Russische Federatie lijdt aan ‘overstretch’ en kan uiteenvallen

russo-japanese-war-in-color-1

Zelfs de gewone krantenlezer begrijpt niets van de Russische politiek die als overmoedig valt te omschrijven. Het Kremlin heeft zich in 2014 door de annexatie van de Krim van het ‘broedervolk’ Oekraïne en EU-lidstaten vervreemd wat resulteerde in sancties, heeft met een inmenging in de verkiezing van Trump die verder ging dan ‘normale’ spionage het militaire en politieke establishment van de VS tegen zich in het harnas gejaagd, verliest in het Verre Oosten gestaag aan land en invloed van China, kent aanzienlijke interne spanningen en zakt weg als economische macht. De reservefondsen zijn in 2017 uitgeput als de olieprijzen niet stijgen. Wat de huidige leiders in het Kremlin dan rest is het aanspreken van de pensioen- en investeringsfondsen.

De Russische econoom Vladislav Inozemtsev meent in een artikel van Paul Goble dat de Russische Federatie uiteen dreigt te vallen door ‘imperial overstretch’. De leiders nemen te veel hooi op de vork terwijl de staat daarvoor gewoonweg onvoldoende middelen heeft. Het overkwam in 1917 het Russische Keizerrijk en in 1991 de Sovjet-Unie. Een correctiemechanisme zoals dat in liberale democratieën bestaat ontbreekt in de Russische Federatie omdat president Putin het alleen voor het zeggen heeft. Inozemtsev vindt het opvallend dat leiders geen lessen trekken uit de Russische geschiedenis. Door het nationalisme dat samen gaat met hernieuwde aandacht voor religie en de oude symbolen van keizerrijk en Stalinisme worden technologische ontwikkeling en wetenschappelijk vooruitgang geblokkeerd. En kan toegevoegd worden, evenals uitwisseling en een gezonde competitie met Europese landen. Dat kan niet goed blijven gaan. De Russische Federatie kan bij die roekeloze politiek niet anders dan ontsporen. Dat gaat naar verwachting geen jaren meer duren. In 2017?

russo-japanese-war-in-color-2

Foto’s: Russische oorlogsschepen door de Japanners tot zinken gebracht bij Port Arthur in de Russisch-Jpanse oorlog, 1905.

7 gedachten over “Russische Federatie lijdt aan ‘overstretch’ en kan uiteenvallen

 1. Er wordt al langer gesproken over het uiteenvallen van de Russische Federatie maar het is tot nog toe niet gebeurd wat overigens niet dat het niet kan gebeuren.

  De angst voor het uiteenvallen van de RF zit diep bij veel Russen en is misschien wel de belangrijkste reden voor de behoefte aan en steun voor een sterke man.

  Wellicht blijkt dat het collectieve bewustzijn dat de RF uiteen kan vallen wel de voornaamste kracht te zijn dat dit uiteindelijk niet gebeurt. Laten we dat hopen want ondanks dat dit misschien kansen biedt aan Oekraïne of Georgië, een desintegreren Rusland is potentieel levensgevaarlijk voor de hele wereld en met name voor Europa !

  Overigens, veel van dezelfde experts en instituten die het uiteenvallen van de RF voorspellen, voorspellen en voorspelden ook het uiteenvallen van de EU. Het uiteenvallen van de EU is voor ons wellicht nog gevaarlijker.

  Like

 2. @Patrick Verhoeven
  Het is denk ik vooral de Duitse politiek die een voorschot neemt op de implosie van de Russische Federatie. Het vreest de horden uit het Oosten die westwaarts trekken. Met als gevolg een overmaat aan behoedzaam handelen en projectie. Zodat eigen initiatieven gesmoord worden.

  Het uiteenvallen van de EU is naar mijn idee van een andere orde. Als het al gebeurt -wat ik niet geloof- dan zal dat geleidelijk gaan. Per land. De schrik van het uiteenvallen van de Russische Federatie is de onbeheersbaarheid.

  Like

 3. Russian opposition leader Gary Kasparov said many interesting things in the course of his responses to questions from his followers, but perhaps the most important was this: Once again, as in 1991, Western leaders are more afraid of the disintegration of Russia than they are of the threat Putin’s Russia poses to the world. (..)
  The plans formulated during Harry Truman’s administration were triumphantly realized under that of Ronald Reagan. Today, the leaders of the free world must finally recognize that the preservation of Putin’s Russia in its current form is a much greater problem than the potential breakup of the country.

  http://windowoneurasia2.blogspot.nl/2017/01/western-leaders-again-more-afraid-of.html

  Like

 4. De vertroebelde blik op de werkelijkheid kan Rusland uiteindelijk duur te staan komen. Specialisten klagen dat het Kremlin niet meer geïnteresseerd is in hun expertise, hun rapporten blijven simpelweg ongelezen. Dat kan er alleen maar toe leiden dat de blik van de Russische leiders op hun land en de wereld zich verder vernauwt, dat ze door gebrek aan onafhankelijke en alternatieve informatie de voeling met de realiteit verliezen, en gaan geloven in hun zelfgeschapen mythen.
  http://www.trouw.nl/tr/nl/39682/nbsp/article/detail/4445377/2017/01/08/Hoe-Rusland-in-de-leugen-leeft.dhtml

  Like

 5. When Alexei Kudrin was tasked last year with drawing up a new economic strategy for Russia, there were good reasons for the country’s leadership to countenance previously unpalatable reforms. With the crash in oil prices, the effects of sanctions and the fall in the rouble eroding real incomes and squeezing public finances, there was a genuine fear of protest from a middle class accustomed to greater comfort.
  https://www.ft.com/content/3bf85efa-dbea-11e6-9d7c-be108f1c1dce

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.