George Knight

Debat tussen links en rechts

Russische Federatie lijdt aan ‘overstretch’ en kan uiteenvallen

with 7 comments

russo-japanese-war-in-color-1

Zelfs de gewone krantenlezer begrijpt niets van de Russische politiek die als overmoedig valt te omschrijven. Het Kremlin heeft zich in 2014 door de annexatie van de Krim van het ‘broedervolk’ Oekraïne en EU-lidstaten vervreemd wat resulteerde in sancties, heeft met een inmenging in de verkiezing van Trump die verder ging dan ‘normale’ spionage het militaire en politieke establishment van de VS tegen zich in het harnas gejaagd, verliest in het Verre Oosten gestaag aan land en invloed van China, kent aanzienlijke interne spanningen en zakt weg als economische macht. De reservefondsen zijn in 2017 uitgeput als de olieprijzen niet stijgen. Wat de huidige leiders in het Kremlin dan rest is het aanspreken van de pensioen- en investeringsfondsen.

De Russische econoom Vladislav Inozemtsev meent in een artikel van Paul Goble dat de Russische Federatie uiteen dreigt te vallen door ‘imperial overstretch’. De leiders nemen te veel hooi op de vork terwijl de staat daarvoor gewoonweg onvoldoende middelen heeft. Het overkwam in 1917 het Russische Keizerrijk en in 1991 de Sovjet-Unie. Een correctiemechanisme zoals dat in liberale democratieën bestaat ontbreekt in de Russische Federatie omdat president Putin het alleen voor het zeggen heeft. Inozemtsev vindt het opvallend dat leiders geen lessen trekken uit de Russische geschiedenis. Door het nationalisme dat samen gaat met hernieuwde aandacht voor religie en de oude symbolen van keizerrijk en Stalinisme worden technologische ontwikkeling en wetenschappelijk vooruitgang geblokkeerd. En kan toegevoegd worden, evenals uitwisseling en een gezonde competitie met Europese landen. Dat kan niet goed blijven gaan. De Russische Federatie kan bij die roekeloze politiek niet anders dan ontsporen. Dat gaat naar verwachting geen jaren meer duren. In 2017?

russo-japanese-war-in-color-2

Foto’s: Russische oorlogsschepen door de Japanners tot zinken gebracht bij Port Arthur in de Russisch-Jpanse oorlog, 1905.

7 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Er wordt al langer gesproken over het uiteenvallen van de Russische Federatie maar het is tot nog toe niet gebeurd wat overigens niet dat het niet kan gebeuren.

  De angst voor het uiteenvallen van de RF zit diep bij veel Russen en is misschien wel de belangrijkste reden voor de behoefte aan en steun voor een sterke man.

  Wellicht blijkt dat het collectieve bewustzijn dat de RF uiteen kan vallen wel de voornaamste kracht te zijn dat dit uiteindelijk niet gebeurt. Laten we dat hopen want ondanks dat dit misschien kansen biedt aan Oekraïne of Georgië, een desintegreren Rusland is potentieel levensgevaarlijk voor de hele wereld en met name voor Europa !

  Overigens, veel van dezelfde experts en instituten die het uiteenvallen van de RF voorspellen, voorspellen en voorspelden ook het uiteenvallen van de EU. Het uiteenvallen van de EU is voor ons wellicht nog gevaarlijker.

  Patrick Verhoeven

  6 januari 2017 at 17:52

 2. @Patrick Verhoeven
  Het is denk ik vooral de Duitse politiek die een voorschot neemt op de implosie van de Russische Federatie. Het vreest de horden uit het Oosten die westwaarts trekken. Met als gevolg een overmaat aan behoedzaam handelen en projectie. Zodat eigen initiatieven gesmoord worden.

  Het uiteenvallen van de EU is naar mijn idee van een andere orde. Als het al gebeurt -wat ik niet geloof- dan zal dat geleidelijk gaan. Per land. De schrik van het uiteenvallen van de Russische Federatie is de onbeheersbaarheid.

  George Knight

  6 januari 2017 at 20:32

 3. Russian opposition leader Gary Kasparov said many interesting things in the course of his responses to questions from his followers, but perhaps the most important was this: Once again, as in 1991, Western leaders are more afraid of the disintegration of Russia than they are of the threat Putin’s Russia poses to the world. (..)
  The plans formulated during Harry Truman’s administration were triumphantly realized under that of Ronald Reagan. Today, the leaders of the free world must finally recognize that the preservation of Putin’s Russia in its current form is a much greater problem than the potential breakup of the country.

  http://windowoneurasia2.blogspot.nl/2017/01/western-leaders-again-more-afraid-of.html

  George Knight

  7 januari 2017 at 12:36

 4. If you believe Russia successfully swung the election, then you must also accept that Russia’s global influence has reached heights not seen since the Cold War, and perhaps even surpassed it in terms of influencing domestic American opinion. What was once a superpower in decline now seems poised to make a comeback.
  https://warisboring.com/the-kremlin-wants-you-to-read-that-hacking-report-f8827ec7254d#.uhc0yko88

  George Knight

  8 januari 2017 at 13:23

 5. De vertroebelde blik op de werkelijkheid kan Rusland uiteindelijk duur te staan komen. Specialisten klagen dat het Kremlin niet meer geïnteresseerd is in hun expertise, hun rapporten blijven simpelweg ongelezen. Dat kan er alleen maar toe leiden dat de blik van de Russische leiders op hun land en de wereld zich verder vernauwt, dat ze door gebrek aan onafhankelijke en alternatieve informatie de voeling met de realiteit verliezen, en gaan geloven in hun zelfgeschapen mythen.
  http://www.trouw.nl/tr/nl/39682/nbsp/article/detail/4445377/2017/01/08/Hoe-Rusland-in-de-leugen-leeft.dhtml

  George Knight

  8 januari 2017 at 14:48

 6. While the attention of Russians and others around the world have been diverted – and one should ask be asking what they have been diverted from and why – ten pieces of bad even disastrous economic news have come out from or about Russia in the last 24 hours alone.
  http://windowoneurasia2.blogspot.nl/2017/01/ten-pieces-of-bad-economic-news-from.html

  George Knight

  12 januari 2017 at 17:17

 7. When Alexei Kudrin was tasked last year with drawing up a new economic strategy for Russia, there were good reasons for the country’s leadership to countenance previously unpalatable reforms. With the crash in oil prices, the effects of sanctions and the fall in the rouble eroding real incomes and squeezing public finances, there was a genuine fear of protest from a middle class accustomed to greater comfort.
  https://www.ft.com/content/3bf85efa-dbea-11e6-9d7c-be108f1c1dce

  George Knight

  16 januari 2017 at 22:34


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: