George Knight

Debat tussen links en rechts

Raad van Toezicht en directeur zitten elkaar in de weg bij Museum Het Valkhof. Met een interim-directeur ertussen

with 3 comments

Belangrijk nieuws lijkt te ontbreken in dit filmpje van Omroep Gelderland, maar zeker is het niet. Het staat wel in een toelichtende tekst. Namelijk dat er een tijdelijke Raad van Toezicht is aangesteld of aangetreden die de opdracht heeft een nieuwe Raad van Toezicht samen te stellen. Of er vertegenwoordigers van de oude Raad van Toezicht in de tijdelijke Raad van Toezicht zitting hebben om een nieuwe Raad van Toezicht samen te stellen blijkt niet uit de berichtgeving. Bij Museum Het Valkhof in Nijmegen is een conflict ontstaat tussen directeur Arend-Jan Weijsters en het personeel aan de ene kant en de Raad van Toezicht aan de andere kant.

Het terugtreden van de Raad van Toezicht zou vooruitlopen op de rechtszaak tussen directeur en Raad van Toezicht die Weijsters naar huis stuurde. Het is daarom niet logisch omdat er geen nieuw feit is dat voorzitter Ronald Migo tot vrijwillig aftreden lijkt te bewegen. De directeur vecht het ontslag aan. Jan van Laarhoven is de door de Raad van Toezicht benoemde interim-directeur. Niet alleen in het museum lijkt chaos troef, maar ook bij de bestuurlijke aansturing waar een oude, tijdelijke en nieuwe Raad van Toezicht elkaar opvolgen als een duveltje uit een doosje. En een interim-directeur in opdracht van de Raad van Toezicht met plannen komt terwijl de gedwongen thuiszittende directeur de autoriteit van dezelfde Raad van Toezicht betwist. Radertjes passen niet in elkaar. Van Laarhoven die meent de positie van onpartijdigheid te moeten claimen om de boel vlot te trekken staat niet boven de partijen, maar is deel van de chaos. Dat maakt het nog onoverzichtelijker.

3 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Museum Het Valkhof krijgt voorlopig geen subsidie voor het hele jaar van de gemeente Nijmegen. Zeker tot juli keert de gemeente nu maandelijks een bedrag uit waarvan de salarissen van de medewerkers betaald kunnen worden. Nijmegen stelt het museum daarmee feitelijk onder curatele.
  http://www.gelderlander.nl/nijmegen/nijmegen-stelt-museum-het-valkhof-onder-curatele~a5e6c289/

  Like

  George Knight

  1 februari 2017 at 17:56

 2. Walter Cruijsen: RvT is demissionair. Er is nog geen nieuwe RvT die door de interim zou moeten worden benoemd. In normale organisaties vindt de aanstelling van de RvT plaats volgens de culturele governance code, niet via coöptatie zoals bij Museum het Valkhof.
  http://www.gelderlander.nl/nijmegen/nijmegen-stelt-museum-het-valkhof-onder-curatele~a5e6c289/

  Like

  George Knight

  1 februari 2017 at 18:01

 3. De geschorste directeur Arend-Jan Weijsters van Museum Het Valkhof heeft het kort geding tegen de Raad van Toezicht op het laatste moment ingetrokken. Die rechtszaak tegen zijn schorsing zou dinsdagmiddag worden behandeld in Arnhem.
  http://www.gelderlander.nl/nijmegen/geschorste-directeur-museum-het-valkhof-trekt-kort-geding-in~add9f68d/

  Like

  George Knight

  7 februari 2017 at 10:41


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: