De hufterigheid van de VVD. Brief van Mark Rutte aan alle Nederlanders

vvd

Het is volop campagne. Nog 51 dagen tot de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 15 maart 2017. De VVD plaatst vandaag in alle landelijke kranten een advertentie die de vorm van een brief van premier Mark Rutte heeft. De brief kan op twee manieren gelezen worden. Namelijk wat er wel en wat er niet in staat.

Rutte stelt de vraag in wat voor Nederland we willen leven. Hij accentueert dat door in te gaan op normen en waarden. Op hufterigheid, op gewenst en normaal gedrag. De botheid van de Nederlanders is een terugkerend onderwerp. De Engelse ambassadeur Sir William Temple wees er in de 17de eeuw al op in zijn geschriften over de Verenigde Nederlanden. Rutte actualiseert het door een verhaal van iemand die om geloofsredenen vrouwen een hand weigert te geven. Hij ziet de botheid als een mentaliteitskwestie. Maar dat valt te bezien. Het kan evengoed een gevolg van een tekortschietend onderwijssysteem of de opvoeding van kinderen zijn.

Hoe dan ook is de spreekwoordelijke Nederlandse botheid of hufterigheid niet iets van recente datum dat voor partijpolitieke doeleinden ingezet kan worden. Hoewel het mogelijk is dat de mate van hufterigheid in de laatste jaren is toegenomen. Het komt dus niet uit de lucht vallen, maar bouwt voort op iets dat buitenlanders al eeuwen bij Nederlanders opmerken. Vaak verzachten ze hun kritiek door dat te omhullen met opmerkingen over de calvinistische aard, het ontbreken van een hofcultuur, de directheid, openheid en eerlijkheid van Nederlanders. Maar de botheid is de kern van de kritiek.

Rutte heeft het over maatschappelijke mores. Hij laat in zijn brief andere overtredingen van normaal gedrag ongenoemd. Zoals de graaicultuur bij topbestuurders van banken en bedrijven die hun eigenbelang voor het algemeen belang stellen. Of de opbouw van de controlestaat en de afbraak van de verzorgingsstaat door de overheid. Of de gigantische belastingontwijking door bedrijven en vermogende individuen die wordt getolereerd door de middenpartijen. Of de dominante greep van de partijpolitiek op functies in het openbaar bestuur die als eigen bezit worden beschouwd.

Wat is in een divers land als Nederland normaal en wie bepaalt er wat normaal is? Slecht gecamoufleerde selectiviteit is de tekortkoming van deze brief van Mark die blijkbaar in een campagnestrategie van de VVD past om de politiek apolitiek te maken door er een slap humanistisch sausje overheen te gieten. Met de opzet om de eigen politici uit de wind te houden, de eigen aanhang te verbreden en dit positief af te laten stralen op Rutte. Dit is echter een strategie die zichtbaar niet werkt in een samenleving die door en door gepolitiseerd is. En andere partijen volop de gelegenheid geeft om gaten te schieten in de dubbelzinnigheid van de VVD.

Wat erger is, de brief heeft niet echt de intentie om de hufterigheid terug te dringen. De VVD spant de hufterigheid voor het eigen politieke karretje en zet het in als politiek instrument. Zo cynisch is het. De partij spant de hufterigheid op de avond van 15 maart weer uit. Als de stemmen binnen zijn. Zonder dat enige VVD-minister nu of straks met uitgewerkte voorstellen zal komen om de hufterigheid in Nederland werkelijk terug te dringen. Zo hufterig is het.

Foto: Deel van schermafbeelding van brief (‘De brief van Mark’) van premier Mark Rutte (VVD) die op 23 januari 2017 in de landelijke kranten als advertentie verscheen.

Advertentie

9 gedachten over “De hufterigheid van de VVD. Brief van Mark Rutte aan alle Nederlanders

 1. De VVD kijkt al jaren weg van de problemen in dit land m.b.t. immigratie,terrorisme,hufterigheid,zakkenvullerij,armoede,probleemjongeren,tijdelijke werkcontracten,criminele asielzoekers,intolerantie jegens LHBT, te sexy geklede dames,afbreken van de verzorgingsstaat,het verkwanselen van pensioengeld,het niet veroordelen van dictators zoals Erdogan,Duterte enz.enz, en blijven systematisch politiek correct door problemen niet te willen benoemen en ze vaak niet te zien.Nu de uitwassen van deze problemen zichtbaar worden in de maatschappij en de verkiezingen dichterbij komen komt ,spuit elf,Mark Rutte even melden wat hij ziet.Voor de duidelijkheid meneer Rutte wordt dit al jaren verkondigd door andere politieke partijen (o.a. PVV/SP).Het zou u sieren dit eens toe te geven en niet net te doen of u degene bent die deze problemen constateert.Veel Nederlanders zij uw beleid meer dan zat en hopen op grote veranderingen en deze keer niet ten nadele van hunzelf.Neemt u alstublieft een lange vakantie/sabbatical en ga dan weer lesgeven en laat de politiek voor wat het is.U doet net of het in Nederland moet gaan om de mensen maar uw afbraakbeleid is alleen gericht op de economie en niet op de mens.Hoe kunt u in tijden van crisis mensen oproepen om een auto te gaan kopen en zeggen “omdat dat goed is voor de economie” terwijl veel mensen niet eens de zorgpremie,voedsel,ziekenhuis enz.enz.kunnen betalen.Waar blijft die rug die u belooft heeft?Nee meneer Rutte in deze zielige brief trappen wij niet meer in.Ik hoop dat uw VVD straks geen zetel meer heeft om op te zitten.

  Een teleurgestelde en boze Amsterdammer.

  Like

 2. Een ander aspect van deze brief blijft hier onbenoemd:

  “We voelen een groeiend ongemak wanneer mensen onze vrijheid
  misbruiken om hier de boel te verstieren, terwijl ze juist naar ons
  land zijn gekomen voor die vrijheid.”

  Hier wordt opeens de link gelegd met mensen die van buiten Nederland lijken te zijn gekomen.
  Merkwaardig, want bij veel hufterigheid waar eerder in de brief sprake van was, zie ik op mijn geestesoog het gedrag van schreeuwende verstoorders van raadsvergaderingen rond AZC’s voor me, die toch echt niet uit andere klei getrokken waren dan de mijne.

  En vanaf hier ontspoort de gedachtegang en trekt er een bedenkelijke schaduw over deze retoriek.
  Een wrange smaak blijft bij me hangen. Is dit nog wel een Liberale Gedachte?

  Nog los van het CDA-achtige moralisme biedt het geen relatie met wat de VVD, opsteller van dit stuk, heeft laten zien als voorbeeld van hoe het dan wèl moet in dit land.
  Van de VVD kennen we slechts het populistische Rot op, Pleur op, Doe normaal of ga weg – alles in de gebiedende wijs.

  We vormen hier met z’n allen een rechtsstaat, waar je als politicus niet zomaar een oordeel kan vellen; het is aan rechters voorbehouden als het om de verblijfsstatus gaat.

  Die politieke verruwing moeten niet pikken van politiek leiders van ons land, van welke signatuur ze ook zijn.

  Bij https://www.facebook.com/VVD/ staat een samengevatte livestream die er vanavond 23/1 aan gewijd was, met MinPres M. Rutte in de hoofdrol.

  Like

 3. Pingback: Kiezen tussen D66 en GroenLinks. Hoe de stemkeuze beredeneren? | George Knight

 4. The prime minister of the Netherlands, aiming to head off an insurgent challenge from right-wing populists, stunned many Dutch citizens this week with a strategy that could have come from President Trump’s playbook.

  Like

 5. Pingback: Ondraaglijke lichtheid van Amnesty Nederland directeur Nazarski | George Knight

 6. Pingback: Een verslag van het Piet Zwart Instituut met misverstanden: ‘Vrije kunst en het niet bestaande normaal van Mark Rutte…’ | George Knight

 7. Pingback: Brief van Rutte aan alle Nederlanders is vals, potsierlijk en staat een oplossing van de problemen die hij constateert in de weg | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.