Trump heeft gelijk dat media vijanden van het volk zijn. Maar anders dan hij bedoelt

Analist en journalist Carl Bernstein reageert voor CNN op de uitsprak van president Trump dat media vijanden van het volk zijn. Die uitspraak is Trump op veel kritiek komen te staan. Niet alleen van progressieven en journalisten, maar ook van leidende Republikeinen. Wilders hanteert dezelfde tactiek van demonisering van ‘de linkse media’. Hij meent dat de media hem en de PVV alleen maar willen beschadigen en hem zelf zouden haten. Zelfs bewust zouden liegen door zijn standpunten verkeerd weer te geven. Maar het omgekeerde is waar. Trump en Wilders liegen en die leugens worden in de media doorgeprikt. Meer is het niet. Dat kunnen Trump en Wilders die het moeten hebben van uitvergrotingen en focus op hun kernpunten niet gebruiken. Daarom geven ze de boodschapper van het nieuws de schuld van hun onvoldragen en onvolledige boodschap.

Anders dan ze bedoelen hebben Trump en Wilders gelijk dat media vijanden van het volk zijn. Want door de overmatige aandacht van de media met dank aan diezelfde media zijn ze op het schild gehesen. Zonder dat dit vergezeld ging van afgewogen journalistiek met voldoende kritische kanttekeningen en onderzoek naar de drijfveren, argumenten en de vraag hoe slogans omgezet zouden worden in maatregelen. Zonder de kritiekloze aandacht van de media zouden Trump en Wilders nooit zover gekomen zijn. Toen hun naam en positie eenmaal gevestigd was hadden Trump en Wilders de media niet meer nodig. Media waren eerst te lief en zijn achteraf kwaad op zichzelf dat ze monsters hebben helpen baren. Zelfs met de aandacht voor de weerlegging van de kritiek op de media blijven ze gebiologeerd ronddraaien in Trumps en Wilders’ retoriek.

2 gedachten over “Trump heeft gelijk dat media vijanden van het volk zijn. Maar anders dan hij bedoelt

 1. Vijanden van het volk? Past zo’n term nu echt in een Westers Land als Nederland. Niet dat de media boven kritiek is verheven en niet dat het een stuk beter mag. Bedenk dat ook Wilders en Trump niet altijd ongelijk hebben. Op veel gebieden hebben ze aantoonbaar gelijk. Een land als Nederland kan zich redden buiten EU en Euro. We betalen een hoge prijs voor dit alles en hebben heel weinig te vertellen in Brussel. Er is geen referendum over Nexit dus ook nog geen meerderheid maar de kiezer heeft al 2 keer tegengestemd toen er wel een referendum was.

  Like

 2. @Raymond
  Nee, de term vijanden van het volk past niet. Los van het feit dat Trump en Wilders helemaal niet namens het volk spreken. Dus waar halen ze het lef vandaan om te menen namens het volk te kunnen spreken? De PVV van Wilders haalt zo’n 20% van de stemmen dus 80% is tegen hem. En Trump verloor de popular vote van Clinton en heeft een minderheid van 46% achter zich.

  Het gaat er niet om om gelijk te hebben. Elke politicus heeft ooit wel eens gelijk. Dat rechtvaardigt nog steeds niet om de media vijanden van het volk te noemen. Trump heeft overigens vooral ongelijk, en sjoemelt met de feiten. Dat is intussen bij iedereen bekend.

  Waar je je op baseert dat Nederland zich kan redden buiten de EU is me een raadsel. Alle feiten wijzen erop dat Nederland zich buiten de EU niet kan redden. Zelfs het veel grotere en machtigere Verenigd Koninkrijk zal het moeilijk krijgen om het economisch te redden buiten de EU. Voor Nederland ligt het duidelijker: dat redt het in z’n eentje niet buiten de EU.

  Bij mijn weten is er in 2005 eenmaal een raadplegend referendum (dus: niet bindend) over de Europese grondwet geweest. Niet tweemaal zoals je stelt. ik heb toen overigens tegen gestemd omdat ik er te weinig garanties voor hervorming en democratisering in vond zitten. Niet omdat ik tegen de EU was en Nederland uit de EU wilde. Integendeel.

  Dat is het principiële nadeel van een referendum, een stem kan vanuit haaks op elkaar staande standpunten beredeneerd worden. Achteraf claimen politici mijn stem en geven er een betekenis aan die ik of anderen er helemaal niet mee bedoeld hadden. Een referendum werkt alleen als dat achteraf bijbuigen door er andere betekenissen aan te geven tot het minimum beperkt blijft. Daarom neig ik steeds meer tegen het referendum omdat de politiek te onvolwassen is om evenwichtig en eerlijk met de referendumstem van de kiezer om te gaan.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.