de EU en de macro-economie zodat de partij vrij is om via links sociaal-economisch beleid kiezers terug te winnen die zijn weggelopen vanwege de samenwerking met de VVD. Op die onderwerpen kan dan de steun van de ChristenUnie gezocht worden. Het toetreden van GroenLinks tot een meerderheidskabinet of gedoogkabinet lijkt gezien de stabiliteit en onervarenheid van die partij voorlopig een brug te ver. Het is voor de sfeer in de kamer ook gewenst dat niet alleen negatieve gerichte partijen met populistische ondertonen als PVV, 50Plus, SP, PvdD, Denk of FvD de oppositie vormen, maar ook een constructieve, positieve partij als GroenLinks deel van de oppositie is zodat de relatie tussen kabinet en oppositie niet te hard wordt.

Getalsmatig valt te denken aan een kabinet met 12 ministers met Mark Rutte (VVD) als premier. En dus Jeroen Dijsselbloem (PvdA) tijdelijk op Financiën. D66 op Justitie, OCW en Buitenlandse Zaken. CDA op Binnenlandse Zaken, Landbouw/Infrastructuur en Economische Zaken. En de VVD op Sociale Zaken, Defensie, Buitenlandse Handel en Volksgezondheid. Vanaf 2018 kan de ChristenUnie mogelijk Financiën overnemen van de PvdA.

Foto: Affiche PvdA Lijst 7, 1956. Bron: ISSG. Beeldarchief Geheugen van Nederland.

6 gedachten over “Pleidooi voor een gedoogkabinet van VVD-D66-CDA met PvdA

 1. Het zou voor D66, evenals voor GL, inhoudelijk niet vanzelfsprekend moeten zijn om in zo’n motorblok plaats te nemen. Toevoegingen leveren dan al gauw het label ‘sjoemelsoftware’ op.
  Voor de meerwaarde die D66 biedt dienen VVD & CDA spijkerharde en waterdichte garantie af te geven. Hen kennende gaat dat onvoldoende verbindend gebeuren, waardoor uitholling van D66 wèl gegarandeerd is.

  Like

 2. Het zou geen probleem mogen zijn voor de PvdA om het kabinet te gedogen. Maar mee regeren alleen voor Dijsselbloem lijkt een station te ver te zijn. Ascher heeft al aan gegeven dat dit geen optie is. Overigens, mee regeren met de VVD is tot nu toe voor iedere partij een groot afbreukrisico geweest.

  Like

 3. @Dutchguy
  Ja, partijen dreigen te halveren in de samenwerking met de VVD. Ik denk dat ze dat het beste kunnen voorkomen door departementen te claimen die de minste politieke schade opleveren. Laat dus Sociale Zaken, Zorg of Huisvesting aan de VVD. Dan kunnen CDA en D66 lekker ministertje spelen. Met D66 extra geld en toezeggingen op het speerpunt Onderwijs en het CDA op het speerpunt Landbouw en MKB.

  @Raymond
  Wat de politici kort na de verkiezingen hebben gezegd hoeft niet datgene te zijn dat ze echt menen. De omweg is deel van de onderhandelingen. Het is ook de vraag of de positie van Asscher binnen enkele maanden binnen de PvdA nog zo sterk is als nu. Het voordeel van de PvdA is trouwens ook dat het al meer dan gehalveerd is en de malus van samenwerking met de VVD al heeft geïncasseerd. Dus wat heeft de partij nog te winnen? En de gedoogconstructie die ik voorstel is tijdelijk, zodat de PvdA nog genoeg tijd heeft om in de kamer volop tegen Rutte III campagne te voeren.

  Like

 4. Pingback: Formatie komt in volgende fase. Al tijd om de PvdA in te sluiten? | George Knight

 5. Pingback: PvdA kan gerust toetreden tot een kabinet met VVD, CDA en D66. Hoofdzaak is dat de partij zich opent en verbreedt | George Knight

 6. Pingback: Kabinet met ChristenUnie staat in de steigers. Wat heeft D66 erbij te winnen? | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.