TPO maakt het zichzelf makkelijk en ziet de media-, kunst- en cultuurelite als links

kun

Het is een genoegen om te reageren op TPO omdat de stukjes zo flinterdun en in vliegende haast geschreven lijken te zijn. Zonder onderbouwing en veel logica en altijd vanuit een herkenbare, voorspelbare conservatieve agenda en met als stijlmiddel de overdrijving. De stukjes hebben een tweeledig doel: bieden van verstrooiing en herkenning aan de eigen achterban. Heerlijk vloeken in de rechtse kerk. Het stuk met bovenstaande titel ontgaat dit lot niet. Marc van Molenbeek die zichzelf grappenderwijs ‘rechts-reactionair’ noemt baseert zich erin op een artikel van 8 januari 2017 in The New York Times dat vermeldt dat meer dan 130 kunstenaars en kunstcritici in een petitie musea oproepen om op inauguratiedag 20 januari de deuren te sluiten. Dat zou niet gericht zijn tegen de kunst, maar tegen de normalisering van Trump, aldus een verklaring. Mijn reactie:

Was het maar zo dat de Amerikaanse media en filmindustrie van progressieve signatuur waren. Dan hadden progressieven nog iets om op te pochen. Maar dat is een illusie. Eerder het omgekeerde is waar.

De gevestigde Amerikaanse media vertegenwoordigen het establishment en zijn bezit van grote bedrijven. En dat establishment is verre van links of progressief. Dat is per definitie conservatief omdat het gevestigde belangen vertegenwoordigt en dat liefst zo wil houden. En Hollywood? Daar telt vooral de box-office van de laatste film. Hollywood is al sinds een eeuw een droom- en geldfabriek. Net als de media heeft het niet de intentie om de samenleving eens lekker door elkaar te schudden en te veranderen. Welnee, Hollywood strooit vermaak over het publiek en helpt juist de verzoening met hun lot. Brood en spelen leiden af van maatschappijkritiek.

De museumsector in de VS of in Nederland is zo mogelijk nog behoudzuchtiger dan de media en de filmindustrie. Het is per definitie een sector die het moet hebben van het behoud en beheer van voorwerpen. De ultieme sterfplek voor kunst. Musea zetten evenmin op tot revolutie of opstandigheid. Op hun best richten ze er 30 jaar later een tentoonsteling over in. Dat is de hoogste progressiviteit die musea weten te benaderen. Het ligt niet in hun natuur om het anders te doen.

De VS verdient een president Trump die kritisch door de gevestigde media wordt gevolgd. Al is het maar om zijn tegenstrijdigheden in beleid toe te lichten. Zoals elke president of Nederlandse premier en allerlei machtsgroepen kritisch door de media gevolgd dienen te worden. Welke kleur er ook aan de macht is. President Trump dient daar geen uitzondering op te zijn. Hoewel hijzelf graag de uitzondering wil zijn.

Foto: Schermafbeelding van deel artikelKunst & cultuurelite VS gaat Trump snoeihard aanpakken: musea sluiten op inauguratiedag’ op TPO, 9 januari 2017.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.