Amateurisme, faalangst en Trump plagen Wilders. Hoogste tijd voor de herwaardering van het politieke handwerk?

38e863a5126bee541a14fe0bbe9fa130

Drie stukken in NRC openen een nieuw front tegen Trump en de zogenaamde populisten, inclusief Geert Wilders. Tom-Jan Meeus omschrijft in zijn wekelijkse columnHaagse Invloeden‘ waar het om gaat: ‘Regeren is een vak. Behalve standpunten innemen vergt regeren juristerij, organisatietalent, personeelsbeleid, professionaliteit en afgewogenheid. Elk hoofd van een regering zal alleen controle en regie houden wanneer hij (m/v) vakkundige politici en medewerkers om zich heen verzamelt.’ Meeus verwijt Trump en Wilders amateurisme en roept de media op om te praten ‘óók over de taal van lijsttrekkers, alsmede hun vermogen standpunten om te zetten in maatregelen. Om iets te presteren, in plaats van alleen te praten.’ Een pleidooi voor de restauratie van het politieke handwerk. Vraag is alleen of dit enige indruk maakt op Wilders’ kiezers.

Bas Heijne meent in zijn column getiteld ‘Nuttige idioten’ dat de teruglopende score in de peilingen van de PVV een gevolg is van een tegenvallende Trump: ‘De chaos die Trump heeft geschapen, doet het beeld enigszins kantelen. Het lichtend voorbeeld zag er ineens uit als een vreselijke parodie.’ Trump voert continue campagne omdat hij niet anders kan. Zijn uitgangspunt van de perpetual campaign laat hem per definitie niet of volstrekt onvoldoende toekomen aan regeren. Heijne: ‘Maar Trump kan niet anders, hij is een politieke exponent van wat essayist Pankaj Mishra in The Age of Anger een „wereldwijde burgeroorlog” noemt, met als dominant narratief dat de samenleving ziek is, je tegenstander bij je om de hoek woont en de elite de poorten wijd open heeft gezet voor vijanden. Alles wat op het A4’tje van Wilders past.’

Maartje Somers zoekt John Dean op die klokkenluider was in de regering-Nixon en een rol in de Watergate-affaire speelde. In een artikel met de niets aan duidelijkheid overlaten titel ‘Trump is erger dan Nixon ooit was’ vraagt ze hem om Trump met Nixon te vergelijken. Dean: ‘Nixon was een ervaren politicus. Hij bezat historische en politieke kennis, je kon op niveau met hem praten. Trump weet niets. Hij is arrogant, en wil dus ook niet toegeven dat zijn kennis tekortschiet. Hij heeft geen belangstelling voor politiek, zelfs niet voor het ambt van president.’ Waar Nixon binnen de rechtsstaat bleef en uiteindelijk aftrad uit belang voor zijn land, laat Dean de twijfel open of Trump binnen de lijntjes van de wet blijft en dezelfde afweging zou maken.

De vraag naar de politieke kwaliteit van populisten als Trump en Wilders past in de steeds breder klinkende verzuchting dat populisten goede brekers zijn, maar slechte bouwers. Met de vervolgvraag wat ze op regeringsniveau toe kunnen voegen aan de democratie. Nu president Trump in de praktijk onderstreept als regeringsleider incompetent te zijn en er een chaos van te maken komt het belang van het politieke handwerk opnieuw in de aandacht. De les voor de media en de kiezers is dat ze verder moeten kijken dan het uitventen van standpunten. In de politiek gaat het om het omzetten van standpunten in beleidsmaatregelen.

Er is ook verschil tussen Trump en Wilders. De Amerikaanse president heeft zich verbonden aan de alt-right beweging die zich mede keert tegen het heersende conservatisme in de Republikeinse partij. Dat brengt hem op voet van oorlog met de partij die hij gekaapt heeft en waarvan hij de kernpunten niet deelt. Trump wordt door het partijkader getolereerd zolang hij de Republikeinse partij niet meer beschadigt, dan van pas komt en kansen biedt. Wilders opereert alleen, heeft nooit een organisatie opgebouwd en is wantrouwend naar partijgenoten. De PVV is niet voorbereid op het dragen van regeringsverantwoordelijkheid omdat Wilders zich daar nooit op heeft willen voorbereiden. Wilders kan niet aanhaken bij anderen en heeft zich geïsoleerd.

Trump haakt aan bij malcontenten die er een Marxistische verpauperingstheorie op nahouden die de revolutie onontkoombaar maakt. Wilders is stukken burgerlijker. Waar de einddoelen van Trump onhaalbaar zijn omdat ze in hun pure vorm de democratie inclusief de instituties vernietigen zijn de einddoelen van Wilders niet eens omschreven. Hij weet wat hij niet wil, maar niet wat hij wel wil. Geert Wilders navigeert de PVV aan de hand van marketing, projectie van een volkswil, het kernthema islam en richting en invloed van andere populisten naar een positie in het politieke spectrum die feitelijk een parkeerplek is. Wilders kan en wil niet regeren, Wilders wil zich met de PVV niet voorbereiden op het dragen van regeringsverantwoordelijkheid, Wilders kan en wil zijn einddoel voor Nederland niet omschrijven. Wilders’ standpunten moeten begrepen worden om die vlucht voor het nemen van verantwoordelijkheid te verhullen. Wilders draait eindeloos warm in zijn faalangst.

Foto: ‘The demolition of Pruitt-Igoe, St. Louis, 1972’.

6 gedachten over “Amateurisme, faalangst en Trump plagen Wilders. Hoogste tijd voor de herwaardering van het politieke handwerk?

 1. Het verbaast mij hoezeer de media de aanval openen op Wilders. het lijkt wel een hetze. In de tijd van Pim Fortuyn noemden hij dat demonisering. We hebben allemaal gezien waar toe leidde. Laten we wel zijn Wilders is geen Hitler. De PVV geen NSDAP. Hij heeft geen SA en SS om de straat te veroveren en hij heeft geen Freikorpsen van PvdA en SP tegenover zich. het is geen dertiger jaren. Geen Mussert of Moskou. Het voor bestaan van vrijheid en democratie staat niet op het spel. Zoals Engels al zei: De geschiedenis herhaalt zich. De eerste keer als tragedie, de tweede keer als een klucht. Poetin is geen Stalin, Rusland geen USSR. De hackers geen Komintern. Het worst case scenario is een nieuwe doctrine van de koude oorlog maar Trump voelt hier niets voor.

  Like

 2. @Raymond
  Ik merk niets van een aanval op Wilders. Laat staan, een hetze. Integendeel, juist het omgekeerde, namelijk volop aandacht voor Wilders. Zoals zijn bezoek in Spijkenisse dat door de media breed werd verslagen. Ik vind het professioneel dat vertegenwoordigers van de media die af en toe door Wilders worden afgezeken gewoon hun werk doen. Je zou je eerder afvragen, is die aandacht voor Wilders niet een beetje te veel en uit proportie. Marokkaans tuig, Moroccon scum, tja, dat weten we nu intussen wel.

  Natuurlijk is Wilders geen Hitler. Of Putin een Stalin. Daar gaat het niet om. Dat is geen reden om Wilders en de PVV niet gewoon kritisch tegen het licht te houden. Zoals dat met de VVD en Rutte ook gebeurt. Of met Asscher en Klaver. Het is campagnetijd en dan zoeken politici de aandacht. Die positief en negatief kan uitpakken.

  Waar Trump precies voor voelt weten we niet. Omdat hij het niet zegt en het waarschijnlijk zelf niet weet. Er zijn de standpunten van Steve Bannon die tamelijk extreem klinken, maar we weten niet in hoeverre en tot wanneer Trump die zal volgen.

  Like

 3. Eigenlijk staat er maar een artikel in NRC dat ingaat op de oorzaken waardoor Trump en Wilders zo populair zijn: ‘Geef de lager opgeleiden ook macht en invloed’ van Warna Oosterban. Wat dat is precies waarom het gaat.

  Like

 4. @Paul
  Ja. Die andere artikelen gaan over politieke strategie.

  Ik voel me trouwens als niet lager opgeleide evenmin vertegenwoordigd door de partijpolitiek. Zelfs niet door een vrijzinnig of tolerant equivalent van Wilders.

  Het politieke bestel moet op de schop.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.