George Knight

Debat tussen links en rechts

AfD-politicus wil journalisten uitsluiten van ENF-bijeenkomst in Koblenz. Met Marine Le Pen, Frauke Petry en Geert Wilders

with 7 comments

jo

Rechts-populisten hebben de mond vol over wat ze de Leugenpers noemen en de beperkingen die hun door de gevestigde media opgelegd zouden worden. Zo zouden ze geen eerlijke kans in het publieke debat krijgen. Sommige onderwerpen zoals de islam, de vluchtelingenstroom en het terrorisme zouden ze niet voldoende kunnen agenderen doordat die door de gevestigde media en de traditionele partijen genegeerd worden. Het kan zijn dat in bepaalde landen zoals België of Duitsland respectievelijk formeel en informeel een cordon sanitaire heeft gegolden voor rechts-radicale partijen. Maar dat is verleden tijd. Er is in West-Europa geen sprake meer van onderwerpen die onbespreekbaar blijven in het publieke debat. Door de opkomst van de sociale media weten de populisten hoe ze onderwerpen op de agenda van het publieke debat kunnen zetten. Of in de parlementen waar ze vertegenwoordigd zijn. Rechts-populistische partijen zijn de zieligheid voorbij.

Nu lijkt het omgekeerde zich af te tekenen. Oude politieke correctheid van het establishment wordt vervangen door nieuwe politieke correctheid van de populisten. Rechts-populistische partijen winnen aan zelfvertrouwen en stellen zelf een cordon sanitaire in tegen vertegenwoordigers van de gevestigde media. Bovenstaand bericht van de FAZ toont aan dat de Duitse AfD journalisten van de FAZ, Der Spiegel, Handelsblatt en publieke media de toegang ontzegt tot een bijeenkomst op 21 januari in Koblenz van de rechts-populistische Europese ENF-fractie die wordt georganiseerd door de AfD. Hier maken onder meer ook Front National, Vlaams Belang en PVV deel van uit. Buitenlandse media en het Duitse persagentschap worden wel toegelaten. Op de bijeenkomst zullen naast Frauke Petry (AfD) ook Marine Le Pen (FN) en Geert Wilders (PVV) optreden.

Het is AfD-Europarlementariër en echtgenoot van Petry Marcus Pretzell die de beslissing genomen heeft om genoemde journalisten uit te sluiten van de ENF-bijeenkomst in Koblenz. AfD-woordvoerder Christian Lüth is het er echter niet mee eens en heeft kritiek op Pretzells beslissing. Lüth houdt ‘een algemene of selectieve uitsluiting van de pers op evenementen met een grote politieke betekenis voor verkeerd’. De uitgesloten media hebben protest aangetekend en menen dat hier sprake is van een ‘massale interventie in de vrijheid van verslaggeving’ aldus hoofdredacteuren van de publieke omroep ARD. Meer protest valt te verwachten.

Mogelijk heeft de bejegening van Jim Acosta van CNN op de ‘nieuwsconferentie’ door Donald Trump Pretzell op de gedachte gebracht om journalisten uit te sluiten. Trump stond Acosta niet toe dat hij een vraag stelde en dreigde hem van de conferentie te verwijderen als hij zijn mond niet hield. Andere journalisten maakten zich niet sterk voor Acosta en lieten de inperking van de persvrijheid door president-elect Trump gebeuren.

Foto: Schermafbeelding van deel artikelAfD-Politiker schließt einzelne Journalisten aus’ in de FAZ, 12 januari 2017.

Advertenties

7 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. George Knight

  13 januari 2017 at 21:11

 2. Censuur van de eerste orde. In Koblenz komen Europese landelijke politieke kopstukken bijeen die in het Europees Parlement de eurosceptische en rechts-radicale fractie “Europa van Naties en Vrijheid” (ENV, 40 zetels) vormen.
  Nu weten we tenminste waar hun interpretatie van ‘V’ voor staat. De vrijheid om het recht op vrije meningsuiting, meningsvorming en persvrijheid te beperken uit angst voor kritische commentaren door de vierde macht in een volwaardige democratie: een vrije pers.

  Overigens is de 21e januari en Koblenz bewust gekozen. Behalve dat het de dag na de inauguratie van Donald Trump als President van de VS is, levert een beetje doorgraven het antwoord op het –provocatieve- waarom van deze datum en lokatie.

  King Billy

  14 januari 2017 at 18:53

 3. @King Billy
  Mee eens. Schrijnend.

  George Knight

  14 januari 2017 at 19:07

 4. Maar ook:
  Die Abgeordnete wirft Bundeskanzlerin Merkel vor, das Recht zu ignorieren und tritt aus der Union aus. Die AfD müsse unbedingt in den Bundestag, sagt die frühere Präsidentin des Bundes der Vertriebenen.
  https://www.welt.de/politik/deutschland/article161173232/Erika-Steinbach-verlaesst-die-CDU-und-wirft-Merkel-Rechtsbruch-vor.html

  George Knight

  14 januari 2017 at 19:10

 5. Voor de beslissing van Steinbach kan ik geen begrip opbrengen afgewogen tegen de achtergrond dat in de internationale politiek vele kwesties in elkaar grijpen. Weinig voorstellingsvermogen is nodig in welke situatie Europa zich nu had bevonden indien Merkel de Duitse grenzen op slot had gezet.
  Erdogan weet dat de EU-landen de bewaking van de buitengrenzen en interne veiligheid niet op orde hebben en instrumentaliseerde vluchtelingen middels een overval actie voor eigen politieke doeleinden. Wellicht ingefluisterd door Moskou, waar de desintegratie van een overal bemoeizuchtige EU hoog op het verlanglijstje staat. Indien Merkel de Duitse grenzen op slot had gezet, was het reeds politiek en financieel instabiele Griekenland –een NATO partner- in totale chaos vervallen met existentiele bedreigingen voor de EU, de Euro en stabiliteit in geheel Europa.
  Onder dergelijke omstandigheden moeten pijnlijke keuze’s worden gemaakt, maar voorkwam dat Europeanen -en vluchtelingen- in de toekomst een reeds ingedeukt uitzicht op vrede, welvaart en stabiliteit werd ontnomen.

  King Billy

  14 januari 2017 at 23:38

 6. Germany’s AfD has begun applying social media’s ultimate weapon — the ‘block’ function — to real world media relations.

  In recent days the party has informed a number of journalists and media outlets, including POLITICO, that they would be barred from covering a conference scheduled for January 21 in Koblenz that will include party leader Frauke Petry, Marine Le Pen of France’s National Front and Geert Wilders of the Dutch Freedom Party. About 1,000 people are expected to attend the event.
  http://www.politico.eu/article/germanys-afd-bans-journalists-conference-koblenz-january-frauke-petry-marcus-pretzell/

  George Knight

  16 januari 2017 at 15:30

 7. After an AfD politician this week made controversial statements condemning how Germany reflects on its Nazi past, members of traditional parties have called for the far-right party to be put under surveillance.
  https://www.thelocal.de/20170119/politicians-call-for-monitoring-afd-after-outcry-over-comments-about-nazi-past

  George Knight

  19 januari 2017 at 16:19


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: