In navolging van Trump. EU kan muur met de Russische Federatie bouwen. Project dat samenbindt, activeert, motiveert en afbakent

herbert_list_ukraine_24

Zomaar een gedachte-experiment. President Donald Trump wil een muur bouwen langs de Mexicaanse grens. Om de instroom van Latijns-Amerikaanse migranten te stoppen. Hij mag dat doen. Wat let de EU dan om ook zo’n muur te bouwen langs haar oostgrens? Zodat in elk geval de Baltische landen, Polen, Slowakije en Roemenië gescheiden worden van de Russische Federatie. In 1991 werd het IJzeren Gordijn dat westelijker liep neergelaten. Nu redenen terugkomen die ooit leidden tot de opbouw kan het opnieuw opgetrokken worden.

Oekraïne dat geen lid is van de EU, maar wel een geratificeerde associatie-overeenkomst heeft met 27 van de 28 EU-lidstaten kan uitgenodigd worden om achter de muur plaats te nemen. Oekraïne heeft uit vrees voor een militaire invasie al een begin gemaakt met het bouwen van zo’n muur. Omdat de centrale regering in Kiev niet de hele grens onder controle heeft doemt hier gelijk al het eerste probleem op. Wordt de grens oost of west van de Donbas gelegd waar een door de Russen gecontroleerde ‘rebellen’-regering het voor het zeggen heeft? Implementatie van de Minsk II-akkoorden (.9) geeft Oekraïne controle over de hele grens van het conflictgebied. Maar dat wordt getraineerd door de Russen die voor ‘hun’ Donbas politieke autonomie eisen.

Zo is een patstelling ontstaan in de implementatie van Minsk II. Het Kremlin heeft er belang bij dat er onrust in Oekraïne blijft bestaan zodat dit land verzwakt blijft en formeel niet aan de voorwaarden voldoet om tot de NATO toe te treden. Maar Trump geeft aan dat gepalaver en overleg niet de snelste weg naar de oplossing zijn. Hij vraagt niet aan Mexico wat het van de Amerikaanse muur vindt. Zo hoeft de EU evenmin aan Wit-Rusland of de Russische Federatie te vragen wat ze van de Europese muur vinden. De planning ervan alleen al door Europese samenwerking dringt de Russen in het defensief. En de Donbas? Dat wordt het sluitstuk van een muur die symbolisch, militair en politiek buurlanden buitensluit die toch al tegen Europa schoppen.

Foto: Herbert List, Zware verwoesting in Oekraïne, 1943.

3 gedachten over “In navolging van Trump. EU kan muur met de Russische Federatie bouwen. Project dat samenbindt, activeert, motiveert en afbakent

 1. Je loopt achter, Brussel gaf Litauen al toestemming tot de bouw van een hek aan de oostgrens.

  Like

 2. @Pieter Kamper
  Dit soort initiatieven borrelen overal op. De aanleiding hoeft niet identiek te zijn. Dat kan het neutraliseren van een militaire dreiging zijn (Oekraïne) of het tegengaan van criminaliteit of smokkel (Litouwen). Inzichtelijk is ook het bouwen van een hek door Noorwegen aan de Noors-Russische grens in verband met de toestroom van illegale immigranten.
  http://www.independent.co.uk/news/world/europe/norway-border-fence-russia-refugees-refugee-crisis-schengen-syria-war-a7208806.html

  Deze initiatieven zijn klaarblijkelijk een reactie op een dreiging die ervaren wordt of op een oproep van de eigen bevolking om daadkracht te tonen. Ze bevestigen het beeld van een omvattend plan -zoals ik dat als gedachte-experiment presenteer- dat dit soort nationale initiatieven samenpakt. Van zo’n masterplan is tot nu toe echter geen sprake. Dat is dus het verschil.

  De feiten zijn als volgt. Het Litouwse hek van 2 meter hoog aan de grens met de Russische enclave Kaliningrad is geen initiatief van de EU, maar van de Litouwse overheid. Litouwen grenst in tegenstelling tot Estland en Letland in het oosten niet aan de Russische Federatie, maar aan Wit-Rusland.
  http://www.reuters.com/article/us-lithuania-russia-fence-idUSKBN1512JU

  Like

 3. Ter aanvulling; er bestaat reeds een (niet aaneengesloten) muur tussen Mexico en de VS. Met en totale lengte van rond de 1000 kilometer. Het grootste gedeelte er van werd aangelegd in de jaren 90 van de vorige eeuw.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.