GroenLinks gaat voor kleine daden. Is dat het antwoord aan progressieve kiezers?

Hoe wervend is een slogan die zegt ‘grote verandering komt van kleine daden‘? Het oogt niet overtuigend. Het oogt als de omgekeerde wereld. Van gefriemel onderop om de maatschappij te veranderen. Zo geleidelijk dat niemand het merkt. Waarom denkt GroenLinks dat dit een verschil maakt? De slogan is een optelsom van cijfers achter de komma, terwijl de kiezer door andere partijen wordt aangesproken op cijfers voor de komma.

GroenLinks zet hiermee de eigen nederlagenstrategie in de steigers. Het wil alle opties openhouden, maar wordt er kleurloos van. Het is te braaf en niet onderscheidend. Waarom zou iemand stemmen op een partij die grote daden afwijst? Een politieke partij moet bewegen en burgers enthousiasmeren en in beweging brengen.

De zelfverzekerde en brutale opstelling van rechts-populisten als Donald Trump of Vladimir Putin leert dat verandering ontstaat door grote daden. Onrechtmatige bezetting van delen van een buurland, criminaliseren van de oppositie of het bij het oud vuil zetten van vanzelfsprekendheden in de buitenlandse politiek.

GroenLinks heeft er niets van begrepen en maakt zich klein door deze slogan. Het moet winnen aan zelfvertrouwen en realisme om op 15 maart 2017 goed te scoren. En bovenal het campagneteam vervangen die dit heeft verzonnen. Of de mentaliteit van het kleine denken. Of deze slappe slogan een gevolg is van lui denken en een gebrek aan ideëen dat links overal teistert of aan eenheid binnen de partij valt te bezien.

Als GroenLinks een kans wil maken op verkiezingswinst moet het zelfbewuster opereren. Het moet de rechts-populisten met grootse gebaren frontaal aanvallen. Alleen dan maakt heeft het voor progressieve kiezers zin om op GroenLinks te stemmen. Voor kleine daden kunnen ze bij andere partijen terecht. Alle Nederlandse politieke partijen blinken uit in kleine daden. Daarom keren kiezers zich af van dat type partijpolitiek.

4 gedachten over “GroenLinks gaat voor kleine daden. Is dat het antwoord aan progressieve kiezers?

 1. wellicht is het de nederlandse vertaling van de strategie eerder van Obama en Sanders, die de show stalen met vele kleine financjele bijdragen aan de verkiezingskas. In plaats van de bijdragen van het grootkapitaal.

  Het principieel afwijzen van bijdragen van het grootkapitaal door GroenLinks zou een stap kunnen zijn, maar zover zijn ze nog lang niet, kijk naar hun steun voor het NAVO landjepik-beleid in de Oekraine..

  Een groot gebaar van GroenLinks zou het verlaten van het cultuurrelativisme zijn. Niet alleen voor GroenLinks overigens, ook voor de PvdA, voor D66, voor de VVD zou het verlaten van het neo-liberale individualisme een belangrijke grote stap zijn.

  Like

 2. @jankrosenbrink
  Wat mij opvalt is dat Jesse Klaver verwijst naar president Obama als voorbeeld, terwijl progressieve Amerikanen teleurgesteld zijn in Obama die het grote geld en het bedrijfsleven niet aangepakt heeft. En de afgelopen acht jaar talloze kansen heeft gemist om progressieve politiek te bedrijven. Dat lijkt erop dat het Klaver en GroenLinks zich uitsluitend baseren op de vorm, retoriek en campagnestrategie van Obama, maar (nog) niet echt goed nagedacht hebben over de inhoud. Vandaar de focus op kleine veranderingen bij gebrek aan overeenstemming en richting over grote veranderingen.

  De opmerking over de NATO en Oekraïne kan ik niet volgen. Oekraïne heeft als groot Europees land geen zicht op lidmaatschap van EU noch NATO. Oekraïne is met 45 miljoen inwoners een soevereine staat die over de eigen koers beslist en zich verdedigt tegen de agressie van de Russische Federatie. Het Kremlin gedraagt zich als een grootmacht, maar heeft die macht verloren. Het gedraagt zich niet als een volwassen staat, maar scheept andere landen met problemen op. Daarom verdienen landen als Oekraïne de steun van de EU die zich hard maakt voor het verdedigen van de internationale rechtsorde.

  Dat extremistische partijen als de PVV of andere rechts-populistische partijen als FvD of VNL daar anders over denken is hun goed recht. Evenals het het goed recht is van GroenLinks om landen te steunen die de internationale rechtsorde en internationale afspraken onder de Europese veiligheidspolitiek in stand willen houden. Naar mijn idee kiest GroenLinks in deze kwestie de positie die het best verdedigbaar is en de Europese veiligheid het beste dient.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.