Tegenstrijdige en minimalistische uitspraken van Witte Huis over EU. Het is er niet tegen en niet voor

CNN bericht over de tegenstrijdige geluiden die uit de Trump-regering komen over de relatie tussen de VS en de EU. Terwijl de ministers Tillerson, Mattis en vice-president Pence gematigd in hun uitingen zijn zonder overigens voluit de EU te willen steunen, zijn strateeg Steve Bannon en president Trump dat geenszins. CNN verwijst naar een gesprek van vorige week tussen Bannon en de Duitse ambassadeur in de VS Peter Wittig waarin eerstgenoemde mededeelde dat de VS bilaterale relaties met landen wil, maar niet met de EU als blok. Dat is een opvallende beleidswijziging van 60 jaar buitenlandse betrekkingen van de VS met Europa.

CNN over dit gesprek Bannon-Wittig: ‘In what was described as a “combative” conversation, the sources said Bannon spelled out a nationalist world view and cited a wave of anti-EU populism as evidence of the bloc’s flaws, a similar refrain to the one he had previously articulated as the chief of the right-wing website Breitbart News.’ Achteraf ontkennen ambtenaren uit de regering-Trump dat het een serieus gesprek was en dat er nauwkeurig verslag is gedaan van Bannons woorden. Zonder dat ontkend wordt dat het heeft plaatsgevonden.

Levensgroot probleem is dat leden van de regering-Trump gemengde signalen geven en dat bijna 5 weken na Trumps inauguratie op hoofdlijnen nog geen eenheid van beleid in het Witte Huis lijkt te bestaan. Zoals over de relatie met de EU waarover Trump en Bannon niet redeneren vanuit praktische politiek die zegt dat een sterke EU in het belang van de VS is, maar vanuit een populistische ideologie met een rol voor natiestaten. De EU weet intussen niet wat het aan de regering-Trump heeft. Het praat de problemen klein en hoopt het beste.

Geruststellend zijn deze geluiden niet. Een functionaris van het Witte Huis zegt dat het buitenlands beleid van de regering-Trump ‘noch pro-EU of anti-EU’ is. Vijanden van de EU kunnen zich geen beter geschenk wensen. De EU moet goed beseffen hoeveel afstand het tot deze regering-Trump wil houden. Voor zolang die bestaat.

6 gedachten over “Tegenstrijdige en minimalistische uitspraken van Witte Huis over EU. Het is er niet tegen en niet voor

 1. Las vandaag (ergens, weet niet meer precies waar) dat er wel 5 verschillende Trump administraties lijken te bestaan, die onderling weinig verbanden vertonen. De vraag wordt dan welke variant de dominante wordt.
  Club-Bannon, Groep-Tillerson, etc.

  Like

 2. Misschien is het een heel optimistische gedachte. Maar is het mogelijk dat dit deel uit maakt van een strategie die er op uit is om te zorgen dat de Europese partners bijvoorbeeld veel meer bijdragen aan de gezamenlijke defensie dan nu het geval is? Je schept verwarring en maakt de Europese landen die voor een groot deel en lid zijn van de EU en van de NATO zenuwachtig. Je maakt ze duidelijk dat de VS minder belang hecht aan het voorbestaan van de huidige verhouding tussen de VS en Europa dan omgekeerd. Europa kan zich zonder VS niet verdedigen. Het is de vraag of ze zelfs maar de vrede onderling kunnen handhaven. De Geschiedenis geeft geen aanleiding tot overmatig optimisme op dit vlak.

  Like

 3. @Raymond
  NAVO en EU zijn twee verschillende organisaties. Met niet dezelfde leden. Zo zijn Turkije, Albanië, Kroatië, IJsland, Canada, Noorwegen en de VS lid van de NAVO, maar niet van de EU.

  Trump en zijn ministers zijn duidelijk in hun uitspraken dat de meeste Europese landen hun defensiebudgetten moeten verhogen. Leiders van Europese landen zeggen die eis niet eens onredelijk te vinden. Hoewel het de vraag is of dit betekent dat de Europese landen Amerikaans militair materieel moeten gaan kopen. Het antwoord op de vraag hoe die verhoging er in de praktijk uit moet zien wordt tot nu toe door betrokkenen in de publiciteit angstvallig vermeden.

  Maar de EU is niet hetzelfde als de NAVO. Het is een ander debat. Als leden van de regering-Trump zeggen dat ze na de Brexit toejuichen dat de EU uit elkaar valt, dan kan dat als een vijandige uitspraak opgevat worden. De EU-landen maken zich ook niet sterk en venten dat in de publiciteit uit om de Verenigde Staten van Amerika te laten fragmenteren, door bijvoorbeeld te lobbyen voor de verzelfstandiging van Californië of Ohio. Dat zou het Witte Huis niet pikken.

  Het is omdat niemand in de Europese hoofdsteden Trump echt serieus neemt, maar feitelijk is het wat hij zegt inmenging in de interne zaken van de EU. Daar hebben de VS niets mee te maken. Van een partner verwacht je meer vriendschap.

  Like

 4. To outside observers, the administration’s approach to the world appears increasingly schizophrenic. Mr. Pence, Defense Secretary Jim Mattis and other senior cabinet officers have reaffirmed American support for alliances with NATO and in East Asia. Mr. Bannon and other White House officials continue to suggest there will be radical shifts in American policy. These mixed messages extend beyond the Muslim world. This week, Mr. Pence traveled to Brussels to declare — on Mr. Trump’s behalf, he said — “the strong commitment of the United States to the continued cooperation and partnership with the European Union.”
  https://mobile.nytimes.com/2017/02/24/us/politics/hr-mcmaster-trump-islam.html

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.