Het is nu Trump tegen de EU. Wat is het antwoord op het nieuwe Amerika? Kan het EU-leiderschap het aan?

Trump gooit de EU onder de bus en wil zaken doen met de Russische Federatie die de EU wil desintegreren. Dat had hij in de campagne al aangekondigd met zijn slogan ‘America First’. Als een verrassing kan het niet komen. Europese rechts-populisten als Wilders, Farage en Le Pen juichen de aanval van de regering-Trump op de EU toe. Evenals populistische analisten als Willem Post die om onbegrijpelijke redenen verbonden is aan Clingendael en in een artikel van 15 november 2016 dat NRC om onbegrijpelijke redenen plaatste zei dat het allemaal wel mee zou vallen ‘met Trumps dwaze avonturen’. Zoveel onnozelheid en naïviteit doet pijn aan de ogen en is een belediging voor het gezonde verstand. Als antwoord aan Post schreef ik op 17 november 2016: ‘Het gaat vreselijk worden. Het zou ook de Nederlandse media sieren dat ze de berichtgeving over Trump niet normaliseren. Of sussende opinies zoals die van Willem Post die volgen uit een fikse portie wensdenken niet publiceren zonder disclaimer. Media moeten niet meegaan in de suggestie dat ‘het allemaal wel zal meevallen’ met president Trump. Het gaat naar alle waarschijnlijkheid niet meevallen, maar tegenvallen.’

Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk heeft in een open brief van 31 januari aan 27 leiders van de EU-lidstaten hard uitgehaald naar Trump. In voorbereiding op een top in Malta op vrijdag komt hij met reflecties die man en paard noemen. Eindelijk doet de EU aan buitenlands beleid. Tusk plaatst de VS samen met China en de Russische Federatie in dezelfde categorie externe bedreigingen van de EU. De VS is volgens Tusk een existentiële bedreiging voor de EU en trekt de laatste 70 jaar van Amerikaanse buitenlandse politiek in twijfel. Tusk roept op tot trots, samenwerking, ambitie en een antwoord op de krachten die de EU willen ondermijnen.

Ishaan Tharoor zet in een opinie-artikel in The Washington Post de recente ontwikkelingen op een rijtje. Zo citeert hij de liberale, federalistische ALDE-leider in het Europarlement Guy Verhofstadt die meent dat Trumps topadviseur Steve Bannon erop uit is de EU te ontmantelen: ‘Bannon is actively working to destroy the European Union, suggested Verhofstadt, and “is sending people now to Paris and Berlin to prepare for similar referendums … as Brexit.”’ Inderdaad identiek aan een pleidooi van de EU voor de uittreding van Ohio uit de VS. Maar tegelijk is het de vraag of de EU zich wel weet te verenigen. Het kent teveel verdeeldheid en innerlijke weerstand, onder meer door de bezuinigingen op de verzorgingsstaat en een technocratische EU die weinig genegenheid bij de bevolking oproept. Tharoor citeert Kathleen R. McNamara in een artikel voor Foreign Affairs waarin ze uiteenzet waarom de EU zich door onder meer het gestook van de rechts-populisten niet zal verenigen. WikiLeaks lijkt na de inbraak in de Podesta-emails die Hillary Clinton beschadigde nu in opdracht van het Kremlin alweer bezig om de Franse presidentskandidaat Marine Le Pen te helpen door via onthullingen haar rivalen François Fillon en Emmanuel Macron te beschadigen. De EU reageert hierop niet.

Wie hebben er het meeste schuld aan de chaos die ontstaat in Europa? De als vanouds externe vijanden als de Russische Federatie die de EU agressief bejegenen of de extreem-rechtse populistische meelopers die zich door het Kremlin laten omkopen of meeliften op de rode loper van Russische propaganda tegen de EU? Of de nieuwe machthebbers in het Witte Huis die alle oude zekerheden en afspraken met de EU en EU-lidstaten in twijfel trekken? Of hebben de EU-leiders zelf het meeste schuld aan de chaos omdat ze zich uit elkaar laten spelen en geen passend antwoord op de Russische agressie durven geven en zich onvoldoende voorbereid hebben op de nieuwe koers van Trump die zich gedurende de campagne van 2015-2016 al aankondigde?

De EU is op zichzelf aangewezen en komt tergend langzaam tot het besef dat het zich politiek en militair moet versterken. Maar van beleidswijzigingen die zo’n omslag aankondigen is nog geen sprake. In een FB-posting van 29 januari slaat Hubert Smeets de spijker op de kop door zich af te vragen waarom de regering-Rutte zwijgt in antwoord op het beleid van Trump en of de regering in Den Haag zich wel voorbereid heeft. Het lijkt er niet op en dat is voor het hele leiderschap van de EU de trieste constatering. Hopelijk weten Tusk en EU-leiders de EU tijdig te motiveren en verenigen tegen externe dreigingen. Het is pompen of verzuipen.

6 gedachten over “Het is nu Trump tegen de EU. Wat is het antwoord op het nieuwe Amerika? Kan het EU-leiderschap het aan?

 1. Ik houd mijn hart vast. Het vertrouwen in de EU is, ondanks de overduidelijke prestaties, door het halfslachtige interne optreden tegen crises, aangemoedigd door trollen van links en rechts, enorm aangetast. De enige standvastige Europese leider is Merkel, en ook aan haar stoelpoten wordt enthousiast gezaagd. Het is pompen of verzuipen, de scheur groeit en de pomp is zoek.

  Like

 2. @André
  Ja. In elk geval is nu de urgentie doorgedrongen binnen de EU om te handelen. Maar of de leiders weten te handelen is een tweede. Ik twijfel sterk over hun vermogen om doelmatig te handelen. Zie de slechte voorbereiding van de Nederlandse regering op Trump. Rutte en Koenders weten goed de indruk te wekken geen idee te hebben wat ze moeten doen. Ik denk met velen dat het essentieel wordt wie de Franse verkiezingen wint. Als dat Macron is blijkt er hoop. Anders wordt het lastig.

  Like

 3. Heeft Marine Le Pen niet ook een zaak aan haar broek hangen? Een artikel op NOS.nl: Marine Le Pen moet helft salaris Europarlement inleveren. Dit vanwege een assistente die wel betaald kreeg voor werk voor het Europees parlement maar daar zelden of nooit geweest is. Misschien maken gewoon alle vooraanstaande politici in Frankrijk zich schuldig aan machtsmisbruik, corruptie enz. ?

  Like

 4. @Raymond
  Ja, dat klopt. Maar uiteraard wordt dat door het Font National geneutraliseerd door het voor te stellen als de wraak van het establishment.

  Nigel Farage (UKIP) heeft ook zo’n zaak aan z’n broek hangen. Hij trapt tegen de EU, maar heeft er inmiddels honderduizenden euro’s van opgestreken. Net als Marine Le Pen. De tegenstrijdigheid is immens. Maar dat lijkt niet door te dringen tot het brede publiek.

  Like

 5. In seven days, President Trump began to upend the complex political, economic and strategic architecture that Democratic and Republican presidents have built and preserved in the world and at home since the end of the Second World War. Even before his inauguration, Mr. Trump succeeded in alienating America’s traditional allies in Europe and Asia, by questioning the validity of an “obsolete” NATO alliance, and by dismissing the importance of the European Union, and calling into question the benefits of maintaining strong alliances with countries like Japan and South Korea. Mr. Trump’s strange admiration of Russian president Vladimir Putin, his refusal to condemn his domestic repression and occupation and annexation of Crimea, threaten to undermine 70 years of special Trans-Atlantic relations.
  https://english.alarabiya.net/en/views/2017/01/29/The-first-seven-lean-days-of-Donald-Trump.html

  Like

 6. Rutte benadrukte vandaag in het kamerdebat over het Amerikaanse inreisverbod van Trump en Bannon voor moslims uit zeven overwegende moslimstaten dat hij geen afstand wil nemen van Trump: ‘We moeten ons met deze president verhouden en ik wil de transatlantische band wel behouden.’
  http://www.volkskrant.nl/politiek/rutte-bekent-kleur-en-noemt-inreisverbod-van-trump-discriminerend~a4457038/

  Tja, en wij moeten ons verhouden tot Rutte die niet doorheeft dat Trump en Bannon eropuit zijn om de EU te verzwakken.

  Rutte’s antwoord bevestigt het beeld dat de Nederlandse regering niet echt doorheeft waar de regering-Trump op uit is en hoe het daar met andere EU-lidstaten pro-actief stelling tegen kan nemen. Rutte komt afwachtend, terughoudend en opportunistisch over. Type slappe ruggengraat. De uitverkoop van de EU door Rutte is gestart.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.