George Knight

Debat tussen links en rechts

Nederland verbiedt Turkse minister landingsrechten en begeeft zich in schaduwspel met Turkije. Realisme boven ethiek

with 7 comments

De Turkse president Erdogan krijgt van de Nederlandse regering precies wat hij wenst: de slachtofferrol. Den Haag heeft besloten om de landingsrechten van het vliegtuig van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu in te trekken. Hij was van plan om vandaag aanwezig te zijn in Rotterdam op een politieke bijeenkomst met de opzet om bij Turkse-Nederlanders te pleiten voor het Turkse referendum dat Erdogan meer macht geeft. Of Çavusoglu met een lijnvlucht of via België alsnog naar Rotterdam komt is op dit moment onbekend. Feitelijk is dat voor zijn promotie van Erdogan niet nodig, hij heeft zijn punt gemaakt.

Mede door de harde opstelling van de PVV en radicaal-rechts voelt het kabinet zich met het oog op de verkiezingen van 15 maart in het defensief gedrongen. En daarom stelt het zich hard op tegenover de Turkse regering die zich niet aan de spelregels van het diplomatieke verkeer houdt en zelfs eigen regels overtreedt. Turkse politici mogen van de Turkse wet helemaal geen campagne voeren in het buitenland. Maar Çavusoglu trekt zich daar niets van aan en doet alsof hij geen politiek bedrijft, maar voorlichtingsbijeenkomsten geeft. Dat is aantoonbaar onjuist, want het gaat Erdogan wel degelijk om politiek. Hij heeft de Turkse stem in de diaspora hard nodig omdat de peilingen wijzen op een patstelling tussen voor- en tegenstanders.

Turkije was het afgelopen week nog op andere manieren negatief in het nieuws. Zo lobbyde de onlangs ontslagen Amerikaanse Nationale Veiligheidsadviseur in de regering-Trump Mike Flynn tot zijn ontslag als buitenlands agent voor Turkije en ontving daar 500.000 dollar voor. Daarover werd al in november 2016 bericht in de Amerikaanse media, maar het overgangsteam van Trump onder leiding van vice-president Mike Pence nam om onverklaarbare redenen geen maatregelen en handhaafde Flynn. En Turkije zoekt steeds meer toenadering tot de Russische Federatie wat merkwaardig en hoogst ongebruikelijk is voor een Navo-lidstaat.

Krantencommentaren over de opstelling van de Nederlandse regering over een bezoek van Çavusoglu gaan uit van een rechtsstatelijk standpunt. De Turkse regering provoceert, gaat over de rand van het betamelijke en manoeuvreert zich door te speculeren op een reactie van West-Europese landen als Duitsland en Nederland bewust in de slachtofferrol. Het zou door Europa worden tegengewerkt en vanuit superioriteitsgevoel worden gediscrimineerd. Met op de achtergrond de deal over de vluchtelingen die de EU-lidstaten uit de brand helpt. De teneur is dat Nederland beter niet in zou gaan op de provocaties en de eigen normen dient te handhaven.

Dat laatste valt te bezien. Nederland hoeft zich niet als gekke Henkie op te stellen als landen als Turkije of de Russische Federatie een loopje nemen met hun nationale en de internationale spelregels. Straatvechters die over grenzen gaan speculeren op een ethische opstelling van hun tegenstanders die daardoor bij voorbaat inboeten aan kracht en middelen om te reageren. Dat is een gevecht waarbij landen die zich aan de regels houden één hand op de rug gebonden hebben. Maar geen enkel machtig land houdt zich aan de regels.

Hoe triest het ook is, realistische buitenlandse politiek vraagt soms om een onvoorspelbaar antwoord dat overtreders van de rechtsorde een koekje van eigen deeg geeft. De uiteindelijke vraag is hoe die internationale rechtsorde het best en het snelst hersteld kan worden. Voorwaarde is wel dat als de Nederlandse regering in dit specifieke geval van Çavusoglu -die de Turkse politiek naar Nederland exporteert- de grenzen van de wet opzoekt of daar overheen gaat, het tegelijk duidelijk maakt dat het dat enkel en alleen doet om die rechtsorde te herstellen. Een ethische opstelling is voor een hoofdcommentaar of een cursus staatsrecht, een realistische opstelling is voor de praktische politiek tussen landen. In de laatste week van een verkiezingscampagne waar nog veel kiezers zweven. Het Turkse vuile spel moet maar even met Nederlands vuil spel beantwoord worden.

Foto: ‘The hall of the Imperial Ceremonial Palace (Yıldız)’, 1880-1893. Fotograaf mogelijk Abdullah Frères. Collectie Library of Congress.

Advertenties

7 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Het is terecht dat Nederland de komst van de Turkse minister Cavusoglu tegenhoudt. Dat zegt diplomatiek deskundige Robert van de Roer. ,,Dit is uniek in de Nederlandse diplomatieke geschiedenis: een minister van een bevriend land dat de toegang wordt geweigerd. Maar het is wel begrijpelijk. Nederland heeft duidelijk gemaakt dat het geen campagnebijeenkomst wilde, en het Turkse regime gaat gewoon door. Dan moet je als land sterk durven zijn, en je niet laten piepelen.’’
  http://www.ad.nl/binnenland/organisatie-achter-komst-cavusoglu-turken-blijf-rustig~a3aeb72a/

  George Knight

  11 maart 2017 at 13:44

 2. Turkish President Recep Tayyip Erdogan has described the Dutch as “Nazi remnants and fascists”, as a row grows over a cancelled Rotterdam rally.
  http://www.bbc.com/news/world-europe-39242707

  George Knight

  11 maart 2017 at 14:00

 3. Voor de a.s. kiezers op 15 maart is het toch bevreemden eerst te moeten horen dat er geen middelen waren om de komst van C. te stoppen, maar niet lang daarna alweer te horen krijgen dat er toch wel wat barrières kunnen worden opgeworpen. Om vervolgens weer verbaasd te zijn dat de man en zijn gevolg toch de weg naar Rotterdam op een andere manier gevonden zal hebben….

  dutchguy1958

  11 maart 2017 at 14:47

 4. Met zulke bondgenoten heb je geen vijanden meer nodig. We hebben op het moment helemaal geen vijanden nodig. Ons leger is er niet gereed voor. Of de vijand even wil wachten tot het leger weer inzetbaar is? Kom in 2021 of zo maar weer eens terug.

  Raymond Horstman

  11 maart 2017 at 16:54

 5. De verhouding met Turkije is inmiddels volledig verziekt. Dit is niet de manier waarop bondgenoten met elkaar omgaan. Het is een slechte zaak en het zal vrees ik nog wel een tijd door zieken.

  Raymond Horstman

  12 maart 2017 at 12:02

 6. George Knight

  12 maart 2017 at 12:16

 7. “The explanation for the Dutch-Turkish ‘crisis’ this weekend is pretty straightforward,” wrote Dutch political scientist Cas Mudde in a message to Today’s WorldView. “Both countries are currently engulfed in electoral campaigns that are dominated by authoritarian nativism.”
  https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2017/03/13/the-spat-between-turkey-and-the-netherlands-is-all-about-winning-votes/

  George Knight

  13 maart 2017 at 08:50


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: