The New York Times en de journalistiek: de waarheid is …

Media doen er verstandig aan om in het openbaar te antwoorden op aanvallen van populisten. Deze hebben er een handje van om media nep te noemen en van te beschuldigen vooringenomen te zijn. Zelfs om het idee van de waarheid te betwijfelen. Maar er past een onderscheid. Journalisten zijn vaak -maar zeker niet altijd- links. Media zijn echter doorgaans -maar evenmin altijd- rechts. Ze zijn immers onderdeel van concerns met grote economische belangen die tegen de zittende macht aanleunen. Mediaconcerns verdedigen daarom per definitie de gevestigde orde. Dus zijn het de rechtse contouren (mediaconcern) of de linkse schijnbewegingen (journalisten) die doorslaggevend zijn? Het verschilt per land, maar deze tweedeling is overal zichtbaar.

Media winnen aan belang als de persvrijheid onder druk wordt gezet. Mits ze de urgentie van de dreiging beseffen en zich goed en krachtig weten te organiseren. Zoals nu sinds een maand door het aantreden van Donald Trump als president in de VS gebeurt. In autoritaire landen als Turkije, China of de Russische Federatie is het al te laat. Daar zijn de media gelijkgeschakeld en tot spreekbuizen van het zittende regime gemaakt. Ze zijn hun bewegingsvrijheid kwijt. Dat schrikbeeld wapent media in westerse landen waar populisten in opkomst zijn om het niet zover te laten komen. Dat is de achtergrond van de actie van The New York Times.

In Nederland zijn media akelig stil. Tot nu toe zien ze voor zichzelf geen rol weggelegd om het publieke debat van feiten te voorzien. Waar blijven NRC, Volkskrant, Parool, Trouw, NOS, RTL Nieuws of De Groene om gezamenlijk de alternatieve feiten van populisten van PVV, VNL, FvD, 50Plus of DENK kritisch tegen het licht te houden? Het publieke debat vraagt om nuancering die media kunnen bieden over de grenzen van hun eigen achterban heen. Maar ze zwijgen en beseffen onvoldoende de urgentie dat ze zich in moeten spannen omdat hun eigen functioneren op het spel staat. Wilders dreigt met zijn PVV de grootste partij te worden. Hoewel de PVV geen schijn van kans maakt om in de regering te komen zijn z’n volgers daar absoluut niet van overtuigd.

6 gedachten over “The New York Times en de journalistiek: de waarheid is …

 1. @Dutchguy
  Logische vraag die uit het stuk volgt. Dank dat je hem stelt. Media als NRC of Volkskrant besteden ook nu al volop aandacht aan het populisme en proberen dat goed te beschrijven en te ontleden. Ze doen hun best. Maar elk op hun eigen manier. En afzonderlijk. Dat is een antwoord dat in mijn ogen toch tekortschiet. Ik heb een tijd terug aan de NRC Ombudsman gevraagd waarom het zo stil blijft op dit vlak, maar (nog) geen antwoord gehad.

  Ik bedoel wat anders. Een gecoördineerde actie van alle Nederlandse ‘kwaliteitsmedia’ om met elkaar op een samenhangende manier het populisme te counteren. Op verschillende platforms en in real time. Niet in een beschouwing of (afstandelijke) analyse achteraf.

  In Frankrijk is voor de verkiezingen van april/ mei met hulp van Facebook en Google door samenwerkende Franse media het platform CrossCheck opgetuigd. Waarom wordt zo’n soort initiatief in Nederland niet succesvol genomen?

  Wat weerhoudt de Nederlandse kwaliteitsmedia om zo’n gezamenlijk initiatief van de grond te tillen? Verdeeldheid, geen zin in samenwerking, geen besef van urgentie, diepliggende angst voor het populisme, onvoldoende interesse van de internationale technologie industrie in Nederland of wat dan ook? Ik begrijp het uitblijven van zo’n initiatief van de Nederlandse media niet. Verdorie, met elkaar hebben ze voldoende middelen.

  CrossCheck brings together expertise from media and technology industries to ensure hoaxes, rumors and false claims are swiftly debunked, and misleading or confusing stories are accurately reported. With the French presidential election as its primary focus, journalists from organizations across France will work together to find and verify content circulating publicly online, whether it is photographs, videos, memes, comment threads or news sites.’
  https://firstdraftnews.com/crosscheck-launches/

  Like

 2. De media zoals genoemd schrijven dagelijks over de verkiezingen. Ze zwijgen echt niet en dat is logisch. Als schrijver wil je gelezen worden. Als je geen publiek kunt vinden vindt je ook niemand die hier voor wil betalen. Ook linkse journalisten en publicisten hebben een inkomen nodig om de schoorsteen te laten roken. Of ze kritisch genoeg zijn is ook een kwestie van perceptie.

  Like

 3. The Russians are masters of what they call “active measures” in the “information space.” Their intelligence services have been using “fake news” and stolen information for more than a century to try to manipulate Europe and the United States. What’s different now is that the power of digital technology allows intelligence agencies to alter the very landscape of fact.
  https://www.washingtonpost.com/opinions/global-opinions/russias-assault-on-americas-elections-is-just-one-example-of-a-global-threat/2017/02/23/3a3dca7e-fa16-11e6-9845-576c69081518_story.html

  Like

 4. Sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen is nepnieuws een hot topic. Op Facebook en Google kwam flinke kritiek, omdat zij deze neppe nieuwsberichten zouden verspreiden via hun platform en zoekmachine. Ondertussen hebben zij flink wat maatregelen genomen en ook media in het buitenland zijn er druk mee in de weer. Maar ook in Nederland komen er verkiezingen aan waar deze verhalen invloed op kunnen hebben. Wat doen de media- en techbedrijven er hier aan?
  http://numrush.nl/2017/02/23/nepnieuws-nederland-media-techbedrijven/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.