Kremlin durft Amerikaans vijandbeeld niet los te laten

Elk land heeft een vijandbeeld nodig. Dat is een deel van de identiteit. Als dat beeld wegvalt, dan kan er niet meer geschopt worden tegen de ander die als vijand wordt afgebeeld. Als de vijand geen vijand meer is, dan mist een land de samenbindende kracht om zich tegen een externe dreiging te verzetten. Leiders kunnen dan interne verdeeldheid van hun land niet meer verbergen met verwijzing naar de vijand. Amerikanen en Sovjets waren jarenlang elkaars ideale vijanden. Ze gebruikten elkaar tijdens de koude oorlog door zich tegen elkaar psychologisch af te zetten, hun eigen veiligheidsindustrie groot te houden en de eigen bevolking te binden.

Dat in het Kremlin een toenadering van president Trump tot het Kremlin niet echt wordt geloofd maakt dit item van de Russische staatszender Rusland 1 duidelijk. Bedachtzame schakers houden niet van een gambiet. Want naast Trumps onberekenbaarheid, wat moeten de leiders in het Kremlin zonder vijandbeeld? Interne verdeeldheid tussen top en basis, centrum en regio’s, haves en have nots is bedreigender. Dan liever het ouderwetse vijandbeeld met ‘Amerikaanse nationalisten’ dat Fjodor Loekjanov namens het Kremlin verwoordt. Dat is vertrouwenwekkend en betrouwbaar omdat het zich tientallen jaren in de praktijk bewezen heeft.

4 gedachten over “Kremlin durft Amerikaans vijandbeeld niet los te laten

 1. YouTube kanaal Elibert 55 biedt vanuit pro-Kremlin perspectief items van de Russische televisie met Engelse ondertiteling. Gezien de aard en veelheid en zorgvuldige postproductie (vertalingen uit verschillende talen) is het overduidelijk een onderdeel van de op het Westen gerichte Russische informatiestroom. Maar de dubbelheid is dat het ook tegen het Kremlin inwerkt. Zoals bij bovengenoemd item.
  https://www.youtube.com/channel/UCVYNmDXJcPQ_XYhaMujoqFg/videos

  Like

 2. Ook in de EU doen we vrolijk mee aan het vijanddenken. China, Rusland, IS, Brexit en sinds kort de VS worden als ultieme dreiging gepresenteerd. Zou dat nu echt werken? Of is dit slechts de automatische reflex die optreedt in groepen of gemeenschappen die weten dat ze tot op het bot verdeeld zijn over bijna alles wat je maar kan verzinnen.

  Like

 3. @Raymond
  Het is logisch dat een vijand die zich door vijandige handelingen als vijand manifesteert ook werkelijk vijand wordt genoemd. Dat schept duidelijkheid. Het is juist dat er kritiek kwam op Donald Tusk dat hij de vijanden VS, China en Russische Federatie over dezelfde kam scheerde. De VS zou een minder erg categorie vijand zijn. Dat de VS zich sinds kort vijandig opstelt jegens de EU leidt geen twijfel. De Amerikaanse kandidaat EU-ambassadeur Ted Malloch verkondigde in de openbaarheid dat hij fragmentatie van de EU toejuicht. Dat is een vijandige manier van denken over de EU door een mogelijk toekomstig vertegenwoordiger van de regering-Trump. Dat benoemen is geen vijanddenken, maar het benoemen van een vijand.

  Bij de reactie van vertegenwoordigers die namens de Russische Federatie in de openbaarheid spreken is wat anders aan de hand. Zij hebben een vijandbeeld nodig om de eigen bevolking af te leiden van de binnenlandse problemen. Die in ernst, aard en verspreiding toenemen. Door de toenadering die Trump tot Putin zocht en de promotie van Trump in de Russische staatsmedia kwam de oude zekerheid van het Amerikaanse vijandbeeld ter discussie te staan. Maar de Russen lijken de oude schoenen (=vijandbeeld) niet weg te gooien voordat ze nieuwe schoenen (=Amerikaanse concessies) hebben.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.