Antwoord aan Farid Tabarki. Je ne suis pas Julian

ft

Een opinie van Farid Tabarki in het FD, van wie ik eerlijk gezegd nog nooit gehoord had. Het valt niet mee om een handvat te vinden die het op enigerlei wijze bruikbaar en hanteerbaar maakt. Dat vraagt om een reactie:

Interessante opinie die tamelijk wereldvreemd aandoet. Want de aanname dat Julian Assange geen onderscheid maakt in politieke kleur verdraagt zich niet met de realiteit. Als iets Assange te verwijten valt is dat hij geen objectieve, journalistieke rol speelt, maar onderscheid op politieke gronden maakt.

In de Amerikaanse presidentsstrijd lekte Wikileaks uitsluitend nieuws dat negatief was voor Hillary Clinton en de DNC en geen nieuws dat negatief was voor Donald Trump. Dat scenario herhaalt zich nu in Frankrijk waar Assange via WikiLeaks zegt de kandidaten Macron en Fillon te zullen beschadigen, maar Marine Le Pen buiten schot laat. Omdat Assange juist die kandidaten begunstigt die positief staan tegenover het Kremlin is het verwijt snel gemaakt dat hij een vehikel is van dat Kremlin en er politiek vuil werk voor verricht.

Interessanter dan de observaties van Farid Tabarki is de vraag hoe Assange zich de afgelopen jaren ontwikkeld heeft. En in welk vaarwater hij uiteindelijk terecht is gekomen. Assange is in zijn isolatie geradicaliseerd en heeft zich vervreemd van zijn medestanders van het begin, zoals de journalisten van The Guardian. Ofwel, de oude Assange is een andere persoon dan de nieuwe Assange.

De analogie met Geert Wilders ligt voor de hand. Ook Wilders is in zijn semi-isolatie van een 24 uursbewaking en verblijf in safe houses zonder normaal sociaal leven snel geradicaliseerd. Omdat Wilders en Assange alleen met gelijkgestemden optrekken en niet gecorrigeerd worden zijn ze steeds radicaler in hun opvatting geworden.

Die ontwikkeling van de radicalisering van Assange mist Farid Tabarki. Hij doet alsof het nog 2012 is en Assange nog omgaat met mensenrechtenactivisten, advocaten en centrum-linkse journalisten. Dat gaat voorbij aan de wanhoop waarin Assange sinds die tijd terecht is gekomen. Onder het motto van ‘de vijand van mijn vijand is mijn vriend’ heeft hij toenadering gevonden tot de Russische propagandazender RT en het Kremlin. Dat maakt Assange minder stukken onschuldig en onpartijdig dan Farid Tabarki suggereert. Het tegendeel is waar.

Dat Assange door de regering-Obama onrecht is aangedaan lijkt onweerlegbaar, maar dat hij anderen onrecht aandoet is eveneens een vaststaand feit dat in een opinie-artikel niet zo mogen ontbreken.

Foto: Schermafbeelding van deel opinie-artikelJe suis Julian’ van Farid Tabarki in het FD, 25 januari 2017.

3 gedachten over “Antwoord aan Farid Tabarki. Je ne suis pas Julian

 1. Julian Assange’s isolement is zelf gekozen. Hij weigerde verantwoording af te leggen voor een ernstige aanklacht namelijk aanranding en verkrachting. Ook activisten zoals Assange staan niet boven de wet. En Wilders is uit de VVD gezet omdat hij weigerde tamelijk radicale standpunten te verlaten. Ook Wilders heeft zijn isolement zelf gekozen. Hij heeft de vrijheid en het recht om zich te omringen met wie hij wil. Hij kiest voor mensen die zijn radicale ideeën delen. Niet al te veel reden om ze te beklagen. Ze zochten hun eigen radicalisering en dus isolement op. Wie wil kan uit de comfortzone van zijn feitenvrije informatiebubbel komen. Wie toegang tot internet heeft, heeft toegang tot de hele wereld.

  Like

 2. @Raymond
  Ik maak een onderscheid tussen de oude en nieuwe Assange. Voor en na de radicalisering die leidde tot samenwerking met het Kremlin. In 2012 maakt ik me sterk voor het verlenen van asiel aan Assange in Nederland en bewoog kamerleden tot het stellen van kamerleden. Dat leidde tot vragen door Harry van Bommel (SP).
  https://georgeknightlang.wordpress.com/?s=Assange+kamervragen

  Het is onjuist dat Assange geen verantwoording af wilde leggen over wat er in Zweden zou zijn gebeurd tussen hem en twee vrouwen. Tot een aanklacht door de Zweedse aanklager Marianne Ny is het overigens nooit gekomen. Feitelijk werd Assange verzocht om naar Zweden te komen om mee te werken aan een politioneel vooronderzoek. Verdachte is hij niet en een aanklacht tegen hem is nooit ingediend. Omdat hij sterke aanwijzingen had -zoals een geheime grand jury in Virginia die in december 2010 zijn zaak had voorbereid- dat dat tot zijn uitwijzing door de Zweedse regering naar de VS zou leiden ging hij zijn uitwijzing naar Zweden door de Britse regering uit de weg door de Ecuadoraanse ambassade in Londen in te vluchten.
  Hier een goed overzicht voor wie de achtergronden wil opfrissen:
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2012/12/07/over-wikileaks-julian-assange-en-de-patstelling-een-overzicht/

  Er zijn onnoemelijk veel gekke dingen gebeurd in deze kwestie. Zoals het Europees arrestatiebevel tegen Assange waarvoor helemaal geen formele redenen bestonden om dat uit te vaardigen. Of de financiële blokkade van WikiLeaks door betaalmaatschappijen als PayPal. Of de bemiddelingspogingen van serieuze mensen zoals de Australische liberale politicus John Hewson naar wie niet geluisterd werd. En als klap op de vuurpijl de merkwaardige loop van het Zweedse onderzoek dat niet naar een oplossing van een zaak zocht, maar naar het ‘in limbo’ houden van Assange in de verwachting dat hij tandeloos zou worden. Maar dat pakte averechts uit.

  Mijn inschatting is dat Assange in die eerste jaren 2010-2012 redelijk rationeel opereerde en onrecht is aangedaan door de regering-Obama. Die als geen andere regering klokkenluiders vervolgde en streng probeerde te straffen. Hoewel hij toen ook al uitblonk door zelfoverschatting en ijdelheid. Maar dat zij hem vergeven, dat is de gewone menselijke zwakte

  Voor die Assange maakte ik me sterk. Maar niet voor de Assange die radicaliseerde en daarna voor de Russische staatszender RT werkte en in 2016 tijdens de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen keer op keer beweerde dat hij achter Hillary Clinton aanging en dat hij haar zou pakken. En die nu achter Emmanuel Macron in de Franse verkiezingsstrijd aangaat. Voor mij heeft Assange al zijn krediet verspeeld dat hij tot 2012 had. Hij is een speelbal van het Kremlin en Europese populisten geworden. Dat lijkt me geen benijdenswaardige positie. Ook in progressieve en links-liberale kringen heeft hij afgedaan. Alleen de radikalinski’s steunen hem nog.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.