Waarom staat er geen Marshall-plan voor Afrika in de steigers?

Natuurlijk moet er een Marshall-plan voor Afrika komen. Alleen is het de vraag hoe dat eruit moet zien en wie het gaat betalen. Uit projecties van de wereldbevolking tot 2100 blijkt dat Afrika het overgrote deel van de groei voor haar rekening neemt. Een onvoorstelbare 80% van de groei zal uit Afrika komen. Nu telt Afrika 1,2 miljard inwoners en naar schatting zullen dat er in 2100 4,4 miljard zijn. Dat gaat samen met een gigantische verstedelijking van dit continent. Aldus een analyse van Geoff Boeing. Afrika’s groei vraagt om beheersing, stroomlijning en planning door samenwerking van Afrikaanse met niet-Afrikaanse landen en organisaties. Niet door Afrika met een Europese, Chinese of Amerikaanse bril te bekijken, maar door Afrika vooral vanuit Afrikaans perspectief te zien. Mogelijk is die hulp defensief en bedoeld om de immigratie vanuit Afrika te stoppen, maar uiteindelijk doet het er niet toe waarom een omvattend plan voor Afrika tot stand komt.

greatest-population-increases-2015-2100

Foto: Projectie van de 10 landen met de grootste bevolkingsgroei wereldwijd van 2015-2100 die alle in Afrika zijn gelegen.

3 gedachtes over “Waarom staat er geen Marshall-plan voor Afrika in de steigers?

  1. Hoe waarschijnlijk zijn de projecties in de tabel over bevolkingsgroei. De economische en sociale ontwikkeling in deze landen staat volledig stil. In veel landen bestaat er nauwelijks nog een openbaar bestuur. Ook de gezondheidszorg is nagenoeg niet bestaand.

    Like

  2. @Raymond
    Of de aanname klopt dat de economische en sociale ontwikkeling in deze Afrikaanse landen volledig stilstaat lijkt me niet te kloppen. De landen zijn onderling enorm verschillend. Maar zeker is het zwakke bestuur een probleem in Afrika. De economische ontwikkeling blijft echter achter op de bevolkingsgroei, dus dat vraagt om een oplossing. Maar de armoede wordt langzaam teruggedrongen en er zijn lichtpunten, zoals de extensieve landbouw. Ethiopië is een goed voorbeeld van de kansen en de problemen.
    http://www.worldbank.org/en/country/ethiopia/overview

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.