Fillon zakt weg in Franse presidentsstrijd door schandalen. Macron in opkomst

Het leek er lange tijd op dat de strijd om het Franse presidentschap op 23 april en 7 mei zou gaan tussen Marine Le Pen en François Fillon. In de tweede ronde nemen de kandidaten die in de eerste ronde de meeste stemmen halen het tegen elkaar op. Naar de Nederlandse politiek vertaald betekende dat een strijd tussen Geert Wilders en een rechts-conservatieve CDA’er. Door schandalen zakt Fillon weg uit de peilingen en stoomt centrum-liberaal Emmanuel Macron op. Zeg, een gemiddelde D66’er. Dat ontsluit het linkse en centristische electoraat. Volgens kiezersonderzoeken wint Macron het in de tweede ronde op zijn sloffen van Le Pen met 65%. Le Pen en Fillon staan positief staan tegenover de politiek van de Russische Federatie. Niet onbelangrijk omdat Frankrijk deelneemt aan het overleg over de Minsk-II akkoorden met Duitsland, de Russische Federatie en Oekraïne. De opkomst van Macron en het wegzakken van Fillon geeft de Fransen zicht op een echte strijd.

4 gedachten over “Fillon zakt weg in Franse presidentsstrijd door schandalen. Macron in opkomst

 1. Waarom Wilders tegen een ‘rechts-conservatieve CDA’er’? Zoals het er naar uitziet (beslist niet door mij) lijkt het een PVVD-onderonsje te worden.

  Like

 2. @André
  Waarom ben je het oneens met de kwalificatie van Fillon als ‘rechts-conservatieve CDA’er’? De man is streng katholiek en heeft behoudende standpunten op immaterieel gebied. Daar zie ik geen VVD in.

  Trouwens is dat niet de simpel gedacht PVVD? Alsof PVV en VVD inwisselbaar zijn. Typisch zo’n alternatieve term van populistisch rechts of van Jesse Klaver die zichzelf forceert om bij de top vier te komen.

  Like

 3. Er lijkt een opvallende gelijkenis met de onthullingen over Hillary Clinton via WikiLeaks. Er zijn via WikiLeaks ook onthullingen over Fillon gelekt. Dat is het Russische specialisme. Maar strategisch valt dit spel van het Kremlin niet goed te begrijpen. Want Fillon is ook een Putinvriend, en Macron niet. En feitelijk helpen de onthullingen niet Le Pen die het volgens de peilingen aflegt tegen zowel Fillon als Macron. Het is hoog spel van het Kremlin. Bij Trump pakte die inmenging goed uit, nu denken ze wellicht dat het in Frankrijk ook lukt. Maar dat valt te bezien.

  WikiLeaks begint trouwens ook onthullingen over Macron te publiceren. Dat is de logica: elke rivaal van Le Pen wordt aangevallen. Feit dat er geen onthullingen verschijnen over Le Pen -en eerder over Trump- is er een aanwijzing voor dat Wikileaks geen objectieve, journalistieke organisatie is, maar een mantelorganisatie voor Russische belangen die nu definitief een geïntegreerd onderdeel van de Russische informatie-oorlog is geworden.

  De EU zou jegens WikiLeaks pro-actief op moeten treden. Want dit is opnieuw inmenging in een verkiezingsstrijd.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.